Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Biden'ı istemeyenlerin oranı yüzde 51

ABD Başkanı Joe Biden'a destek gün geçtikçe azalıyor. Özellikle Afganistan'dan çekilme sonrası anket sonuçlarında Biden'ı istemeyenlerin oranı yüzde 51'e ulaştı.
Biden'ı istemeyenlerin oranı yüzde 51
05 Eylül 2021 10:54:51
ABD Başkanı Joe Biden'a destek gün geçtikçe azalıyor. Özellikle Afganistan'dan çekilme sonrası anket sonuçlarında Biden'ı istemeyenlerin oranı yüzde 51'e ulaştı.

Seçildiği günden bugüne dek verdiği kararlar ve uyguladığı politikalarla hedef tahtasına koyulan ABD’nin 46’ıncı Başkanı Joe Biden’ın koltuğu sallanıyor. Amerikan’ın önde gelen bağımsız medya kuruluşlarından Ulusal Halk Radyosu’nun (NRP) PBS NewsHour ve Maris ortaklığında gerçekleştirdiği ankate göre, Biden’ın “başkanlığını onaylamayanların” oranında hatrı sayılır bir artış gerçekleşti. Ankete göre ülkenin daha önce yüzde 44’ü Biden’ın başkanlığını onaylamadığını belirtirken, bu oran 7 puan artarak yüzde 51 sınırına dayandı.

DESTEKTE GÖZLE GÖRÜLÜR DÜŞÜŞ

Afganistan’dan çekilme fiyaskosu sonrası ülke genelinde düzenlenen anket, eleştirilerin odağındaki Biden’ı destekleyenlerde gözle görülür bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Ankete göre Biden’ın “başkanlığını onaylayanların” oranı bir ayda 6 puan düşerek yüzde 49’dan yüzde 43’e geriledi. Aynı anketteki daha şaşırtıcı detay ise Biden’ın “başkanlığını onaylamayanların” oranında görülen yüzde 7’lik artış oldu. Buna göre, bir önceki ay Biden’ın başkanlığını onaylamayanların oranı yüzde 44 iken bu oran yüzde 51’e çıktı. Halefi Donald Trump’tan koltuğu aldıktan sonra Biden yönetimi ilk defa bu kadar destek kaybetti.

DEMOKRATLAR ALARMDA

Biden’ın başkanlığına onay oranlarındaki negatif değişim, 2022 ara seçimleri öncesinde, Demokrat Parti’de paniğe neden oldu. Anketler, ara seçimlerde Demokrat Parti’nin, Kongre’nin iki kanadında çoğunluğu elinde tutma şansının zorlaştığını da ortaya çıkardı. Birçok uzman bu oranları, Kasım 2022’de yapılacak ara seçimlerde, “Demokratlar için felaket” olarak yorumlarken bunun temel nedenleri olarak Afganistan’dan çekilme sürecinde yaşanan hezimet, artan enflasyon, istihdamda beklentilerin karşılanmaması gibi nedenler gösteriliyor. Eski Başkan Donald Trump döneminde yapılan anketlerde Trump’ın onay oranı yüzde 40’larda iken 2018 ara seçimlerinde, Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi’nde 40 sandalye kaybetmiş ve Meclis çoğunluğunu Demokratlara kaptırmıştı. Benzer bir senaryoyu şimdi Biden ve yönetiminin yaşaması ihtimali giderek güçleniyor.

İMAJI DARMADAĞIN

Yapılan anketle, daha önce İsrail’in Mayıs ayında Gazze’yi bombalaması sırasında verdiği kararlar ve İsrail yanlısı tutumu nedeniyle güvenoyu kaybeden Biden’ın, Afganistan sınavında da halk nezdinde sınıfta kaldığı bir kez daha tescillendi. Washington Post gazetesi tarafından yürütülen bir ankete göre ise, katılımcıların yüzde 52’si Biden’ın Afganistan’dan çekilme işini iyi yönetemediğini düşünüyor. Ankete katılan Demokrat Parti seçmeninin yüzde 37’si ise benzer şekilde Biden yönetiminin çuvalladığı ve süreci başarılı yönetemediği kanaatinde.

Trump 2024 seçimlerinde aday olacak

Eski ABD başkanı Donald Trump’ın Kasım 2024’te gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçiminde aday olma planının kesinleştiği açıklandı. Trump’ın başkanlığı dönemi danışmanlarından Jason Miller ve Jim Jordan, kendisi ile yaptıkları son görüşmelerde Trump’ın 2024’te başkanlık için yeniden yarışmaya kesin olarak karar verdiğini anladıklarını belirttiler. Afganistan’da yaşananlar nedeniyle Cumhuriyetçi Parti içinde yaşanacak adaylık yarışında da Trump’ın elinin güçlendiği belirtiliyor. 2020 öncesinde anketler, Kasım 2020’deki seçimi Trump’ın açık ara farkla kazanacağını gösterirken, koronavirüs salgını nedeniyle ABD’de ekonominin durgunluğa girmesinin de oluşturduğu tepkiyle seçimi Joe Biden kazanmıştı. Anketlere göre Trump ve Biden bugün yarışsalar seçimi Trump kazanıyor.