Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batı, bilimi sadece sömürü için kullanıyor

Batı medeniyetinde bilim, dünya ve dünyadakileri sömürmek için, İslam medeniyetinde ilim ise Allah'ı, dünyayı ve dünyadakileri tanıma amacıyla öğreniliyor.
Batı, bilimi sadece  sömürü için kullanıyor
20 Şubat 2016 10:33:00
Batı medeniyetinde bilim, dünya ve dünyadakileri sömürmek için, İslam medeniyetinde ilim ise Allah'ı, dünyayı ve dünyadakileri tanıma amacıyla öğreniliyor.

İSMAİL ZELVİ u2013İSTANBUL

Batılılar bilimi dünyayı sömürmek için kullanırken, Müslümanlar, Allah'ı ve yarattıklarının hikmetini tanımak amacıyla öğreniyorlar. Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Türkiye Gençlik Vakfı tarafından düzenlenen konferansta "Antikiteden Rönesans'a İslam dünyasında bilim" konusunu gençlere anlattı.

BATIDA İKİ AYDINLANMA VAR

Eski Yunan'dan günümüze kadar bilim tarihini anlatan Prof.Coşkun, "Avrupa medeniyetinde iki aydınlanma var. Birisi Eski Yunan Aydınlanması ikincisi ise Rönesans hareketiyle başlayan aydınlanmadır. Ortaçağ batı için karanlık bir çağdır. Batı ortaçağda bir karanlık yaşarken İslam dünyasında ise bilimsel olarak hiçbir dönem karanlık olmamıştır" dedi.

DÜNYADA İKİ BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Prof. Coşkun, Pagan kültüründen tevhit inancına geçişte dünyada iki büyük değişim dönemi bulunduğuna vurgu yaparak, "Birinci değişim Roma imparatorunun Hristiyanlık dinini kabul etmesi, ikinci büyük değişim ise, İslamiyet'in zuhur ederek İspanya'dan Çin'e kadar tün dünyayı aydınlatmasıdır. Hristiyanlıktan sonra, batılılar İncilin emri olarak düşündükleri için Eski Yunan'ın bilim ve sanatını terk etmişlerdir. Kuran'ı kerim ise Oku, öğren, araştır, akletmiyor musunuz, görmüyor musunuz emirleriyle insanlara dünyayı ve dünyadakilerin hakikatlerini öğrenmeye teşvik etmiştir." şeklinde konuştu.

ORTAÇAĞ'DA DÜNYAYI AYDINLATTI

Ortaçağda Müslümanların bilim tarihine olan katkılarını örneklerle anlatan Prof. Coşkun, "Endülüs'ün batılılar tarafından İstilası, Haçlı seferleri ve Moğol saldırıları sonucunda İslam medeniyetinin oluşturduğu binlerce ciltlik kitap yok edilmiştir. Endülüs'te ve Haçlı Seferlerinde Batılılar saldırmışlar ama İslam dünyasının bilimsel deneyimlerini görerek, kendi ülkelerinde Rönesans'ı başlatmışlardır. Hristiyanlığın, bilim seçkin sınıflar tarafından yapılır anlayışını bir tarafa bırakarak Müslümanların bilim insan ürünüdür ve insan eliyle yapılır anlayışına geçerek, Eski Yunan'ın ve Müslümanların bilimsel eserlerini kendilerininmiş gibi tercüme etmeye başladılar. Batıda, insanlara nasıl düşüneceklerini, kimlerin ilim öğrenebileceğini tayin eden bir ruhban sınıfı bulunurken, İslam dünyasında, insanların nasıl düşüneceklerini ve hangi bilimlerle uğraşabileceklerini tayin eden bir ruhban sınıfı olmamıştır" dedi.

Prof. Coşkun, Bilimden Müslümanların bir kompleks yaşamadıklarını, bütün medeniyetlerden ilmi aldıklarını, Eski Yunan, Çin'in bilgi hazinelerine ulaştıklarını ve kitaplarını çekinmeden tercüme ettiklerini vurguladı. Coşkun, batının Rönesans aydınlanmasıyla ulaştığı ilim ve teknolojiyi insanlığı sömürmek için kullandığını, Müslümanların ise ilmi Allah'ı, dünyayı ve dünyadakileri tanıma öğrenmek için kullandıklarını vurguladı.