Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2397.72
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BAKIŞ AÇILARI EKSİK

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Dünyanın Suriyeli göçmenler meselesini ve küresel ölçekte göçmenler meselesini çözememesinin temel nedeni, güçlülerin bakış açısındaki eksikliktir. Biz kimseden yardım istemiyoruz' dedi.
BAKIŞ AÇILARI EKSİK
15 Şubat 2016 11:04:00
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Dünyanın Suriyeli göçmenler meselesini ve küresel ölçekte göçmenler meselesini çözememesinin temel nedeni, güçlülerin bakış açısındaki eksikliktir. Biz kimseden yardım istemiyoruz' dedi.

EZGİ ÇELİKANTALYA

Eğitim Bir-Sen'in 24'üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları ve "Örgütlenme" temalı II. Kısa Film Yarışması'nın ödül töreni Antalya'nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirildi. Starlight Resort Convention Center'da gerçekleştirilen programa Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen Onursal Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, uluslararası eğitim sendikalarının temsilcileri, Eğitim-Bir-Sen Şube yönetimleri, ilçe temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

"Çözüm üretemiyorlar"

Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen'in üye sayısı ve etkinliği bakımından Türkiye`nin en kayda değer sendikası haline geldiğini belirtti. "Eğitim-Bir-Sen bu dünyayı değiştirmemiz lazım diyenlerin kurduğu bir kuruluştur" diyen Kurtulmuş, konuşmasında Dünya'nın karşı karşıya kaldığı temel sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Dünya sisteminin küresel hiçbir krize çözüm üretemediğini vurgulayan Kurtulmuş, Suriye'de ki iç savaşın beşinci yılını doldurduğunu hatırlattı. Suriye üzerinden büyük güçlerin küresel ve bölgesel savaşa tutuştuğu döneme girildiğini aktaran Kurtulmuş, "Dünyanın bütün orduları bu bölgede. Rusya'dan Amerika'sına kadar Çin'inden Avrupa ülkelerine kadar bütün ülkelerin gemileri, uçakları, askerleri Ortadoğu tahtasında satrançtaki elini güçlendirmeye çalışıyor, ama kimse şu soruyu sormaya cesaret edemiyor; Ey uluslararası camia, nasıl oluyor da bu meseleyi çözebilecek bir görüşü ortaya koyamıyorsunuz? Hani Birleşmiş Milletler vardı. BM sadece temenni ediyor, BM herhangi bir sorunu çözme perspektifine sahip değil. Çünkü Birleşmiş Milletlerin kuruluşu yanlıştır, çünkü BM'nin bugüne kadar geldiği noktada üretebildikleri araçlar artık çalışmıyor. Çünkü, Birleşmiş Milletler acil bir çözüm bulmak için sorunlara yaklaşmıyor, güçlünün gücünü pekiştirmek için güçlüler adına bir dünya sistemi kurulması için var. Birilerinin buna karşı çıkması gerekmez mi? İşte Türkiye buna bütün gücüyle karşı çıkıyor. 'Dünya beşten büyüktür' derken bu gerçeği ifade etmeye çalışıyoruz. Dünyada 5 ülke ne kadar haklıysa o ülkelerin insanlarının ne kadar hakkı varsa 194 ülkenin de o kadar hakkı vardır. Sadece güçlünün sesinin çıktığı bir dünya asla devam edemez. Yeryüzünde herkesin sözünün olduğu, haklının da hakkını aldığı bir dünyanın kurulması şarttır" dedi.

"Kimseden yardım istemiyoruz"

İkinci önemli meselenin Suriyeli göçmenler olduğunu söyleyen Kurtulmuş, Avrupa Birliği'nin Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye 3 milyar euro destek vermeyi önerdiğini hatırlattı. Türkiye'ye 'Şu kapılarınızı siz Avrupa'ya doğru kapatın, Doğu'daki kapılarınızı açın. Siz bu mültecileri alın, besleyin, onlarla ne yaparsanız yapın' dendiğini aktaran Kurtulmuş, "Göçmenler konusunda hassasiyet gösteren politikacıları bir tarafa bırakarak söylüyorum. Dünyanın Suriyeli göçmenler meselesini ve küresel ölçekte göçmenler meselesini çözememesinin temel nedeni, güçlülerin bakış açısındaki eksikliktir. Biz kimseden yardım istemiyoruz, kimseye 'Bize üç kuruş para verin' demiyoruz. Kimse para vermeden Türkiye zaten 8 milyar doların üzerindeki bir yardımı mültecilere yapıyor. Ekmeğimizi, suyumuzu paylaşıyoruz. Onlardan zengin olduğumuz için değil, bizim gönlümüz daha zengin olduğu için paylaşıyoruz" dedi. Türkiye'nin Suriyeli mülteciler meselesine insanlık sorunu olarak baktığını vurgulayan Kurtulmuş, Uzakdoğu'dan, Afrika'dan, Asya'dan gelen insanların göçmen haline dönmesini bir insani kriz, bütün insanlığın çözmesi gereken bir sorun olarak gördüklerini kaydetti. Kurtulmuş, dünyadaki küresel adaletsizliğin devam ettiği sürece göçmen meselesinin sona ermesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

"Türkiye'nin güçlenmesini istemiyorlar"

Dünya'da teröründe önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Eğer Rusya'nın Afganistan'a işgali olmasaydı ardından Amerika'nın Afganistan'a işgali olmasaydı dünyada El-Kaide dediğimiz bir terör örgütü olmayacaktı. Bugünde Amerika'nın Irak'a işgaliyle birlikte başlayan süreç olmasaydı DAİŞ dediğimiz örgüt olmayacak Afrika'dan Avrupa'da ki Çin'e kadar kadar bütün dünyayı tehdit eden bir unsur olmayacaktı. Terörden göçmen sorununa kadar dünyadaki bütün sorunların çözümünün ancak yeni bir dünyanın kurulmasıyla mümkün olduğunu anlayan bir düşünceye ihtiyaç var. İşte bu düşüncenin merkezi bu ülkenin çocuklarıdır. Türkiye, yeni bir dünyanın kurulmasına öncülük edebilecek ender ülkelerden birisidir. Onun için Türkiye üzerinden birçok oyun oynanıyor" dedi.

"Milletin isteği sivil, demokratik anayasadır"

Türkiye'nin toplumsal olarak güçlenmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Toplumsal olarak güçlenmenin önündeki en büyük engel, devlet-millet bütünleşmesini sağlayacak, milletin istediği sivil, demokratik bir anayasadır. Eğer bu millet bu anayasayı da yaparsa, millet ve devlet tamamıyla buluşmuş olacaktır. Mühim olan anayasanın metnini düzeltmek değil, anayasanın ruhunu değiştirmektir. Anayasanın felsefesini değiştirmektir. Anayasanın egemenlik notlarını değiştirmektir. Anayasa'da kayıtsız şartsız milleti egemen kılacak mekanizmaları kurmaktır. Bunlarla birlikte tam bir güçler ayrılığı prensibi içerisinde Türkiye'de eksik bir yönetimin aracı olarak başkanlık sistemini tartışmak ve yürürlüğe koymaktır" ifadelerini kullandı.

ÖDÜL ALAN FİLMLER

Yüzü aşkın filmin katıldığı yarışmada birinciliği 'On' filmiyle Mutlu Kurnalı, ikinciliği 'Hayat Bu' filmiyle Elif Yüksel, üçüncülüğü 'Perşembe' filmiyle Mert Öner ve Seçkin Gündüz kazandı. Jüri özel ödülüne 'Tırtılın Yolu' filmiyle Ayşe Nur Topal, mansiyona 'Lisan' filmiyle Nurullah Özdemir ve 'Toprak' filmiyle Mehmet Topbaş layık görüldü. Programın açılış konuşmasını yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen'in sosyal ve kültürel faaliyetlerde büyük hizmetlere imza attığını ve ülkenin kültürel, sosyal alanlarına da katkı sağlamayı amaçladığını dile getirdi.