Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bozdağ: Baronun eylem yapması iyi niyetli değil

Bakan Bozdağ, baroların eylem yapmasına ilişkin avukatları siyasi mücadelede bir taraf haline getirmeyi biz kabul edemeyiz. Bu haksız bir durumdur diyerek eleştirdi.
Bozdağ: Baronun eylem yapması iyi niyetli değil
15 Eylül 2022 15:22:39
Bakan Bozdağ, baroların eylem yapmasına ilişkin avukatları siyasi mücadelede bir taraf haline getirmeyi biz kabul edemeyiz. Bu haksız bir durumdur diyerek eleştirdi.

Avukatların, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) zorunlu müdafilik ücret tarifesinin artırılması talebiyle yaptıkları eylemi değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, avukatların hak ve hukuklarının korunmasının birinci vazifesi olduğunu, avukatlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adli yıl açılış töreninde, Avukatlık Kanunu'nun yeniden düzenleneceğini, savunma hakkını güçlendireceklerini, hukuki himaye sigortasını yeniden gündeme geçireceklerini ve adli yardımları yeni bir anlayışla ele alacaklarını söylediğini anımsattı.

Bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Bozdağ, bunlarla ilgili bilim komisyonlarının da oluşturulduğunu bildirdi.

Mevzuata aykırı ise Bakanlık adım atamaz

Avukatlarla ilgili asgari ücret tarifesinin her yıl yayımlandığını anımsatan Bozdağ, avukatların ve Barolar Birliğinin beklentilerinin üzerinde bir ücret tarifesinin, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

CMK'ye göre görevlendirilen avukatlara yapılacak ücret tarifesinin ise mevzuat gereği aralık ayında hazırlandığını ve her yıl 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdiğini anlatan Bozdağ, "Mevzuat izin vermiş olsa biz onu eylülde asgari ücret tarifesiyle birlikte yayımlayacaktık ama izin vermediği için yayımlayamadık. Onun için biz mevzuata aykırı bir Adalet Bakanı olarak adım atamayız." dedi.

Avukatlık ücretine yüzde yüz zam yapıldı

Bekir Bozdağ, mevzuat izin vermesine rağmen Adalet Bakanlığının bu adımı atmaması halinde barolara bu konuda hak vereceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu bile bile 81 baro imza atıp bildiri yayımlıyor. Mevzuat, bizim açıklamalarımız ortadayken, bu konuda düzenleme yapacağımızı ve iyileştirmeyi sağlayacağımızı açık açık beyan etmişken, vakti gelmeden önce de bunu bizim yapmamız mümkün değilken, kalkıp sanki yarın yapılması mümkün de yapmıyormuşuz gibi eylem kararı alıp hem bakanlığı hem hükümeti töhmet altında bırakıp vatandaşları mağdur etmek, iyi niyetli bir yaklaşım kesinlikle değil."

Artış oranının ne kadar olacağına ilişkin soru üzerine Bozdağ, oransal bir rakam vermeyi doğru görmediğini belirtti. Bütün fiyat artışlarını gözeteceklerini, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde de yüzde yüzün üzerinde artış yaptıklarını aktaran Bozdağ, şöyle devam etti:

"Siyasi bir mücadeleye baroları lütfen alet etmeyin. AK Parti karşıtı olabilirsin. Lütfen ama buna baroyu alet etmeden yap. Eğer siyaset yapmak istiyorsanız çıkarsınız bir partiye üye olursunuz, zaten avukatların siyaset yapmasına engel yok. Gidersiniz yaparsınız ama 'Ben avukatların hakkını koruyorum' diyerek avukatları siyasi mücadelede bir taraf haline getirmeyi biz kabul edemeyiz. Bu haksız bir durumdur, reddediyoruz."

VF kat sağ