Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başıboş köpek raporu Başkan Erdoğan'ın masasında

4 bakanlığın koordinasyonuyla hazırlanan başıboş sokak köpeği etki analiz raporu, Başkan Erdoğan'ın masasına geldi. Sunulan raporda güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekildi.
Başıboş köpek raporu Başkan Erdoğan'ın masasında
22 May 2024 10:30:00
4 bakanlığın koordinasyonuyla hazırlanan başıboş sokak köpeği etki analiz raporu, Başkan Erdoğan'ın masasına geldi. Sunulan raporda güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekildi.

Halk sağlığını tehdit eden başıboş köpek sorunu Başkan Erdoğan'ın masasına geldi.

Son yıllarda önlenemez biçimde artan başıboş köpek popülasyonu ile birlikte vatandaşlar sokaklarda yürüyemez hale gelirken kuduz vakalarında da ciddi artışlar meydana geldi. Vatandaşlar köpek sorununun çözülmesi için devlet yetkililerine seslenirken Erdoğan'ın talimatıyla ilgili bakanlıklar etki analiz raporu hazırlandı.

Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kanun teklifi kapsamında bir de etki analiz raporu hazırlanarak Başkan Erdoğan'a sunuldu.

3 ana başlıkta rapor

Türkiye gazetesinin haberine göre Erdoğan'ın önüne gelen rapor, mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler olmak üzere 3 ana başlık etrafında şekilleniyor.

'Günlük yaşantılarının kısıtlanması'

Sokak köpeklerinin toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtilen raporda, “Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler başta olmak üzere insanların günlük yaşantılarının kısıtlanması, trafik kazalarının yaşanması, vatandaşların sokaklarda hayvan besleyen kişilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaşanması, çiftlik hayvanlarının telef olması, devlet kurumlarına güvenin azalması.” gibi güvenlik sorunları sıralandı.

Ekonomik boyutu raporda yer aldı

Rapor, sorunun ekonomik boyutuna da değindi. Valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davasına vurgu yaparken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvan saldırılarına maruz kalan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı bilgisini içeriyordu.

Ayrıca, son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği ve 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı ifade edildi.

Raporda sağlık bölümü de önemli bir yer tutuyordu. Türkiye'nin riskli durumda olduğuna dikkat çekilerek, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas ve 30 kuduz vakası meydana geldiği belirtildi. 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığına dikkat çekildi. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda, son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, ve 5 bin 147 yaralanma vakası yaşandığı aktarıldı.

Ayrıca, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500 TL, yakalama maliyetinin 1.500 TL, kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 TL olduğu raporda yer alıyordu.

VF kat sağ