Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BÇG'nin dört kolu Dördü bir arada

28 Şubat iddianamesine sayısız belge ve bilgi sunarak soruşturmayı derinleştiren Milat, Batı Çalışma Grubunun Cari Harekat, Planlama, İstatistik Veri Hazırlama ve İstihbarat Değerlendirme bölümlerini deşifre ediyor.
BÇG'nin dört kolu Dördü bir arada
05 Ağustos 2013 00:00:00
28 Şubat iddianamesine sayısız belge ve bilgi sunarak soruşturmayı derinleştiren Milat, Batı Çalışma Grubunun Cari Harekat, Planlama, İstatistik Veri Hazırlama ve İstihbarat Değerlendirme bölümlerini deşifre ediyor.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 28 Şubat İddianamesine sayısız belge ve bilgi sunarak soruşturmayı derinleştiren Milat, Batı Çalışma Grubunun Cari Harekat, Planlama, İstatistik Veri Hazırlama ve İstihbarat Değerlendirme bölümlerini deşifre ediyor.

Daha önce şeması belgelenen BÇG'nin sözde irtica ile (milletle) mücadele kapsamında faaliyetlerini Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi bölgesinde tahsis edilen bölgelerde, dört ayrı alanda yürüttüğü ortaya çıktı.

Cari Harekat Bölümü

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Çetin Doğan tarafından kurulan birimlerin başında Cari Harekat Bölümü geliyor. Söz konusu bölümde 6 subay görev alıyor. Özellikle Özel Harekat ve Psikolojik Harekat Subaylarının yer aldığı Cari Harekat bölümünün görevleri ise hayli ilginç. Medya'dan siyasi partilerin kadın kollarına, okullardan yurtlara kadar takip altına alan bölüm, KKTC ile Arap Ülkelerinde de ekip kurarak çalışmalar gerçekleştirmiş.

Medya'nın yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK, Siyasi Partiler ve TSK personeli konusunda psikolojik harekat planları hazırlayan birim, STK'ların hazırladığı broşür, afiş ile el ilanlarının takibini bile yapmış.

İstihbarat ve Değerlendirme Bölümü

Birimlerin en kritiği olan İstihbarat ve Değerlendirme Bölümü diğer birimlerden daha farklı. Diğer birimlerde çalışan subay ve astsubayların açık kimlikleri belgelerde yer alırken İstihbarat ve Değerlendirme Bölümünde çalışan personel hakkında hiçbir bilgi ve belge bulunmuyor. İç ve dış irticai örgütlerin takibi başta olmak üzere tüm kurum ile kuruluşlar hakkında istihbarat üretilmesinden sorumlu olan birim, emniyet ve MİT'ten gelen değerlendirmeleri de raporlandırıyor. Haksız ve hukuksuz yapılan fişlemelerin ana kaynağının da bu birim olduğu belgeler incelendiğinde anlaşılıyor.

Planlama Bölümü

Batı Çalışma Grubu Planlama Bölümünde ise genellikle Harekat Subaylarına görev verilmiş, Merkezinde 10 Subayın görev aldığı birim; eylem planı, brifing ve toplantı düzenlemeden sorumlu. Bütün kurumlar hakkında toplanan verilere göre harekat (fişlemelere göre) planı belirleyen birim, Çeçenistan ve Bosna Hersek'teki hayır faaliyetlerini bile riskli olarak görüp takibe alınmasını sağlamış.

İstatistik Ve Veri Hazırlama Bölümü

BÇG bünyesinde oluşturulan İstatistik Ve Veri Hazırlama Bölümü ise üç subay bir astsubaydan oluşuyor. Değerlendirme için veri oluşturma, tüm ihtiyaçların giderilmesinden sorumlu olan birim, fişlemeler doğrultusunda rapor hazırlama işini de üstlenmiş. Batı Çalışma Grubunun cuntaya giden yolda kullanması gereken materyalleri de bu birim temin etmiş.

TDV kurban