Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2395.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Otobüste başörtülü gençler hedef alındı

16 Ağustos 2023 15:49:09
Belediye otobüsünde profesör olduğunu iddia eden bir kadın, hadis çalışan gençleri ve başörtülüleri hedef aldı. Sosyal medyada büyük tepkilere neden olan bu kadın, "Arabistan'a gidin, deveye binin" gibi nefret dolu ifadeler kullanarak dikkat çekti.

İstanbul'da, toplumsal hassasiyetleri hiçe sayan şok edici bir olay meydana geldi. Bu olay, Beşiktaş'ta seyir halinde olan bir belediye otobüsünde gerçekleşti.

Dini değerleri aşağıladı

Sosyal medyada hızla yayılan videoda tepki üstüne tepki çeken olay, aynı otobüste seyir halinde olan bir genç tarafından kayıt altına alınarak yapılan hakaretler ortaya çıktı. Kendisini profesör olduğunu iddia eden bir kadın, başörtülü gençlere ve hadis çalışan gençlere yönelik hakaretleri havada uçuştu.

Değerleri hiçe sayıp dini aşağılayan tavırlarıyla ön plana çıkan kadın gençlere baskı uygulayıp sert sözler ifade edince gençlerden biri kayda girdi.

otobus_e4558120b07256d32ad4fba609f0bdff.JPG

'Arabistan'a gidin, deveye binin'

Dikkat çekici bir ayrıntı ise, kadının hadis çalışan gençlere yönelik olarak "Arabistan'a gidin, deveye binin." şeklindeki sözleri oldu.

Bu ifadenin ardından, kadına yanıt veren genç ise "Sen de Yunanistan'a git, gemilere bin." şeklinde karşılık verdi.

Toplumsal barışı sarsan olay, sosyal medyada büyük yankı uyandırırken hakaret eden kadına tepkiler büyümeye devam etti.

Başörtüsü yasağı ne zaman getirildi?

1982 - YÖK yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı.1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.1987 - Başörtüsü üniversitelerde disiplin suçu gerekçesi ile yeniden yasaklandı. 45.Hükümet (1. Özal Hükümeti)'nin başörtüsünü serbest bırakmak için YÖK yasasındaki yaptığı değişiklik veto edilmişti.

Başörtülüye anayasal güvence formülü

Avukat Selma Öztürk Pınar, başörtüsüne sağlanacak anayasal güvence formülünün 28 Şubat gibi bir dönemi yaşayan kadınlar için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, sorunun uzlaşma yoluyla çözülmesinin daha kıymetli olacağını, ancak muhalefetin meseleye yaklaşımının gayri ciddi olduğunu söyledi.

Kimse haklarından mahrum bırakılamaz

"Muhalefetin 'başörtülüleri önemsiyoruz' diyerek bir şeyler yapmak istiyor gibi görünmesine rağmen dini inanç gereği başörtüsünün korunması için ciddi adım atmadığını görüyoruz. Oysa bu ülkede dini inanç gereği takılan başörtüsünün korunması gerekirken bu durumun laikliğe aykırı bir tehdit olduğu iddiası ve düşüncesinin kabul edilir yönü yok."

Selma Öztürk Pınar, başörtüsüz bir kadının başını örtmeye zorlanamayacağı gibi başörtülü bir kadının da haklarından mahrum bırakılıp cezalandırılamayacağını, aksinin hukuk devleti ve insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti.

Anayasal güvence süresi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim 2022'de yayımladığı video ile başörtüsü konusuyla ilgili tartışma başlamıştı. "Helalleşme açılımının" parçası olarak başörtüsüne yasal güvence sağlayacakları vaadinde bulunan CHP lideri, "Bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Değişmeyi ve öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı." ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Kılıçdaroğlu'na; "Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Senin yanında hiç hukukçu yok mu? Bu işler aşıldı artık. Burada yapılması gereken bir şey var. Eğer samimiysen, eğer dürüstsen, gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım." demişti.