Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batıyı çamurdan kurtaran Müslümanlardır

Araştırmacı Yazar İhsan Işık Bâbıâli Enderun Sohbetleri’nde yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Batıyı çamurdan kurtaran Müslümanlardır
22 Ocak 2019 08:48:00
Araştırmacı Yazar İhsan Işık Bâbıâli Enderun Sohbetleri’nde yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Elif Çelik (İstanbul)

Yeni Dünya Vakfı’nda düzenlenen Bâbıâli Enderun Sohbetleri’ne Araştırmacı Yazar İhsan Işık konuk oldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mehmet Nuri Yardım, İhsan Işık’ın neredeyse bütün ömrünü Türkiye’nin kültürel envanterine adadığını, onbinlerce yazar ve şairin hayat hikâyesini bulduğunu ve bunları kitaplaştırdığını söyledi. Yardım, “Bu çalışmalar o kadar genişledi ki artık kitaplara sığmaz oldu, ansiklopedilere dönüştü. Bugün yaklaşık 35 ciltlik bir ansiklopedi külliyatı mevcut ve bu çalışmaları devam ediyor. İhsan Işık, edebiyatımızın, sanatımızın ve kültürümüzün birikimini ortaya koyarak büyük bir hizmette bulunmuştur. Kendisine hepimiz, bütün toplum teşekkür etmelidir.” dedi.

Yeni ciltleri hazırlıyorum

Konuşmasına başlarken yetişme çağından ve ailesinden de bahseden İhsan Işık, ilk olarak 1990 yılında Fatih Saraç ve Yekta Saraç’ın kurucusu oldukları Risale Yayınları’nda Yazarlar Sözlüğü adıyla bir kitabının yayımlandığını belirterek, “Bu kitap yayımlanınca farklı çevrelerden övgüler aldı. Ben de bunu geliştirmeye başladım. Daha sonra önce tek cilt, sonra da üç cilt ansiklopedi hâlinde yayımlandı. Şimdi bu ansiklopedinin 12. ve 13. ciltlerini hazırlıyorum. Kısmet olursa bu iki cilt de okuyuculara ulaşacak.” diye konuştu.

Teknolojiye güvenmemek lâzım

Teknolojiye fazla güvenmemek gerektiğini ifade eden İhsan Işık, şöyle devam etti: “Bilgisayardaki resimlerin ömrü ortalama 30 yıldır. Çünkü gelişen teknoloji eskiyi açamadığından resmin, fotoğrafın ömrü biter. Google’ın kurucusu ‘Resimleri kâğıtta saklayın.’ diyor. Onun için biz de bilgisayar ortamında bilgilerimizi saklasak bile mutlaka kâğıt olarak da muhafaza etmemiz gerekiyor. Zira bilgisayara uzun sürede güvenemeyiz.”

Müslümanlar olmasaydı...

Konuşmasında Doğu medeniyeti ve Batı uygarlığı arasında mukayeseler yapan İhsan Işık, “Müslümanlara yapılan zulmün engellenmesi için hangi alanda isek bir numara olmalıyız. Müslümanlar 800 senedir dünya coğrafyalarında olmasaydı, Batı dünyası çamurun içindeydi. Eğer geçmişte Müslümanların farklı bölgelerde ürettikleri büyük medeniyet olmasaydı bugün Batıdaki olumlu gelişmeler de olmazdı.”