Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2434.16
BIST 100
9984.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Buruk bayram

İslam âlemi bir Ramazan bayramına daha katliamlar, çatışmalar, siyasi ve ekonomik buhranlar altında giriyor. Yemen’den Filistin’e, Arakan’dan Suriye’ye kadar pek çok bölgede Müslümanlar kan ağlıyor.
Buruk bayram
04 Haziran 2019 00:01:00
İslam âlemi bir Ramazan bayramına daha katliamlar, çatışmalar, siyasi ve ekonomik buhranlar altında giriyor. Yemen’den Filistin’e, Arakan’dan Suriye’ye kadar pek çok bölgede Müslümanlar kan ağlıyor.

SÜLEYMAN BAŞ

Ramazan ayının bereketinin ardından gelen bayramı İslam âlemi buruk bir sevinçle karşılıyor. Gazze, Kudüs, Yemen ve Myanmar’da Müslüman’a yönelik zulüm hâlâ devam ederken Müslümanlar Suriye’de diktatör Esed zulmü altında inliyor.

Yemen’de açlık ölümleri

Yemen’in yüzde 80’i (yaklaşık 20 milyon kişi) açlıkla boğuşuyor. Uluslararası yardım örgütü Save the Children (Çocukları Koruyun) geçtiğimiz yılın sonunda Yemen’de üç yılda yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısının yaklaşık 85 bin olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler yaklaşık 14 milyon Yemenlinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü de 7 milyon 400 bin çocuğun yetersiz beslendiğini duyurdu. İç savaşın yaşandığı ülke, Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimden de en fazla zarar gören yer.

Arakan’a rahat nefes yok

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, Arakan'daki Müslümanları tecrit etmeye kararlı olan Myanmar ordusu, bölgeye ilaç ve gıda girişini engelliyor. Myanmar ordusu yıllardır Arakan’daki Müslümanlara yönelik saldırılar gerçekleştiriyor ve hedef gözetmeksizin sivilleri katlediyor. Buna ek olarak Müslümanlar yargısız infazlar sonucu keyfi gözaltılar, işkence ve kötü muamele ile karşılaşıyor. On binlerce kişinin yerinden edildiği Arakan’da Myanmar yetkilileri şiddetten etkilenen bölgelere insani yardım erişimine de müsaade etmiyor.

İdlib bomba altında

Rusya ve Esed rejimi yalnızca Ramazan ayında düzenlediği hava saldırılarında iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'de yüzlerce sivili katletti. 17 Eylül 2018'den beri ateşkesi ihlal ederek gerçekleştiren saldırılarda 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi. Esed rejimi, bölgede ekili tarlaları yakarak çiftçilerin emeklerini yok ediyor. "Açlık bombası" denilen saldırılar yüzünden ekili yüzlerce dönüm arazi büyük oranda zarar görürken, bazı mahsuller yangın sonucu küle dönüyor. Suriye'de rejim ve İran destekli yabancı teröristlerden oluşan güçler, 51'i çocuk ve 48'si kadın olmak üzere 269 sivili öldürdü.

Filistin’e Aksa zulmü

Siyonistler Ramazan ayında Filistinlilere yaptığı zulmün şiddetini artırdı. Ağır silahlarla donatılmış işgalci İsrail kuvvetleri Ramazan ayı boyunca Mescid-i Aksa'da toplanan cemaate sert müdahalelerde bulunarak, ibadetlerini yapmak için alana gelen Filistinlileri alandan zorla tahliye etti. Mescid-i Aksa’nın avlusuna sık sık baskın düzenleyen Yahudi yerleşimcilere tepki gösteren Filistinlilere saldıran İsrail polisi, ses bombası, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla Müslümanlara saldırdı.

Batı’da değişen bir şey yok

İslamofobinin yükseldiği ve ırkçı liderlerin parlamentoda çoğunluk sağladığı pek çok Avrupa ülkesinde de durum Müslümanlar açısından farklı değil. Avrupa 2019 yılına da İslamofobik eylemlerle girdi. Almanya’da art arda yapılan cami saldırıları, Fransa, İngiltere ve İsveç’e sıçradı. İspanya'da İslamofobik saldırılar bir yılda yüzde 120 arttı. Danimarka’da Ramazan’ın son cumasını parlamento önünde kılmak isteyen Müslümanlara sözlü tacizde bulunuldu. Ülkede İslam karşıtı ‘Stram Kurs’ hareketinin lideri Rasmus Paludan Kur’an-ı Kerim yaktı. Yunanistan’da ise Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgede, Müslüman mezarlığına saldırıldı, mezar taşlarına hasar verilerek üzerlerine ırkçı sloganlar yazıldı.

Trump sonrası felaket

Seçim vaatlerinden biri ‘Müslümanların ABD’ye girişini yasaklayacağım’ olan Trump’ın iktidara gelişi sonrası İslamofobi ABD’de son raddeye ulaştı. 11 Eylül saldırılarından beri Müslümanların kendilerini güvende hissetmediği Birleşik Devletler’de İslam karşıtı örgütlerin Müslüman düşmanı grupları fonladığı ve yüzlerce milyon dolar aktardığı biliniyor. Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırıları sonrası, hemen hemen her eyalette İslam Toplum Merkezlerine saldırılar düzenleniyor. FBI ABD’de Müslümanlara karşı nefret suçlarının son dört yıldır katlanarak büyüdüğünü açıkladı.