Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Buram buram tarih

Adını, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alan bu kent 5000 yıllık tarihi ile zamanı sinesinde durduran bir kimliğe sahiptir.
Buram buram tarih
15 Aralık 2018 10:11:00
Adını, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alan bu kent 5000 yıllık tarihi ile zamanı sinesinde durduran bir kimliğe sahiptir.

Safranbolu’yu kuşbaşı izlemenin keyfini yaşarken, buram buram tarihi kokluyorsunuz.

KAMİL ÇAKIR-KARABÜK

ZAMANIN durduğuna şahit olmak mı istiyorsun? Safranbolu’ya gelmelisiniz. Adını, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alan bu kent 5000 yıllık tarihi ile zamanı sinesinde durduran bir kimliğe sahiptir.

Buram buram tarih

Birbirinden çarpıcı ahşap konakları ile Anadolu’nun içinde bir yıldızdır adeta. Yüzyıllara meydan okuyan tarihi dokusu ve buram buram tarih kokan mekânları ile vefanın sembolleştiği bir mekândır Safranbolu. Konaklardaki eşyalardan dinlemeli öyküleri insan ve kaybolmalı tarihin sayfaları arasında.

Mimarinin dansı

Zamanın meşguliyetlerinden sıkılan insanın ruhunu dinlendireceği bir yerdir burası. Geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü olan bu şehrin mimarisinde estetik ve sanatın muhteşem dansını görürsünüz. Betonlaşmış şehirlere inat, toprakla insanın birlikteliğinden doğan huzuru yakalarsınız. Gösterişli konaklarda sadeliği hisseder, gizemiyle kendinizden geçersiniz. İnsan ve doğa ilişkileri düzenli ve dengelidir. Çevreye ve komşuya saygının timsalidir evleri. Hiç biri diğerinin görüşünü engellemez.

Harika konaklar

Çiçek açmış dik ve uzun pencereleriyle karşılar sizi Safranbolu’da Osmanlı mimarisini yansıtan konaklar. Nakış işlenmiş perdeleri ile göz kırpar size pencereler meltemli günlerde. Her gelenin elini öper kapı tokmakları. Evin küçük çocukları gibi ilk karşılayan onlardır misafirleri. Siz onların fiziki yapısını korudukça, onlar da bin yıllık bir tarihi saklarlar sinelerinde ve kondururlar onu avuçlarınıza.

Hıdırlık Tepesi

Şehri kucaklayıp sararsınız Hıdırlık Tepesinde. Nazlı bir gelin edasıyla karşınızdadır şehir. Açık namazgâhtır burası. I. İbrahim’in hatırasıdır Cinci Han. Şehrin ekonomik ve sosyal hayatı duvarlarında gizlenmiş. Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi gibi irili ufaklı her köşede tarihe tanıklık yapan onurlu duruşlarıyla karşılar sizi camileri. Yemeniciler Çarşısı renkleri, desenleri ve hayatları yansıtır tarihten.

Kahve kokar duvarları. Nice sırlar saklıdır taş döşeli dar sokaklarında. Hayatı ve tarihi doya doya yaşadığınız gibi, susuzluğu yudum yudum içersiniz çeşmelerinden.

Tokatlı Kanyonu

Zamanı ölçmek için gölgelerle zamanı belirleyen Güneş Saati bekler sizi. Medeniyet nişanesi suyu medeni insanlar şehrine özenle taşıyan İnce Kaya Su Kemeri, şimdilerde yorgunluğunu atarcasına doğa harikası Tokatlı Kanyonu’nun iki yakasına hamak misali keyifle asılı duruyor. Su sesleri kuş seslerine karışır durur. Kristal Terastan seyredersiniz bu gururlu duruşu.

Bakırcılar Çarşısı

El sanatlarının duvarlarını süslediği Bakırcılar Çarşısı alın terlerini saklar raflarının arasında. Çekiç sesleri arasında yürürsünüz emek kokan çarşıda. Örfi ticaret devam eder Manifaturacılar Çarşısında. Önceleri buğday işlemiş, şimdilerde ise zamanı işliyor Su Değirmenleri. Mimarların hayran kaldığı Bulak (Mencilis) Mağarasının sarkıtlarında ve dikitlerinde gökkuşağının bütün renklerini bulursunuz. Toprak altında, taşların arasında nefesiniz açılır ve doya doya teneffüs edersiniz havayı.

Enfes Yörük Köyü

Eski Hükümet Konağında zamana yolculuk yaparsınız ve özenle korunan eserleri seyredersiniz. Zamanı belirleyen bir rehber edasıyla, yağız bir duruşu vardır Saat Kulesinin. Kentin küçük bir maketidir Yörük Köyü. Osmanlı Devletinin tarihi kadar eskidir tarihi. Bütün sakinleri köyün girişindeki ebedi istirahatkâh ta dinlenmeye çekilmişlerdir. Kaymakamlar Müze Evinde Türk toplumunun geçmişini, kültürünü, yaşama biçimini ve bu süreçte kullandığı teknoloji tarihini seyredersiniz.

Saat Kulesi minyatürleri

Eski Cezaevinde yudumlarken kahvenizi, gönül gözünüzle duvarlara sinmiş hatıraları okursunuz. Anadolu Saat Kuleleri Minyatürlerini seyrederken, ufacık bir mekânda bir Anadolu yolculuğu yaparsınız. Taşlara işlenmiş ruhuyla, camilerinde huzuru bulur, ibadetlerinizde manevi hazzın zirvesine çıkarsınız.

Hediyelik lokumlar

Bin yıllık bir tarihi yaşar, bin yıl devam edecek bir tatlılıkla, heybenize koyduğunuz lokumuyla ayrılırsınız yüzyılların mirasını özenle taşıyan bu şehirden, manevi tadı ruhunuzda, maddi tadı heybenizde olarak.

Safranbolu’nun tatları

Kuyu Kebabı, Safranbolu Gözlemesi, Cevizli Yayım Makarnası, Etli Yaprak Sarması ve Mantısı (Peruhi) unutamayacağınız tatlarıdır bu şehrin. Derin uykulara daldığınızı zannedersiniz geceleri fakat bu nadide şehri rüyanızda seyre devam edersiniz. Uygarlık türküleri terennüm eden müzeleriyle, tarihe saygı duyanlara zamanın en güzel ikramıdır Safranbolu.