Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2527.19
BIST 100
10703.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Barış ruhuna uygun değil

Akan kanın durmasına yönelik başlatılan çözüm süreci, ilk günden bu yana sabote edilmek isteniyor. En son bölgeden gelen görüntüler ve çözüm karşıtı medyanın "Süreç tıkandı" şeklindeki yayınları tepki çekti. Gazeteci- Yazar Alper Görmüş, en küçük gelişmede "Süreç PKK'ya yarıyor" diyenleri eleştirerek, "Sürecin kesilmesini ima etmek bile doğru değildir. Herkes yorumlarına dikkat etmeli" dedi.
Barış ruhuna uygun değil
23 Temmuz 2013 00:00:00
Akan kanın durmasına yönelik başlatılan çözüm süreci, ilk günden bu yana sabote edilmek isteniyor. En son bölgeden gelen görüntüler ve çözüm karşıtı medyanın "Süreç tıkandı" şeklindeki yayınları tepki çekti. Gazeteci- Yazar Alper Görmüş, en küçük gelişmede "Süreç PKK'ya yarıyor" diyenleri eleştirerek, "Sürecin kesilmesini ima etmek bile doğru değildir. Herkes yorumlarına dikkat etmeli" dedi.

SULTANA KORKMAZ

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte 6 aydır kan akmıyor. Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta okunan mektubuyla PKK'lılar sınır dışına çekilmeye başladı. Çözüm sürecine karşı ilk provokasyon Paris suikastı oldu. Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan Paris'te karanlık bir cinayete kurban gitti.

Çekilme sürecinin ardından Lice'de yaşanan görüntüler ve karakol tartışmaları, medya da "PKK'ya katılım artıyor", "çözüm süreci tıkandı" şeklinde yorumlara neden oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecinin kararlılıkla sürdüğü yönündeki açıklamasının ardından İmralı'dan da "Tıkanma yok, süreç devam ediyor" açıklaması geldi.

Gazeteci- Yazar Alper Görmüş, konuyla ilgili bilgilerin yeterli olmadığını ve herkesin kendi düşüncesini güçlendiren kurguları ön plana çıkartarak öbür tarafı yeteri kadar göremediğini ifade etti. "Bu türden değerlendirmelerin barış süreci ve onun ruhuna uygun düşmediğini düşünüyorum" diyen Görmüş şöyle devam etti: "Tabii ki bir takım düşünceleri şu veya bu şekilde yorumlamak mümkün ama bence böyle düşünülse bile bir takım uyarılarda bulunmak ve bunun barış sürecini zedeleyebileceğini dile getirmekle yetinmek gerekir. Bununla yetinmeyip "bu süreç PKK'ya yarıyor", "KCK'yı güçlendiriyor" diyerek ve en önemlisi ''sürecin kesilmesini ima etmek'' doğru değildir. En azından okurların bunu böyle algılayacağını düşünerek yorumlamalara dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Hükümet adım atmalı

Bu sürecin kolay bir süreç olmadığını hep konuştuklarını kaydeden Görmüş, "Biz biliyoruz ki özellikle PKK tarafında barış sürecinden hoşnut olmayan, duruma bir şekilde karşı durmak gerektiğini düşünen çevreler var. Dolayısıyla bu süreç merkezi bir unsurdan değil de bir takım denetlenemez unsurların faaliyetlerinden oluşmuyor ise bunu sanki merkezi bir yerden yönetiliyormuş gibi sunmak doğru değildir. Dolayısıyla BDP ve KCK' dan gelen açıklamaları doğru kabul etmek ama onlara da "siz de bunları eleştirin" demek lazım. Yani bu yol kesmek vs. gibi davranışlar tabii ki barışa hizmet etmeyen şeyler ama bunları eleştirdiğini söyleyen kişilere daha kuvvetli bir biçimde eleştirmeleri gerektiğini söylemekle yetinmek lazım" diye konuştu.

Normal ortamda doğmadılar

Önce Cizre'de Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi adıyla "asayiş birimi" ortaya çıktı. PKK bayrakları ve Öcalan posterleriyle hareket eden bu grupla ilgili Murat Karayılan "örgütümüzle hiçbir alakası yoktur" açıklaması yaptı. Çözüm sürecine baştan beri karşı olup silahtan başka seçeneği kabul etmeyen bazı yazarlar ise ortaya çıkan bu görüntüleri "PKK'nın güçlendiği" ve "TSK 'nın zayıflatıldığı" şeklinde yorumladı.

Peki gerçekten çözüm süreci sabote edilmeye mi çalışılıyor? Evrensel Gazetesi yazarı Fehim Işık, Cizre'de YDG-H grubunun yol kesip, kimlik kontrolü yapmasını, "Cizre'deki gençler normal bir ortamda doğmadı. Bu tarz çocukça şeyler yapmış olmaları normal" diye yorumluyor.

Işık şöyle devam etti: "Hükümetin Barış sürecindeki legal muhatabı olan BDP ve KCK kendilerinin konuyla bir alakası olmadığını zaten açıkladı. Bence de yanlış bir şeydi. Lice de yol kesme olayını örnek göstererek bazı yazarların "süreç PKK'yı güçlendiriyor" yazıları yazmaları anlaşılır değil. Süreç bittikten sonra, bir hareketin demokratik siyasi zeminde, barış ve huzur ortamında güçlenmesinden daha normal ne olabilir? Bu sıkıntıların aşılabilmesi için hükümet somut adımlar atmalıdır.''

TDV kurban