Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2435.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ​Ramazan hazırlıklarını tamamladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 11 Ayın Sultanı Ramazan'ın coşku, heyecan, bolluk, bereket ve paylaşım içinde geçmesi için tüm hazırlıkları tamamladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, ​Ramazan hazırlıklarını tamamladı
19 Mart 2024 00:00:00
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 11 Ayın Sultanı Ramazan'ın coşku, heyecan, bolluk, bereket ve paylaşım içinde geçmesi için tüm hazırlıkları tamamladı.

Yardımlaşma ve dayanışmanın ön plana çıkarılacağı bu Ramazan’da, her yaş gurubuna hitap eden konser, tiyatro, sinema ve orta oyunu gibi programlarla Ramazan ayı dolu dolu geçirilecek.

aaaa_329d626b6f5fc09e77af196e0d1cf892.jpg

Birlik, beraberlik, yardımlaşma ve paylaşmanın simgesi 11 ayın sultanı Ramazan, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan programla Bursa’da bu sene de manevi bir iklimde yaşanacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Ramazan ayı programları, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından Tayyare Kültür Merkezi’ndeki programla açıklandı. AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve il yönetiminin de hazır bulunduğu toplantıda ‘Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan’ diyerek konuşmasına başlayan Başkan Alinur Aktaş, birçok güzellikleri içerisinde barındıran Bursa’nın Ramazan ayının da doya doya yaşandığı bir şehir olduğunu söyledi.

RAMAZAN İKLİMİ BURSA’YI SARDI

Sahurlarıyla, iftarlarıyla, teravihleriyle, mukabeleleriyle, manileriyle, Karagöz ve Hacivat’ıyla huzur dolu bir ay olmasını temenni eden Başkan Aktaş, “2020 ve 2021 yıllarını hatırladığımda teravihlere gidemediğimiz, iftar sofralarında buluşamadığımız, bayram namazlarına bile gidemediğimiz bir Ramazan geçirmiştik. Allah bizi bu tip felaketlerden muhafaza etsin. Ramazan, şefkat ve merhamet kavramlarının öne çıktığı bir zaman dilimidir. Bir dilim ekmeğimizi, bir tas çorbamızı paylaşır ve en önemlisi de bu mübarek ayda gönlümüzü açarız. Aile bağlarımızı, komşuluk ilişkilerimizi, dostluk ve arkadaşlıklarımızı daha da güçlendirdiğimiz, yardımlaşma ve toplumsal huzuru çoğaltmada daha hassas olduğumuz bir aydır.

SOFRAMIZI PAYLAŞIYOR, ADETLERİMİZİ YAŞATIYORUZ

İslam Dünyası’nın her yerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bu kutlu aya has bir gelenek ve kültür ortamı oluşur. Bu mübarek ayı farklı bir iklimde idrak ederiz. Bu özel ay, her şehrimizde, her ilçemizde coşkuyla ve heyecanla yaşanır. Maneviyatlı şehir olarak bilinen Bursa’mız da Ramazan ayının farklı duygularla yaşandığı bir şehirdir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak hem soframızı paylaşma hem de Ramazan adetlerimizi yaşatma konusunda Ramazan boyunca birçok program düzenleyeceğiz” dedi.

RAMAZAN BEREKETİYLE GELDİ

Ramazan ayı boyunca Çağrı Düğün Salonu ve Emir Sultan Meydan’ında vatandaşlara iftar menüsü verileceğini açıklayan Başkan Aktaş, “Ayrıca Emir Sultan Meydanı’nda kurulacak iftar çadırımızda cumayı cumartesiye ve cumartesiyi pazara bağlayan gecelerde yani hafta sonları sahur ikramımız da olacak. 30 gün boyunca da yoğunluğun en fazla olduğu Mimar Sinan, Emek, Acemler, Şehreküstü, üniversite metro istasyonu çıkışları ile Ulu Camii, Orhangazi Camii arası, Şehir Hastanesi acil, Çekirge SGK acil, Dörtçelik Çocuk Hastanesi acil ve Şevket Yılmaz Hastanesi acil önlerinde iftara yetişemeyen veya gidemeyen vatandaşlarımız için bardak çorba, hurma, su ve roll ekmek şeklinde hızlı iftariyelik hizmeti sunacağız. Ayrıca bütün ilçelerimizde birer gün olmak üzere Ramazan’ın bereketini ve sevincini iftar programlarıyla paylaşacağız” diye konuştu.

RAMAZAN BOYUNCA 277 PROGRAM

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından da Ramazan ayı boyunca çok sayıda kültür ve sanat programının planlandığını dile getiren Başkan Aktaş, “8 Mart-9 Nisan tarihleri arasında tiyatro, konser, söyleşi, gölge oyunu, tasavvuf programları, sahne gösterileri, sergi açılışları, atölye çalışmaları, çocuk programları, huzur sohbetleri gibi 277 programımız toplamda 441 seans olarak şehrimizin farklı noktalarında halkımızı bekliyor olacak. Ayrıca Mevlevihane’de gerçekleşen Ramazan Mukabelesi ve Enderun usulü teravih namazı da bu mübarek ayın manevi ikliminden nasiplenmemizi sağlıyor. 6 farklı sergi, Bursa Kent Müzesi, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Muradiye El Yazmaları Müzesi ve Hünkâr Köşkü Müzesi’nde pazartesi günleri hariç ziyaretçilere açık olacak. Zeki Müren sergisi de Ramazan boyunca da gezebilir. Ramazan’a özel 4 yeni sergimiz de bir ay boyunca Tayyare Kültür Merkezi, Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi, Muradiye El Yazmaları Müzesi ve Ressam Şefik Bursalı Klasik Sanatlar Merkezi’nde ziyarete açık olacak. Gemlik, Gürsu, İznik, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Yenişehir ve Nilüfer olmak üzere 9 farklı ilçede salon ve okullarda konser, tiyatro, Karagöz-Hacivat ve illüzyon gösterileri gibi 28 farklı kültür ve sanat programı 42 seansta ilçelerimizdeki vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bütün programlarımızın ayrıntılarını sosyal medya hesaplarımızdan ve internet sitemizden ilan ettik” dedi.

EMEKLİLERE BAYRAM DESTEĞİ

Son başvuru tarihi 25 Şubat 2024 olan Ramazan Sosyal Destek Çeki dağıtımlarının büyük kısmını bitirdiklerini söyleyen Başkan Aktaş, çeklerin herkese hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. 50 bin emekliye de her iki bayramda olmak üzere 1500’er TL destek olacaklarını ilan ettiklerini, 15 Mart’a kadar bbbsosyalyardimlar.bursa.bel.tr adresinden başvcuruları da aldıklarını belirten Başkan Aktaş, Emeklilerimizinde başvurularını aldık. Faruk Nafiz Çamlıbel’in dizelerinde dediği gibi ‘Alnımız secdede bulsun bizi her lâhza ezan, Ve hazin ömrümüzün her günü olsun Ramazan. Zikrimiz arşı geçip fecre kadar yükselsin, Mâveralardan ümit ettiğimiz ses gelsin’. Tüm hemşerilerimizin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Bursa’da 100 bin konutluk kentsel dönüşüm

kentsel-donusum3_295dedfbc3e0bf8007288d7e4b432a19.jpg

Bursa’yı daha yaşanabilir hale getirecek projelerini kamuoyuyla paylaşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, kent dönüşümün önemli bir konu başlığı olduğunu söyledi. Asrın felaketi olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin herkesin yüreğine kor gibi düştüğünü ve acıların hala taze olduğunu anlatan Başkan Alinur Aktaş, depremin özellikle Bursa gibi aktif fay hatları üzerine kurulu şehirler için tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirtti. Bu gerçeğin başta yerel yönetimler olmak üzere herkese ciddi sorumluluklar yüklediğini dile getiren Başkan Aktaş, 6 Şubat depremleri öncesinde TÜBİTAK ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı JICA ile birlikte ortak projeler yürüttükleri hatırlattı.

'PROJELERİMİZİ BAŞLATTIK'

Kentsel dönüşüme öncelik vermenin doğru bir karar olduğunu bir kez daha gördüklerini söyleyen Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşüm çalışmalarını konut alanları, tarihi alanlar, imalat ve sanayi alanları ve kamusal alan ve yapılar olmak üzere 4 konu başlığında ele alıyoruz. Birileri hayatında hiç kentsel dönüşüm yapmazken bugünlerde kentsel dönüşümden bahsediyorlar. Allaha şükürler olsun bizim yaptığımız işler var. Geçtiğimiz dönemde Bursa’da yer alan yaklaşık 530 bin yapı ve 1 milyon bağımsız bölüm konuttan dönüşüm önceliği bulunan alanlarda çalışmalarımızı başlattık. İstanbul Caddesi’nden Karapınar’a, Akpınar-1050 Konutlardan Arabayatağı’na, Sıcaksu-Gaziakdemir’den Yiğitler’e ve tarihi şehir merkezine kadar Bursa’nın dört bir yanında projelerimizi başlattık. Bir bir tamamlıyoruz. 14 farklı dönüşüm projemizle 2025 yılı sonuna kadar 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız” dedi.

'ŞEHİR KALİTESİNİ ÜST DÜZEYE TAŞIYACAĞIZ'

Çalışmaların ana eksenini ‘2050 Çevre Düzeni Planı’nın oluşturacağını, akademik katkılar, ortak akıl ve mutabakatla planı kent anayasası olarak yürürlüğe alacaklarını anlatan Başkan Aktaş, JICA, alanında uzman akademisyenlerden oluşan bilim kurulumuz ve akademik odalarla birlikte çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Bursa’nın bütünündeki öncelikli alanlarda kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini belirten Başkan Aktaş, “Yeni dönemde daha ulaşılabilir ve daha yeşil dirençli şehir Bursa’yı inşa etmek için 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz. Bu dönüşümle sadece yapıları sağlamlaştırıp vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almakla kalmayıp, şehir içindeki arterleri birbiriyle buluşturacak, yeni yollar açacak, yeşil alan ve donatı alanlarıyla şehir kalitesini üst düzeye taşıyacağız. Bu çalışmaları Bursa Büyükşehir Belediyesi, Burkent, TOKİ ve özel sektörümüzün gücüyle gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

‘Sanat Güneşi’miz Bursa’da parlıyor

Türkiye’nin ilk kent müzesi olan Bursa Kent Müzesi, kuruluşunun 20’nci yıldönümünde çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı işbirliğiyle sanat güneşi Zeki Müren adına hazırlanan sergi, düzenlenen törenle Bursa Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı. Eserleriyle yüreklere dokunan Zeki Müren’i anlatan sergi, sanatçının vasiyeti üzerine Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı’na bağışladığı kişisel eşyalardan oluşan koleksiyonlardan kurgulandı.

ZEKİ MÜREN’E AİT HERŞEY BU SERGİDE

Sergide, sanatçıya ait sahne kıyafetleri, gözlükleri, ayakkabıları, piyanosu, plakları ve birçok kişisel eşyasının yanı sıra bizzat kendi yazdığı besteleri, mektupları, notları bulunuyor. Ayrıca koleksiyonun büyük bir çoğunluğunu Zeki Müren’e ait fotoğraflar oluşturuyor. Fatma Girik’ten Ajda Pekkan’a, Cüneyt Arkın’dan Müzeyyen Senar’a kadar birçok sanatçıyla hatıra fotoğrafları da sergide bulunuyor. Ayrıca sergide ünlü sanatçının çizdiği desenlerden oluşan dijital sergilemeler ve yapay zekâyla oluşturulan uygulamalar da yer alıyor. Bir sene boyunca açık olacak olan sergiyi gezenler, yapay zeka desteğiyle Zeki Müren ile hatıra fotoğrafı çektirme imkanı da buluyor.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER

Başkan Aktaş, “Bu sene 20’nci kuruluş yıldönümü kutladığımız Bursa Kent Müzesi’nin kurulmasında emeği geçen Erdoğan Bilenser’i saygıyla anıyorum. Ayrıca buraya hizmet eden rahmetli Hikmet Şahin’i ve Recep Altepe’yi de şükranla anıyorum. Serginin hazırlanmasında emeği geçen her iki vakfa, Zeki Müren’in yakınlarına, dostlarına ve akrabalarına teşekkür ediyorum. Bütün sanatseverleri, Zeki Müren’in kimliğini ve sanatını yansıtan bu özel sergiyi görmeye ve Türkiye’nin Batmayan Güneşi’ni farklı manzaralardan keşfetmeye davet ediyorum” diye konuştu.

VAKFIN EN ÖNEMLİ BAĞIŞÇISIYDI

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral İsmail Şanlı, vakfın en önemli bağışçılarından birisinin rahmetli Zeki Müren olduğunu hatırlattı. Açılışı yapılan bu sergiyle Zeki Müren’in anılarını çoğaltmak istediklerini anlatan Şanlı, “Sanatçımızın doğup büyüdüğü bu topraklarda, sergiye sevenlerinin tanık olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Serginin sanatçıya duyulan özlemi giderme ve sanatçının genç kuşaklara aktarılmasına fırsat sunacağına inanıyorum. Sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ZEKİ MÜREN’E VEFA BORCU

Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş da, “Bursa’da böyle bir serginin açılması hepimizi onurlandırdı. Yapmamız gereken bir vazifeyi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Zeki Müren’in eserleri, kıyafetleri, resimleriyle görsel olarak anılarımızda daha kolay kalacaktır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş tarafından Başkan Aktaş’a günün anısına hediye takdim edildi. Daha sonra Başkan Aktaş ve beraberindekiler sergiyi gezerek Zeki Müren’e ait koleksiyonu yakından inceledi.