Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi

Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi
08 Aralık 2017 12:59:00

Boynun, doğal içe doğru olan kavisinin çeşitli sebeplerle kaybedilerek omurganın o kısmının düzleşmesi durumudur.

Yaşam kalitesini düşüren, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamalara neden olan, mesleki ve sosyal yaşantıyı olumsuz olarak etkileyen boyun düzleşmesi problemi, özellikle genç ve genç yetişkin bireylerde eğitim veya aktif çalışma döneminde olmaları sebebiyle daha çok görülmektedir. Boyun düzleşmesi, uzman bir hekim tarafından yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda, özellikle MR bulgularına bakılara teşhis edilip, tanı konulan bir sağlık problemidir. Yapılan teşhis ve konulan tanının ardından tedavi seçenekleri gündeme gelir. Bu tedavi seçenekleri arasında herhangi bir operasyonel müdahaleye gerek kalmaksızın yarar sağlanabilen fiziktedavi seçeneği akla ilk gelen etkili bir tedavi yöntemdir. Boyun düzleşmesinde fizik tedavinin ilk aşamasını hastanın vücudunu ve postürünü doğru bir şekilde nasıl koruması ve kullanması gerektiğine yönelik bilgilendirme oluşturmalıdır. Hastanın boyun düzleşmesini tetikleyen unsurlardan bir süre uzak durması istenir ve istirahati sağlanır. Fizik tedavinin oldukça geniş olan yöntemlerinden uygun olanlar tedavi programına dahil edilir.

Manuel terapiler, elektroterapi yöntemleri, mobiliazsyon teknikleri, masaj uygulamaları ve boyun bölgesine odaklanan egzersiz programları tedavi planının ana taşlarını oluşturur. Hastalara egzersizler ile birlikte doğru duruş ve postür eğitimleri de verilir.

Boyun düzleşmesi olan hastalarda hatalı duruş ve kötü postür alışkanlıklarının düzeltilmesi gerekmektedir.

Mesleki şartlardan dolayı uzun süre başını eğerek aynı pozisyonda çalışmak zorunda kalan hastalar fizik tedavi programları süresince uyguladıkları boyun egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmalıdırlar.

Masa başında çalışırken yapabilecekleri boyun egzersizlerini hastaların öğrenmesi ve uygulaması yararlarına olacaktır.Konuyla ilgili olarak ayrıca https://www.romatem.com/fizik-tedavi-ve-rehabilitasyon/ makalesine de bakabilirsiniz.

Boyun düzleşmesinde uygulanan fizik tedavi programları, düzleşmenin derecesine ve hastanın semptomlarına göre 10 u2013 20 seans sürebilmektedir. Boyun düzleşmesi olan hastaların devam eden fizik tedavi programları esnasında ağır kaldırmaması, boynunu eğmesini gerektiren tekrarlı aktiviteleri yapmaktan kaçınması, klima çalışan ortamlardan uzak durması, boynunu açıkta bırakan giysileri bu dönemde giymemesi, stresten uzak durması ve zihnini meşgul eden düşüncelerden uzak durması tavsiye edilir. Erken teşhis sonrası vakit kaybetmeden başlanan ve uygulana fizik tedavi ile boyun düzleşmesi tedavi edilebilir.