Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Boş kalan tarım arazileri için yeni yol haritası

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması hedefiyle yol haritasını belirledi.
Boş kalan tarım arazileri için yeni yol haritası
06 Aralık 2023 09:30:25
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması hedefiyle yol haritasını belirledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha etkin kullanılması ve kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla önemli adımlar attı.

Ülke genelinde tarım arazisi yönetimi kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda, arazi toplulaştırma, büyük tarımsal ovaların korunması, arazi kullanım planlaması ve yönetimi, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, arazi edindirme, değerleme ve dağıtım, tarımsal çevre ve doğal kaynakların korunması gibi alanlarda çalışmalar yapıldı.

Türkiye'de 1961'den 2002'ye kadar süren arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlandı. 2003'ten bu yana toplulaştırılan alan 72,7 milyon dekara ulaşacak şekilde planlanıyor.

440 büyük ova sit alanı koruma altında bulunuyor

Ülkede 9,3 milyon hektarlık 440 büyük ova sit alanı koruma altında bulunuyor. Bu yıl içinde 24 büyük ova için çalışmalar tamamlandı ve onay aşamasına gelindi. Toplam ova sayısı 500'e çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.

Arazi kullanım planlaması ve yönetimi kapsamında su potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak çalışmalar yürütülüyor. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da toplam 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için çalışmalara başlandı. 2022'de başlatılan arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı

İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla yapılan değişiklikle, Bakanlık tarafından 2024 ve 2025 yıllarında tespit edilecek arazilerin kiralanması sağlanacak.

Topraksız veya az topraklı çiftçilere hazine arazileriyle topraklandırılması kapsamında 2023'e kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı.

Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla hazırlanan Nitrat Eylem Planı'nda, arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimlerine dair tedbirler yer alıyor. Plan, gelecek yıldan itibaren uygulanacak.

VF kat sağ