Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Büyük ekonomi ama küçük insanlık!

Batı'nın mülteci akınını ciddi bir tehdit olarak algıladığını söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, 'Ekomisi büyük Avrupa ülkeleri mülteci meselesinde sınıfta kaldı' dedi.
Büyük ekonomi ama küçük insanlık!
13 Şubat 2016 10:51:00
Batı'nın mülteci akınını ciddi bir tehdit olarak algıladığını söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, 'Ekomisi büyük Avrupa ülkeleri mülteci meselesinde sınıfta kaldı' dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin mağduriyeti devam ediyor. Türkiye'nin iki milyondan fazla mülteciyi ağırladığı dönemde, ekonomisi güçlü Avrupa ülkeleri insanlık dramına duyarsız kalıyor. Avrupalı ülkelerin mülteciler konusunda gösterdikleri tavrı değerlendiren Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Avrupa'nın insanlık sınavında sınıfta kaldığını dile getirdi.

Avrupa sınıfta kaldı

Türkiye'nin mülteci yani sığınmacı sorununu tek başına taşımasının ahlaki ve hukuki olmayan bir durum olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, Avrupa ülkelerinin mülteci meselesinde gösterdikleri tavırla sınıfta kaldıklarını dile getirdi. Türkiye'nin üstlendiği yükte insani değerlerin öne çıktığını kaydeden Hacısalihoğlu, "Kendi topraklarında yaşam umudunu yitirerek hayatlarını sürdürebilme arayışı içerisinde sığınmaya çalışan insanlara duyarsız kalmak, sırtınızı dönmek meselesinin çözümü için taraf olmamak insanlık dışı bir olaydır. Norveç, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerin mültecileri sınır dışı etmesi meselenin insani boyutunda büyük bir çelişkidir" ifadelerini kullandı.

Batı, mültecileri tehdit olarak görüyor

Soğuk savaş sonlandıktan sonra büyük kitlesel göçlerin özellikle Batı tarafından tehdit olarak algılandığını dile getiren Hacısalihoğlu, konunun NATO belgelerine de tehdit unsuru olarak yansıtıldığını ifade etti. Mülteci meselesinde çözüm noktasında Birleşmiş Milletlerin olması gerektiğine dikkat çeken Hacısalihoğlu, "Mevcut durumda uluslararası sistemin kurumsal yapısıyla işlemediğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler birçok sorunda olduğu gibi mülteci meselesinde de mazlumların sorunlarına duyarsız kalarak çözüm üretemiyor. Yaşananlar karşısında başta Avrupa Birliği bırakın mültecilere kapılarını açmayı, sığınmacıları sınır dışı etmek için büyük bir heves içine giriyor. Avrupa Birliği'nin de bu konuda eli ayağı birbirine dolanmış durumda ve büyük bir tedirginlik içerisinde" şeklinde konuştu.

Türkiye, yalnız bırakıldı

Türkiye'nin mülteci meselesinde yalnız bırakıldığını vurgulayan Hacısalihoğlu, "Türkiye 2,5 milyonu aşan bir kitleye insani koridor ve nefes olmuştur. Bu insanları mutlu edecek yer vatanlarıdır. Dolayısıyla bu denklemde Suriye'deki asıl sorunun üzerine gidilmiyor. Esad rejimi hala yeni sığınmacı üretiyor. Malesef Batı'nın ve Avrupa'nın çifte standardı ikiyüzlülüğü de devam ediyor. Bütün bunlar medeniyet sorgulamasını ortaya koyuyor. Senin sınırların dışında da hangi yurttan, hangi dilden, hangi mezhepten olursa olsun onlara da aynı duyarlılığı göstermeyi zorunlu kılıyor" dedi.