Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batı Şeria'nın dini azınlığı Samiri Yahudiler, Hamursuz Bayramını kurban keserek kutladı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde, inançlarına göre kutsal sayılan Gerizim Dağı'nın çevresinde yaşayan Samiri Yahudileri, Hamursuz (Pesah) Bayramı'na, kestikleri kurbanlar eşliğinde başladı.
Batı Şeria'nın dini azınlığı Samiri Yahudiler, Hamursuz Bayramını kurban keserek kutladı
22 Nisan 2024 21:03:07
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde, inançlarına göre kutsal sayılan Gerizim Dağı'nın çevresinde yaşayan Samiri Yahudileri, Hamursuz (Pesah) Bayramı'na, kestikleri kurbanlar eşliğinde başladı.

Ortadoğu'nun gizemli topluluklarından biri olan Samiri Yahudiler, güneşin batımına doğru hep bir ağızdan okudukları Tevrat ayetleri ile başladıkları dini ayinlerini, gün batımıyla beraber 65 koyunu kurban ederek İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışını andı.

Dünyanın en küçük dini topluluğu sayılan Samirilerin din adamlarından Kahin Hıdır Adil Naci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsrailoğullarının Firavun'un zulmünden kurtuluşu ve Pesah Bayramı münasebetiyle Allah’a kurbanlar adadık.” dedi.

İnançlarına göre 7 gün boyunca mayasız besleneceklerini aktaran Naci, dualar eşliğinde kurbanlarını kestikten sonra derileri yüzülmüş ve kanı süzülmüş bütün koyunları hazırlanan kuyularda pişireceklerini belirtti.

Naci, gece yarısında kesilen kurbanları çıkartıp yiyeceklerini ancak bu etin ertesi sabaha kadar tüketilmesi gerektiğini, etlerin kalanlarının ateşe atılacağını paylaştı.

Naci, "Kutsal topraklarda ve Filistin'de adil bir barış çağrısı yapıyorum. Her devlet bağımsızlığını ister. Filistin de bağımsızlığını istiyor. Allah'a Gazze, Filistin ve İsrail'de barış için dua ediyoruz. Samiriler olarak bizler Filistin ve İsrail arasında barış köprüsüyüz. Bu yıl bayramımız buruk çünkü Nablus halkı buraya gelemedi." diye konuştu.

Diğer Yahudilerden farklı olarak kurban kesen ve kestikleri kurbanları içinde kor ateş yanan kuyularda yakan Samiriler, kutsal kabul ettikleri Gerizim Dağı yakınlarında başlarına taktıkları geleneksel kırmızı fesleri, beyaz uzun elbiseleriyle bayramı kutluyor.

Hamursuz Bayramı'nda diğer Yahudilerin kurban kesmemesine karşın, bayramı kurban keserek karşılayan Samiriler, gelecek hafta güneş doğmadan önce Gerizim Dağı'na çıkarak bayramı bitirecek.

- Samiri Yahudileri kimdir?

Tevrat'ın sadece ilk 5 kitabını (Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye) kabul eden Samiriler, kutsal şehir olarak Kudüs'ü değil Gerizim Dağı'nın bulunduğu Filistin’in Nablus kentini tanıyor.

Müslümanlara göre Hazreti Muhammed'in Mirac'a yükseldiği ve "semaya açılan kapı" olan Mescid-i Aksa'nın içindeki Kubbetu's Sahra Camisi'nin içinde yer alan kaya, Samirilere göre Gerizim Dağı'nın üstünde bulunuyor.

Samiriler, 3 bin 600 yıldır ceylan derisine yazılı orijinal Tevrat'ın kendilerinde olduğuna inanıyor.

Yahudilerin Tevrat'ı tahrif ettiğine inanan Samiriler, kendilerinin Hazreti Yakub'un 12 oğlundan Hazreti Yusuf'un torunları olduklarını kabul ediyor.

İbadet şekilleri Müslümanlarla benzerlikler taşıyan Samiriler, günlük yaşamlarında Arapça konuşurken, ibadetlerinde klasik İbraniceyi kullanıyor. Ayrıca ibadetlerinde secde ve rükû olan Samirilerin ibadethanelerinde masa veya sıra bulunmuyor.

Nablus ve İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Holon beldesinde yaşayan ve sayıları ancak 800'ü bulan Samiriler, Hamursuz ve Hasat bayramlarında olduğu gibi Sukot (Arş) Bayramı'nda da Gerizim Dağı'na çıkarak hac yapıyor.

Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları, küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik konuları kapsar.

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim, teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.

Son dakika haberleri, uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri, insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel meselelere odaklanır.

Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta

Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.