Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BİR ARABANIN YILLIK MASRAFI NEDİR?

Bir arabanın yıllık masrafı nedir sorusuna bakıldığında net bir tutardan söz etmek mümkün değildir. Ancak araç için yıllık masraf kalemleri göz önüne alındığında ortalama bir tutara ulaşmak mümkündür.
BİR ARABANIN YILLIK MASRAFI NEDİR?
14 Aralık 2022 15:05:16
Bir arabanın yıllık masrafı nedir sorusuna bakıldığında net bir tutardan söz etmek mümkün değildir. Ancak araç için yıllık masraf kalemleri göz önüne alındığında ortalama bir tutara ulaşmak mümkündür.

Bir arabanın yıllık masrafı nedir sorusuna bakıldığında net bir tutardan söz etmek mümkün değildir.

Araba almak isteyenler için masraf konusu önemlidir. Aracın ilk alındığı andan kullanım süresine kadar birçok kalemde masraf yapılır. Araç için harcanacak tutarların önceden hesaplanması kişinin kendi bütçesini ayarlamasında önemli bir etkendir. Bir arabanın aylık ve yıllık masrafları hesaplandığı zaman kişi hangi aracı neden tercih etmesi gerektiğine de kolaylıkla karar verebilir. Hatta hesaplanan masraflar doğrultusunda araç sahibi olmak isteyen kişiler araç alıp almama noktasında da buna göre karar verebilir. Aracın kullanım giderleri ile birlikte bir de ödenmesi gereken vergiler ve çeşitli bakım ödemeleri vardır. Peki araç yıllık masrafına etki eden giderler nelerdir? İşte merak edilen detaylar...

BİR ARABANIN YILLIK GİDERLERİ

Bir arabanın yıllık giderleri hesaplandığında yeni araç sahibi olmak isteyen kişilerin bütçe ayarlaması son derece kolay bir hale gelir. Kişi gider kalemlerinden haberdar olduğunda bütçesine o şekilde yön verebilir. Araba için gider kalemlerinden biri arabanın satın alınmasında etkili olan kredilerdir. Eğer araç kredi ile alınıyorsa ilk gider kalemlerine ödenecek kredi tutarları eklenebilir. Araç için belirli aralıklarda yapılan bakım masrafları, yine çeşitli dönemlerde yapılması zorunlu olan araç muayene tutarları ve araç kasko ve sigorta işlemleri bu giderlerdendir. Araç kullanıcılarının ödemesi gereken bir diğer gider kalemi motorlu taşıtlar vergisidir. Ayrıca araç bakım masraflarının da hesaplanması gerekir. Lastik değişim giderleri ve yakıt giderleri de ortalama tutarlara dahil edilmelidir.

araba aylık giderleri_0a6531ca40ed58434a9feca35c179933.jpg

ARABA ALIRKEN NE KADAR MASRAF OLUR?

Araba alırken ne kadar masraf olur sorusu da araç sahibi olmak isteyenler tarafından merak edilen ve yanıt bulunması gereken bir konudur. Araba aylık masrafları hesaplanmasından önce kişinin araba alırken ne kadar masraf yapacağını bilmesi önemli bir noktadır. Araba alırken satış işlemleri için ödenmesi gereken bazı tutarlar vardır. Bu ödemeler notere yapılır. 2022 yılı için notere ödenmesi gereken tutar 391 lira 15 kuruş şeklinde belirlenmiştir. Bu tutarlar aracın devir işlemlerinin tamamlanması ile birlikte plaka değişikliği içindir.