Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2395.78
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batı'nın tepkisizliği cesaretlendiriyor

Putin'in Batı'nın tepkisizliğinden cesaret alıp Gürcistan'daki oyunu Ukrayna'da da sahneye koymak için beklenen adımı attığını belirten uzmanlar, "Dünya güç dengesi ve politikasına geri döndü. ABD Afganistan'dan sonra Ukrayna'da da başarısızlığa uğradı. Yeni soğuk savaşın başka bir aşamasına geçildi." değerlendirmesinde bulundu.
Batı'nın tepkisizliği cesaretlendiriyor
23 Şubat 2022 07:00:00
Putin'in Batı'nın tepkisizliğinden cesaret alıp Gürcistan'daki oyunu Ukrayna'da da sahneye koymak için beklenen adımı attığını belirten uzmanlar, "Dünya güç dengesi ve politikasına geri döndü. ABD Afganistan'dan sonra Ukrayna'da da başarısızlığa uğradı. Yeni soğuk savaşın başka bir aşamasına geçildi." değerlendirmesinde bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamalarıyla daha da derinleşti. ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırım tehditlerine karşın tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Luhansk ve Donetsk bölgelerini tanıdığını belirten Putin’in talimatıyla Rusya Silahlı Kuvvetleri sözde barışın korunması bahanesiyle Donetsk ve Lugansk’a girdi. Bölgede git gide tırmanan krizi Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Milat’a değerlendirdi.

nurşin ateşoğlu güney_593afb81c36dbd60dc5401a37b3b23c9.jpeg

BATI’NIN TEPKİSİZLİĞİ YÜZÜNDEN

ABD ve AB’nin Rusya’ya vereceği cevabın önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, “Kırım’ın işgal edilmesinden sonra gelinen noktada Rusya, NATO’nun genişlemesi bahanesiyle Ukrayna diye bir devlet olmadığı argümanını sunarken şimdi de tarihsel olarak Rusya’nın toprağı olduğunu açıkladı. Ukrayna NATO üyesi olmadı ama geçmiş krizlerde de boş bir şekilde cesaretlendirilip yalnız bırakıldı. Batı’dan gelen cevabın yaptırımdan ötesine geçeceğini düşünmüyorum. Rusya ise yaptırımları göze alacaktır. Kırım’ı ilhak edişi bile Batı’nın tepkisizliğinden kaynaklanıyor” dedi.

KRİZ BAŞKA ÜLKELERE SIÇRADI

Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve hükümetinin meşruiyetini savunduğunu belirten Güney, “ Türkiye bugüne kadar bu tırmanmayı bir şekilde düşürmek çeşitli girişimlerde bulundu. Fırsat olduğu sürece de elinden geleni yapacak. Fakat Ukrayna krizi başka ülkelere sıçradı. Artık bölgesel olmaktan ziyade büyük güçlerin rekabeti içerisinde çözülebilecek bir konu. Yeni soğuk savaşın başka bir aşamasına geçildi. Rusya aba altından sopa gösteriyor. Türkiye’nin de Rusya’ya karşı elinde pek çok enstrüman var. Batı süreci iyi yönetemedi. Taraflar arasında karşılıklı bağımlılık olduğu için bu yüzden dengeleyici belli bir noktada durmak zorunda. Burada zararı Ukrayna görüyor ve görecek” diye konuştu.

ABD’NİN BAŞARISIZLIĞI SÜRÜYOR

Dünyanın güç dengesi ve politikasına geri döndüğünü kaydeden Güney sözlerini şöyle noktaladı: “Rusya’yı bir anlamda yaptırım tuzağına düşürmek isteyen ABD yaptırımlar dışında hiçbir şey yapmayacaktır. Biden yönetiminin Afganistan’daki başarısızlığı Ukrayna’da da devam etti. Türkiye’nin jeopolitik önemini bir süre göz ardı eden Batı geri dönmek zorunda kalacaktır. Rusya da bundan hoşlanmayacaktır; bir takım zorlamalara yeltenebilir. Türkiye’nin tamamen Batı’ya doğru meyletmesi de uzun vadede işine gelmez.”

irfan kaya ülger_47b2645fec066633ec3d5af4a6bc0c00.jpg

GÜRCİSTAN’DAN SONRA UKRAYNA

Putin’in beklenen adımı attığına dikkat çeken Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “2008’de Gürcistan içerisindeki ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan Rusya aynı oyunu Doğu Ukrayna'da sahneye koydu. Donbass'ta bulunan Luhans Özerk Cumhuriyeti ve Donetsk Özerk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıdı. Rusya Federasyonu haddini aşmanın faturasını uzak olmayan bir gelecekte dağılma ile ödeyebilir. SSCB'yi oluşturan Özerk Bölgeler, Özerk Cumhuriyetler, Oblast, Kray ve Okrugh statüsündeki yerler adım adım ve tedricen çözülebilir” ifadelerini kullandı.