Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2457.29
BIST 100
9753.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bizi Bir Tek Türkiye Önemsedi

Rohingya Dayanışma Örgütü Başkanı Yunus, "Bizi bir tek Türkiye önemsedi. Davutoğlu Arakan'a geldiğinde ilk kez mutluluktan ağladık" dedi
Bizi Bir Tek Türkiye Önemsedi
29 May 2013 00:00:00
Rohingya Dayanışma Örgütü Başkanı Yunus, "Bizi bir tek Türkiye önemsedi. Davutoğlu Arakan'a geldiğinde ilk kez mutluluktan ağladık" dedi

Rohingya Dayanışma Örgütü Başkanı Dr. Muhammed Yunus, Arakan Müslümanlarının yakılarak öldürüldüğünü söyledi. Dr. Yunus, "Rohingya (Arakan) Müslümanları, Budistler tarafından ateşe atılarak diri diri yakıldı. Arakan'ın kuzeyindeki illerde yaşayan 200 Rohingyalı da güvenlik gerekçesiyle başka şehirlerdeki kamplara yerleştirilmek üzere nehirden botla diğer şehirlere götürülürken, Myanmar askeri tarafından ateş edilerek öldürüldü" dedi.

Geçen Kasım ayında çok sayıda Müslümanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylara değinen Yunus, "Olaylar başladığında birçok Rohingya köyü yakıldı. Rohingya Müslümanları, canlarını kurtarmak için kamplara taşındı" diye konuştu. Myanmar güvenlik güçlerinin de bu kampları güvenlik gerekçesiyle sardığını ve kimsenin kamptan çıkmasına müsade etmediklerini söyleyen Dr. Yunus, şunları söyledi: "Asıl amaçları, Müslümanları tek bir noktada toplayıp dağılmalarını engellemekti. Müslümanlar, kamplarda açlıkla boğuşuyor. Zor şartlara rağmen kendilerine yardım edilmesine izin verilmiyor."

"Katliamlar diğer bölgelere de yayıldı"

Myanmar'da sadece Rohingya Müslümanlarının hedef alınmadığını hatırlatan Yunus, başkent Naypyidaw'ın kuzeyindeki Meiklita kentinde meydana gelen olaylarda 400 Müslüman Myanmarlının öldürüldüğünü ve onlarca ev ve işyerinin yakıldığını dile getirdi. Budistlerin Müslümanlarla bir arada yaşamak istemediğine dikkat çeken Yunus, "Bu yüzden Myanmar hükümeti, Filistin'deki gibi duvar örerek Müslümanları bir alana hapsetmek istiyor" dedi.

'Size minnettarız'

Rohingyalıların sıkıntılarını hiçbir ülkenin paylaşmak istemediğini vurgulayan Yunus, "Bizi bir tek Türkiye önemsedi. İlk kez bir ülke yetkilisi bizi ziyaret etti, bu bizim için tarihi önem taşıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet Arakan'a girdiğinde, gözyaşlarımız ilk kez acı ve zulümden değil, mutluluktan aktı. Türkiye'ye minnettarız" ifadesini kullandı.