Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Burkina Faso ve Mali BM'den yardım istedi

Mali ve Burkina Faso, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e olası bir askeri müdahalesi durumunda sorumlu bir tutum benimsemeye çağırdı.
Burkina Faso ve Mali BM'den yardım istedi
09 Ağustos 2023 09:00:00
Mali ve Burkina Faso, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e olası bir askeri müdahalesi durumunda sorumlu bir tutum benimsemeye çağırdı.

Mali ve Burkina Faso Dışişleri Bakanları tarafından ortaklaşa hazırlanan bir mektupla, Nijer'de gerçekleşen askeri darbenin seyir değiştirmesi amacıyla olası bir ECOWAS askeri operasyonunun önüne geçmek için BMGK'den yardım talep edildi.

Mektupta, "Burkina Faso ve Mali, uluslararası barış ve güvenliği teminat altına alan BMGK'yı, Nijer'e yönelik egemenliği hedef alan ve öngörülemeyen sonuçlara yol açabilecek silahlı eylemleri engellemek adına sorumluluk taşımaya çağırıyor." ifadesine yer verildi.

Zaten birçok zorluğun üstesinden gelmeye çalışan Nijer halkının daha büyük bir insani trajedi yaşamaması adına BMGK'nin "sezgisine" güvenildiği belirtildi.

Aynı mektubun Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'ne de iletilmiş olduğu bilgisi paylaşıldı.

1-agustos_0051d2c43ecfd29284cb55209800aeb8.jpg

Nijer'de durum belirsiz

Nijer'deki 26 Temmuz tarihli askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da Nijer'deki askeri hükümete, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve göreve dönmesi için 7 günlük bir süre verdi. ECOWAS, askeri yönetimin taleplerini yerine getirmemesi durumunda askeri müdahale de dahil olmak üzere her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı. Ancak süre dolmasına rağmen, beklentinin aksine, ECOWAS askeri operasyon başlatmadı.

Sürenin sona ermesine birkaç saat kala, askeri cuntanın lideri olduğu bildirilen Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından yayımlanan bir açıklamada, olası bir saldırı durumunda Nijer hava sahasının ikinci bir emre kadar kapatıldığı ifade edildi.

Mali ve Burkina Faso'dan Nijer'e destek

Askeri müdahale ihtimali, diğer Batı Afrika ülkelerinin askeri hükümetlere tepkisini çekmişti.

Askeri yönetimin hüküm sürdüğü Burkina Faso ve Mali, ortak bir bildiri yayımlayarak, Nijer'e yapılacak askeri müdahalenin kendilerine karşı bir savaş ilanı anlamına geleceği uyarısında bulundular ve Gine de askeri yönetimi desteklediğini açıkladı.

ECOWAS üyeleri, Nijer'de yeni bir yol haritası belirlemek amacıyla 10 Ağustos'ta Nijerya'nın başkenti Abuja'da tekrar bir araya gelecekler.

Nijer'deki Darbe Olayı

Nijer'de 26 Temmuz'da, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un liderliğindeki hükümet, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından devrildi ve aynı akşam askeri güçler yönetimi ele geçirdi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adlı cunta liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

Abdurrahmane Tchiani kimdir?

Abdurrahmane Tchiani, Nijerli bir askeri subay ve Nijer başkanlık muhafızlarının lideridir. 2023 Nijer darbesinde etkili bir rol oynayarak Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un tutuklanmasında kilit rol oynamış ve ardından 28 Temmuz 2023'te "Vatan Koruma Ulusal Konseyi başkanı" olarak kendini ilan etmiştir.

Erken Dönemi:

Abdurrahmane Tchiani, Nijer'in batısında bulunan Tillabéri Bölgesi'nde doğmuştur. 1984 yılında Nijer ordusuna katılmış ve Senegal'in Thiès kentindeki Ulusal Aktif Subaylar Okulu'nda eğitim almıştır.

Askeri Kariyeri:

Cumhurbaşkanlık muhafızlarının komutanı olmadan önce, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele eden Zinder, Agadez ve Diffa bölgelerindeki kuvvetleri yönetmiştir. UTA Flight 772 uçağı kazası bölgesine ulaşan ilk subaylardan biri olmuş ve ayrıca Fildişi Sahili, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM barışı koruma misyonlarında görev yapmıştır.

2011 yılında Cumhurbaşkanlık muhafızlarının komutasını üstlenmiş ve 2018 yılında Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou tarafından generalliğe terfi ettirilmiştir. Tchiani, Issoufou'nun yakın bir müttefiki olarak bilinmiş ve 2015 yılında Issoufou'ya karşı bir darbe planına karıştığı iddialarıyla suçlanmış ancak mahkemede suçlamaları reddetmiştir.

2021 yılında, bir darbe girişimini engellemek için birim liderliği yapmış ve Cumhurbaşkanı Issoufou'nun görevini devrettiği seçilmiş halefi Mohamed Bazoum'a yol açmak amacıyla başkanlık sarayını ele geçirmeye çalışmıştır.

İktidarı Ele Geçirmesi:

2023 Nijer darbesinin bir parçası olarak 26 Temmuz 2023'te Tchiani, başkent Niamey'deki başkanlık sarayında Cumhurbaşkanı Bazoum'u tutuklayan başkanlık muhafızlarına liderlik etmiştir. Darbenin, Tchiani'nin Bazoum'u görevden alma niyetleri doğrultusunda gerçekleştiği belirtilmiştir. Tchiani, 28 Temmuz'da devlet televizyonunda yaptığı bir konuşmada kendini "Vatan Koruma Ulusal Konseyi başkanı" olarak ilan etmiş, darbenin ülkenin çöküşünü engellemek için yapıldığını ve Bazoum'un ülkenin gerçek durumunu gizlemeye çalıştığını söylemiştir. Ayrıca hükümetin güvenlik stratejisini eleştirmiş, ancak sivil yönetime dönüş için bir zaman çizelgesi sunmamıştır.