Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Guldar domatesine coğrafi işaret

Lezzetiyle dikkat çeken Bingöl'ün 'Guldar Domatesi', coğrafi işaret tescili kazandı!.
Guldar domatesine coğrafi işaret
28 Eylül 2023 14:40:17
Lezzetiyle dikkat çeken Bingöl'ün 'Guldar Domatesi', coğrafi işaret tescili kazandı!.

Bingöl Üniversitesi'nde jüri üyelerinin titiz çalışmaları sonucu iki farklı bölgede yetiştirilen 7 farklı domates çeşidi arasından seçilen ve Zazaca'da "guldar" olarak bilinen domates, 2020 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilen detaylı incelemelerin ardından, guldar domatesine coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Bu tescille birlikte, kentte coğrafi olarak işaretlenen ürün sayısı 5'e ulaştı.

guldar2_13c355bf08446a152d8f418335fde286.jpg

Bingöl valisi çiftçilerle bir araya geldi

Vali Ahmet Hamdi Usta, Akdurmuş köyünde gerçekleşen domates üretimini yerinde inceleyerek çiftçilerle bir araya geldi ve üretim süreci hakkında bilgi edindi.

Vali Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi işaret tescil sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Çobantaşı kavurması, Yedisu horoz kuru fasulyesi, Sivan dut pekmezi ve Bingöl balı gibi ürünlerin ardından guldar domatesi de tescillendi. Bu tescilin bölgemize ve üreticilere hayırlı olmasını diliyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır da, Bakanlık talimatları doğrultusunda yöreye özgü lezzetlerin keşfedilmesi için çalıştıklarını belirterek, "1500 metrenin üzerinde yetiştirilen guldar domatesi, az damarlanma oranı ve yüksek çekirdek oranı ile oldukça lezzetli bir ürün." ifadelerini kullandı."

Coğrafi işaret tescil belgesi

Coğrafi işaret tescil belgesi, bir ürünün belirli bir coğrafi bölgede üretildiği veya işlendiği ve bu bölgeye özgü özelliklere sahip olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Bu belge, ürünün coğrafi kökeninin korunması, tanıtılması ve tüketiciye güvence sağlanması amacıyla verilir.
Coğrafi işaretler, bir bölgenin veya yerin ürünleri ile özdeşleşen adı veya sembolüdür. Bu semboller, ürünün belirli bir coğrafi bölgede üretildiği ve bu bölgenin doğal veya kültürel koşullarının ürünün kalitesi veya özellikleri üzerinde etkisi olduğunu gösterir. Coğrafi işaretler, tüketicilere ürünün kalitesi, güvenilirliği ve kökeni hakkında bilgi verir ve bu ürünlerin pazar değerini artırabilir.
Coğrafi işaret tescil belgesi, bir ürünün coğrafi işaretle korunduğunu ve yasal olarak o bölge dışında üretilen veya aynı adı taşıyan ürünlerle karıştırılmasının önlenmesi gerektiğini belirten bir kanıt olarak kullanılır. Bu belge, üreticiye ürününü coğrafi işaretin tanımladığı bölgeye uygun şekilde üretme ve pazarlama hakkı verir.
Coğrafi işaret tescil belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu gibi ilgili kuruluşlar tarafından verilir ve bu kurumlar, başvuruları inceleyerek belirli kriterlere uygun olan ürünlere coğrafi işaret tescili verirler. Bu tescil belgesi, coğrafi işaretin hak sahiplerine koruma ve haklarını kullanma imkanı sağlar.