Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2430.10
BIST 100
10017.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bilecik'te korkunç olay! 15 metrelik kuyuda ölüm

Bilecik'te iki kişi, evin bahçesinde kazılan 15 metre derinliğindeki kuyuya düştü.
Bilecik'te korkunç olay! 15 metrelik kuyuda ölüm
27 Temmuz 2023 08:50:14
Bilecik'te iki kişi, evin bahçesinde kazılan 15 metre derinliğindeki kuyuya düştü.

Metan gazı kokusu gelen kuyudan bir kişinin cansız bedeni çıkarılırken, diğer kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, bir evin bahçesindeki kuyuya düşen iki kişiden biri hayatını kaybetti.

Camicedit Mahallesi'nde, bir evin bahçesindeki kuyuya 2 kişinin düştüğü ihbarı üzerine bölgeye polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerince yaklaşık 15 metre derinliğindeki kuyudan çıkarılan A.A. (67), sağlık ekipleri tarafından Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

uoa0q1690429547642_ecd6357b5fa1bc877612d187d592deed.jpg

Kuyudan yüksek derecede metan gazı kokusu gelmesi nedeniyle itfaiye ekipleri çalışma yapamadı.

Ardından bölgeye gelen AFAD ekipleri, gaz maskeleriyle kuyuya inerek Nihat Kalkandelen'in (34) cansız bedenine ulaştı.

kozuj16904295055633_400f49cab04565522a88b6b3e2eb463c.jpg

Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Kalkandelen'in cesedi, Osmaneli Mustafa Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Kuyunun bahçeye ne amaçla kazıldığıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Metan gazı nedir? Metan gazı nasıl oluşur?

Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. 1750'den beri Dünya'nın atmosferik metan konsantrasyonu yaklaşık %150 oranında arttı ve uzun süren ve küresel olarak karışan sera gazlarının toplam radyasyon zorlamalarının %20'sini oluşturuyor. (bu gazlar su buharı içermiyor; Sera etkisinin en büyük bileşeni).

Metan, Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Ayrıca çöplerdeki metandan yakıt elde edilebilir. Doğal metan gazları atmosfere zarar vermez.

Metanojen bakteri(arkelerde) metan üretimi yapar. Bu canlı türü zorunlu anaerob bakteridir.

Metan gazı üretimi nasıl olur?

Bunun için öncelikle hayvan atıkları hammadde olarak hazır edilir. Biyogaz üretiminde şu birimler bulunur: Fermantör, karıştırıcı, ısıtıcı, vana ve pompa. Anaerobik çürütücü bakteriler bu üretim sürecinde fermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar. Fermantasyon kesikli ya da sürekli şekilde olabilir. Sürekli fermantasyonda organik atıklar fermantöre her gün verilir. Böylece gaz sürekli bir şekilde imal edilir. Kesikli fermante üretimde ise organik madde fermantasyon sonunda metan oluşturunca, fermantör yeniden organik maddeyle doldurulur.

Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır ve asfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir. Metanla ilgili tehlikelerle nasıl başa çıkılacağını anlamak önemlidir.

a-)Patlama

Metan başka kimyasallarla %5 kadar düşük oranlarda bile karıştığında patlayıcı olabilir. Kanalizasyon sisteminde çalışma olduğunda ve hidrojen sülfit, metanla doğal olarak karıştığında metanın kokusu alınabilir. Eğer hoş olmayan, çürük yumurtaya benzer bir kokuyu alabiliyorsanız metan seviyesi patlamaya sebep olacak kadar yüksek olabilir. Yüksek konsantrasyonda metan gazı tutuştuğunda ölümcül olabilir. Toprağın altından gelen doğal metan madenler detrajik patlamalara sebep olmuştur.

b-)Asfiksasyon

Zehirli olmamasına rağmen metan basit asfiksantlardandır (boğucu madde). Çünkü nefes almak için gerekli olan oksijenin yerini alır. %16’dandüşük oranlarda oksijen tehlikeli, %10’dan düşük oranlarda oksijen ölümcül olabilir. Ev veya iş yerlerinde izin verilebilir metan gazı oranını belirleyen bir standart yoktur ancak insanların nefes alması gereken yerlerde gereken oksijen miktarı minimum %18’dir.

c-)Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Metan kendi başına zehirli olmasa da başka maddelerle karıştığında zehirli olma tehlikesi taşır. Bu potansiyel %97 oranında metan içeren doğal gaz evlerde ve iş yerlerinde kullanılınca söz konusudur.

Doğalgazın doğru havalandırma olmadan yakılması, fark edilmesi zor ve zehirli bir gazolan karbonmonoksit üretebilir.

Karbonmonoksitin görece düşük değerleri 20 dakikada baş dönmesi ve mide bulantısına,2 saat içinde ölüme yol açabilir. Daha yüksek seviyede 3 dakika içinde ölüm görülebilir.

Metan gazı nerelerde kullanılır?

Türkiye'nin kuraklıkla birlikte içine girdiği darboğaz uzmanları yeni çarelere yöneltiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi' de bu doğrultuda yeni bir çalışma başlatacak. Çöp dağlarının oluşturduğu metan gazı elektrik üretiminde kullanılacak.

YILDIZ HAMİDİYE CAMİSİNDE YANGIN ÇIKTI