Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2507.04
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''BU İMANSIZ MUHİTTE ÖYLE YALNIZSIN Kİ SEN''

Bütün ülkelerde şehir meydanları o ülkenin kültür ve inancını yansıtırken, İstanbul Taksim meydanında Haçlı zihniyeti hüküm sürüyor. Aya Triada Kilisesi''nin Taksim meydanına tepeden bakmasına itirazı olmayan ateist güruh, bölgeye cami yapılmasına tahammül edemiyor. Meşhur şair Nazım Hikmet ise Taksim İstiklal Caddesindeki Ağa Camini şu dizelerle tasvir ediyor: ''Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen''
''BU İMANSIZ MUHİTTE ÖYLE YALNIZSIN Kİ SEN''
12 Temmuz 2016 16:21:00
Bütün ülkelerde şehir meydanları o ülkenin kültür ve inancını yansıtırken, İstanbul Taksim meydanında Haçlı zihniyeti hüküm sürüyor. Aya Triada Kilisesi''nin Taksim meydanına tepeden bakmasına itirazı olmayan ateist güruh, bölgeye cami yapılmasına tahammül edemiyor. Meşhur şair Nazım Hikmet ise Taksim İstiklal Caddesindeki Ağa Camini şu dizelerle tasvir ediyor: ''Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen''

HABER: YENİSÖZ/SERCAN BARLIK

4 KİLİSE, 4 SİNAGOG KARŞI 1 CAMİ

Halkının yüzde 99'unu Müslümanların oluşturduğu Türkiye'nin İstiklal Caddesinde 1 havra, 4 kilise olmasına rağmen sadece bir cami, bir de küçük mescit bulunuyor. Bölgedeki cami ihtiyacı laiklik denilen muammaya takılarak bugüne kadar engellendi. Hak ve özgürlüklerden dem vuran çevreler 'Müslüman ibadet hakkı' söz konusu olduğunda bu hakları unutuveriyor.

GÖZLER MİNARE ARIYOR

Taksim meydanı ve İstiklal caddesini Aya Triada Ortodoks Klisesi, Sent Antuan Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Kırım Kilisesi'nin yanı sıra Neva Şalom, İtalyan Sinagogu ve Terziler Sinagogu, Kenesset Sinagogu bulunuyor. Müslüman toprağı olan bu budar muhitte sadece Ağa Camii ve Taksim Mescidi'nden başka ibadet edecek, Cuma namazı kılabilecek bir ibadethane yok. Tüm yapancılar hayretle karşıladığı bölgede Müslüman gözler sürekli minare arıyor.

TAKSİM MÜSLÜMAN MEYDANI HIRİSTİYAN MI?

Türkiye'nin dünyaca ünlü Taksim meydanına giden herkesin gözüne bütün ihtişamıyla 'Aya Triada Kilisesi' çarparken, çok dikkatli bakıldığında meydandaki küçücük Taksim mescidinin minyatür minaresi kilisenin gölgesinde yok olup gidiyor. Bu tablo ise İslam ülkesi olan Türkiye'nin dünyaca ünlü meydanına beldenin İslam beldesi olduğunu gösterir ve mimarisiyle de göz doldurur bir caminin şart olduğunu gösteriyor.

AVRUPA'NIN BİRÇOK MEYDANINDA

Avrupa'yı gezenler büyük şehirleri ve ünlü meydanlarındaki değişik kültürleri yansıtan yan yana dizilmiş devasa kiliselerini iyi bilirler. Moskova Kızıl Meydan'ın asıl sembolü Aziz Vasil Katedrali'dir. Roma Meydanı'nın Vatikan Aziz Petrus Bazilikası doldurur. Paris'te, Londra'da Milano'da, Atina'da da durum aynıdır. Tüm Avrupa şehirlerinin meydanlarında ziyaretçileri bütün ihtişamıyla klişeler, havralar karşılar. Müslüman memleketi Taksim'de ziyaretçileri cami değil Aya Triada Kilisesi karşılıyor.

İŞTE DÜNYA BAZI ÖRNEKLER

Eski Kent Meydanı (Staromestske Namesti) / Prag

Wenceslas Meydanı ve Charles Köprüsü arasında yer alan bu tarihi meydan; gotik Tu00fdn Kilisesi, barok Saint NicholasKilisesi gibi, tarihin her dö neminden yapıyı barındırıyor.

Kızıl Meydan / Moskova

Saint Aziz Basil Katedrali, kızıl meydanda bütün ihtişamıyla göze batıyor

Piazza Navona / Venedik

Sant'Agnese Kilisesi

Seville Katedrali / İspanya

Bir adı da Santa Maria Katedrali olan Seville katedrali, 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Katedral, 11.520 metrekarelik bir alana sahip olup, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

İspanyol Merdivenleri

Ünlü İspanyol Merdivenlerinin üst kısmında Trinita dei Monti Kilisesi kaplıyor.

Vatikan / Roma

Roma sınırları içerisinde yer alan Vatikan aslında dünyanın en küçük devleti olarak geçmesine rağmen Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Müzeleri, Castel Sant'Angelo ve Vatikan Bahçeleri gibi dini yapılarıyla dikkat çekiyor.

Taksim ve İstiklal Caddesindeki tek cami olan Ağa Camii'nin yalnızlığı 70 yıl önce Nazım Hikmet şu dizelerle anlatmıştı:

Ağa Camii Şiiri - Nazım Hikmet

Havsalam almıyordu bu hazin hali önce Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce

Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım; Allah'ımın ismini daha çok candan andım.

Ne kadar yabancısın böyle sokaklarda sen! Böyle sokaklarda ki, anası can verirken,

Işıklı kahvelerde kendi öz evladı var... Böyle sokaklarda ki, çamurlu kaldırımlar,

En kirlenmiş bayrağın taşıyor gölgesini, Üstünde orospular yükseltiyor sesini.

Burada bütün gözleri bir siyah el bağlıyor, Yalnız senin göğsünde büyük ruhun ağlıyor.

Kendi elemim gibi anlıyorum ben bunu, Anlıyorum bu yerde azap çeken ruhunu

Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen Bir teselli bulurdun ruhumu görebilsen!

Ey bu caminin ruhu: Bize mucize göster Mukaddes huzurunda el bağlamayan bu yer

Bir gün harap olmazsa Türkün kılıç kınıyla, Baştanbaşa tutuşsun göklerin yangınıyla!