Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2410.99
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bebek hastalıkları ve tedavileri

Özellikle kış mevsiminde bebeklerin hastalanma olasılığı artar. Bebeğinizin ilk hastalığı sizi korkutabilir. İşte Bebeklerde sık karşılaşılan hastalıklar ve tedavileri...
Bebek hastalıkları ve tedavileri
18 Temmuz 2018 13:37:00
Özellikle kış mevsiminde bebeklerin hastalanma olasılığı artar. Bebeğinizin ilk hastalığı sizi korkutabilir. İşte Bebeklerde sık karşılaşılan hastalıklar ve tedavileri...

Bebeğinizle sorunsuz, mutlu ve baş başa bir dönem geçirmek istediğinizi biliyoruz. Ancak ne yazık ki bu huzurunuz özellikle de kış aylarında çeşitli hastalıklar yüzünden kesintiye uğrayabilir.

Bebeklerde Bronşit Belirtileri: Üst solunum yolu tıkanıklığı, hırıltı, zor ve sık nefes alma, sigara tiryakisi gibi öksürme, 37-39 derece arası ateş, özellikle ekim-nisan ayları arasında görülür.

Tedavisi: Virüs kaynaklı olabilir. Çocuk hastalıkları uzmanına başvurmalısınız. Şiddetli vakalarda hastaneye yatması gerekebilir.

Tedavi süresi : İyileşmesi 3 hafta sürer.

Bebeklerde Soğuk algınlığı Belirtileri :Mızmızlık, ilk 3 gün boyunca huzursuzluk ve gergin davranışlar, 37-39 derece arası ateş, burunda tıkanıklık ve akma. Kimi zamanlarda öksürük.

Tedavisi : İki burun deliğine de 1-2 damla serum fizyolojik damlatarak burun aspiratörü ile temizleyin. Hafif oturur pozisyonda uyursa burun tıkanıklığından daha az rahatsız olur. Odasının havasını nemlendirin.

Tedavi süresi : 7-10 gün içinde iyileşir.

Bebeklerde Krup

Belirtileri :Nefes almada güçlük ve hırıltı. Şiddetli öksürük, 37-38 derece arası ateş, geceleri ve sabahın erken saatlerinde kötüleşir.

Tedavisi : Banyoda sıcak suyu açarak iyice nemlendirip, buharlanmasını sağlayın. 20 dakika içinde iyileşmeye başlamazsa ya da 2-3 saat içinde tekrarlarsa doktorunuzu arayın. Doktor tavsiyesi ile kortizonlu ilaçlarla tedavi yoluna gidilebilir.

Tedavi süresi : İlaçların yardımı ile 3-5 gün içinde iyileşir.

Bebeklerde Kulak enfeksiyonu

Belirtileri : Özellikle yatınca huzursuzlanır.Kulaklarını ovuşturur.Kulaktan akıntı gelebilir ve hafif ateşi yükselebilir.

Tedavisi : 3 günü aşan vakalarda doktorunuz antibiyotik tedavisini uygun görebilir.

Tedavi süresi: Genellikle 3 gün içinde iyileşme görülür.

Bebeklerde Havale ( Febril Kriz )

Belirtileri : Hızla yükselen ateş ile beraber konvilsiyonlar geçirir, bilinci yitirir, çenesi kilitlenir, nefes almakta güçlük çeker.

Tedavisi: Hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurun. Ateş düşürmeye yönelik tedavi uygulanır ve 1 saat içinde çocukta iyileşme gözlenir.

Süresi : Kriz 15 dakika kadar sürer.

Bebeklerde Zatürree

Belirtileri : Öksürük 38 derece civarında ateş, nefes alma sorunları yaşanabilir, virütük zatürreeye kış aylarında daha sık rastlanır.

Tedavisi: Hastalığın sebebinin virüs mü bakteri mi olduğu tam tespit edilemediği için doktorunuz hemen antibiyotik tedavisine başlayabilir.Antibiyotik tedavisi sadece bakteriyel zatüreeyi tedavi eder. Bunun haricinde yatak istirahatı ve bol bol sıvı alması tavsiye edilir.

İyileşme süresi : Antibiyotik tedavisine cevap verirse 4-7 gün, aksi halde daha uzun sürer.İleri vakalarda hastane tedavisi gerekebilir.

Bebeklerde Roseola (Gülcük hastalığı ya da 6. Hastalık )

Belirtileri : Ani yüksek ateş 39-40 derece. 3-4 gün içinde ateş düşünce özellikle yüz ve karın bölgesinde kırmızı bir döküntü ortaya çıkar. Özellikle 6 aylıktan 3 yaşa kadar olan çocuklarda görülür.

Tedavisi : Hemen doktorunuzu arayın. Aşırı yüksek ateş, havaleye sebep olmasın diye ateş düşürücüler kullanılmalıdır.

İyileşme süresi : 3-7 günde iyileşir.

Bebeklerde Pamukçuk

Belirtileri : Ağız içinde, diş etlerinde beyaz kesik sütü andıran oluşumlar. Özellikle yeni doğanlarda görülür. Emziren annelerde de bu dönemde meme ucu ağrıları yaşanabilir.

Tedavisi : Doğal bir oluşum olan mantar sebebiyle meydana gelir. Doktorunuz bir krem ya da ilaç önerebilir.

İyileşme süresi : 2-3 gün içinde ilaç tedavisi ile geçer.

Bebeklerde Karın ağrıları

Belirtileri : Ateş ile beraber ya da tek başına kusma ve bunu takip eden ishal.

Tedavisi : Doktorunuz bir süre için katı gıdaları keserek bebekler için hazırlanmış elektrolit sölüsyonunu önerebilirler. Çocuğunuzun susuz kalmamasına dikkat edin. Safra çıkarıyorsa veya ısrarla kusuyorsa doktora başvurun.

İyileşme süresi : Birkaç saat içinde ya da bir gün içinde iyileşir.

Bebeklerde İdrar yolları enfeksiyonu

Belirtileri : Beklenmedik bir anda 40 dereceye varan ateş. Kimi zaman kusma, idrarda kötü bir koku görülebilir. Genellikle bakteriyel kaynaklıdır. Sünnet olmamış çocuklarda daha sık görülür.

Tedavisi : Doktora gitmeniz gereklidir. Burada bir idrar kültürü yapılmalıdır. Genellikle antibiyotik ile tedavi edilir. Çocuğunuza bol bol su içirin. Eğer enfeksiyon böbreklere yayılırsa tehlikeli olabilir.

İyileşme süresi : Doğru tedaviyle birkaç günde iyileşir.

Bebeklerde Pişik

Belirtileri : Bezlenen bölgede kızarık ve sivilce gibi baş veren yara oluşumları.

Tedavisi : Mantara karşı kullanılan kremlerle tedavi edilir.

İyileşme süresi : Doğru tedaviyle 2-3 gün içinde geçer.

Doktora başvurulması gereken durumlar

u25ba2 aylıktan küçük bebeklerde ateş yükselmesi yada 39 dereceyi geçen ateş.

u25ba48 saat boyunca başka bir belirti olmadan yüksek kalan ateş.

u25baNefes almada zorlanmak.

u25baYeme ve içmeyi tamamen kesmek.

u25baİdrara çıkış miktarının azalması.

u25baYutkunma güçlüğü.

u25baIsrarcı kusma.

u25baKusarken safra çıkarma.

u25baDışkıda kan ya da sümüksü oluşum.

u25baAşırı yorgunluk ve gerginlik halleri.