Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BM: Haiti'de yılın ilk 3 ayında 2 bin 500 kişi çete şiddeti nedeniyle öldürüldü ya da yaralandı

Birleşmiş Milletler (BM), Haiti'de 2024'ün ilk 3 ayında çete şiddeti nedeniyle 2 bin 500 kişinin öldürüldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.
BM: Haiti'de yılın ilk 3 ayında 2 bin 500 kişi çete şiddeti nedeniyle öldürüldü ya da yaralandı
22 Nisan 2024 22:57:03
Birleşmiş Milletler (BM), Haiti'de 2024'ün ilk 3 ayında çete şiddeti nedeniyle 2 bin 500 kişinin öldürüldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Haiti'deki duruma ilişkin gelişmeler ele alındı.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, ülke genelinde 5,5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, bunların 3 milyonunun çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Russell, her üç çocuktan ikisinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirterek, gıda ve temiz içme suyuna erişimin azaldığını anlattı.

Haiti'de yıllarca süren siyasi istikrarsızlık ve kötü ekonomik koşulların silahları grupların çoğalmasına yol açtığına dikkati çeken Russell, "Bugün yaklaşık 2,7 milyon kişi, silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde yaşıyor." dedi.

Russell, silahlı grupların, çocukları da aralarına kattıklarını belirtti.

Bu yılın başından beri şiddetin yoğunlaştığını aktaran Russell, "2024'ün ilk çeyreğinde çete şiddeti nedeniyle 2 bin 500 kişi öldürüldü ya da yaralandı. Çocuklara ilişkin 400'den fazla hak ihlali tespit edildi. Aynı zamanda aileler şiddet nedeniyle yerinden ediliyor. Yaklaşık 180 bin çocuk yerinden edilmiş durumda." diye konuştu.

Russell, akut gıdasızlık riski altında olan çocuk sayısında yüzde 19 artış olduğuna işaret ederek, 15 bin çocuğun açlık nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Haiti'de koleranın da yaygınlaştığını söyleyen Russell, 80 binden fazla vaka olduğunu, kriz ve istikrarsızlığın arttığını ifade etti.

- "Çok uluslu güvenlik gücünün acilen konuşlandırılması gerekiyor"

BM Genel Sekreteri'nin Haiti Özel Temsilcisi Maria Isabel Salvador ise yaptıkları uyarıların gerçeğe dönüşmesinin acı verici olduğunu belirterek, çete faaliyetleri nedeniyle kötüleşen insani krizin çok büyük boyutta olduğunu kaydetti.

Salvador, Haiti için yardım planının sadece yüzde 8,1'inin tamamlandığını belirterek, uluslararası topluma desteğini artırma çağrısı yaptı.

Ulusal yapı ve kurumların mevcut durumla baş edemediğine işaret eden Salvador, "Çok uluslu güvenlik gücünün acilen konuşlandırılması gerekiyor." diye konuştu.

Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları, küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik konuları kapsar.

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim, teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.

Son dakika haberleri, uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri, insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel meselelere odaklanır.

Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta

Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.