Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Börü kelimesi ne anlama geliyor? Börü ne demektir?

Star TV'de yayınlanmaya başlayan Börü dizisinin ardından dizi severler börü kelimesinin anlamı ile ilgili bir arayışa girdi. Eski Türkçe'den günümüze gelen Börü kelimesinin ne demek olduğuna dair merak had safhada. İşte vatandaşlar tarafından ne anlama geldiği oldukça merak edilen Börü kelimesi ile ilgili merak edilenler..
Börü kelimesi ne anlama geliyor? Börü ne demektir?
07 Mart 2018 13:23:00
Star TV'de yayınlanmaya başlayan Börü dizisinin ardından dizi severler börü kelimesinin anlamı ile ilgili bir arayışa girdi. Eski Türkçe'den günümüze gelen Börü kelimesinin ne demek olduğuna dair merak had safhada. İşte vatandaşlar tarafından ne anlama geldiği oldukça merak edilen Börü kelimesi ile ilgili merak edilenler..

Star TV'de başlayan ve ilk bölümüyle seyircilerin takdirini kazanan Börü dizisi ile TV seyircileri dizi isminin ne anlama geldiği ile ilgili bir arayışa girdi. Kaynaklar Börü'nün eski Türkçe'den kalma bir kelime olduğunu açıklıyorlar. Peki Börü kelimesi ne anlama geliyor, Börü kelimesi ne demek? Birkaç farklı anlamı içerisinde barındıran Börü kelimesi ile ilgili detaylar haberimizde.

BÖRÜ KELİMESİNİN ANLAMI

Börü kelimesinin eski Türkçe'den gelen bir anlamı var. Kurt, yiğit, bahadır ve cesur gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Kurt anlamına gelen bu kelimenin, mitolojik bir anlamının da olduğu anlaşılmaktadır. Börü kelimesi sadece bildiğimiz hayvan olan kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul gören kurt için de kullanılmaktadır.

Börü kelimesi eski Türkçe'den günümüze geliyor ve kelime anlamı olarak kurt demek. Börü kelimesinin kurt dışındaki diğer anlamları ise cesur ve yiğit demek. Bilindiği gibi kurt eski Türklerde bir hayvandan öte kutsal bir canlı olarak görülüyordu. Börü'nün diğer anlamları ise tanrı dağı eteklerinde gezinen gök tanrıları, at üzerinde ok atabilen savaşçılar ve yiğit güreşçiler gibi anlamlar da taŞıyor.Türk Edebiyatının ünlü yazarlarından Hüseyin Nihal Atsız'ın "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı romanlarında anlattığı Kürşad ve 40 çerisi hikayesindeki savaşçılardan birinin adıda Börü'dür. Türkçe'de birçok farklı anlamı olan Börü kelimesi, kimi zaman at üzerinde arkasını dönerek ok atabilen savaşçıları kimi zaman yiğit güreşçileri kimi zaman ise Tanrı Dağı eteklerinde gezdiğine inanılan gök tanrılarını ifade etmek için kullanılmıştır.

Ergenekon destanı yazıtlarında ise, "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" olarak adlandırılmaktadır.

Çin kaynaklı Ergenekon destanı yazıtlarında, Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt tanrıyı ifade etmiştir. Türk mitolojisi'ne göre her yüzyılda ya da yarı yüzyılda bir gökten kut getiren gök mavisi büyük kurt anlamına da gelir.

BÖRÜ DİZİSİNİN KONUSU

2014 baharında Türkiye. Sınırda düşmanların çoğaldığı, içeride tehlikeler çemberinin giderek daraldığı bir dönem. Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya. BÖRÜ, vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanların destanını anlatıyor.

BÖRÜ BİR İLK OLACAK Börü'nün çekimlerinde RED WWAPON 8K kamera ile çekildi. Bu açıdan Türkiye'de bir ilk. Börü'nün tüm bölümleri sinema prodükisyonu kalitesinde. Tüm ekipmanlar ve ve mekanlar gerçek. Çekimlerde mekatronik ve efeks sistemleri kullanıldı. Börü dizisi için son dört senenin tüm mühim gerçek operasyonları mercek altına alındı. Yani Börü dizisi için yaratıcı yapımcı ve kanalın yapım stüdyosunun ortaklığında yayın hayatına başlayan ilk Türk dizisi olduğunu söyleyebiliriz.

BÖRÜ OYUNCUSU AHU TÜRKPENÇE KİMDİR? Ahu Türkpençe dizide cesur Türk kadınını temsil ediyor. Sıcak çatışmalarda erkeklerin yanında yer alıyor. Dizide Asena karakterine hayat veriyor. Karakterinin öyküsü ise gerçek bir hayat öyküsünden alınmış.

BÖRÜ OYUNCUSU SERKAN ÇAYOĞLU KİMDİR? Serkan Çayoğlu dizide Kaya karakterini canlandırıyor. Geçmişi hazin hikayelerle dolu ve sırlarını hiç kimse bilmiyor. Polis Özel Harekata varlıklı bir aileden gelerek katılmış.

BÖRÜ OYUNCUSU MURAT ARKIN KİMDİR? Murat Arkın dizide kendisine zıt karakterli Turan ile operasyonlara katılan Kemal Boratav karakterini canlandırıyor.