Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2447.36
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çankırı'da otomobilin üzerine tuğla paletleri düştü

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, bir tırı sollamak isteyen otomobilin üzerine tuğla paletleri düştü. Kazada, otomobilde bulunan 2 kişi yaralandı. Tuğla parçaları yoldan temizlendikten sonra trafik akışı normale döndü.
Çankırı'da otomobilin üzerine tuğla paletleri düştü
15 Ağustos 2023 16:41:27
Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, bir tırı sollamak isteyen otomobilin üzerine tuğla paletleri düştü. Kazada, otomobilde bulunan 2 kişi yaralandı. Tuğla parçaları yoldan temizlendikten sonra trafik akışı normale döndü.

Emin E'nin kullandığı tuğla yüklü tır, Samsun-İstanbul kara yolu Çerkeş Kadıözü kavşağı mevkiinde, Vedat A. idaresindeki otomobili solladığı sırada tırın dorsesindeki tuğla paletleri otomobilin üzerine devrildi.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Tuğlalar altında ezilen otomobildeki sürücü ile yanındaki İsmail Y. yaralandı.

tugla_8357c2dc53c9bedbafaac997162dab68.jpg

Yaralıların durumu iyi

Sağlık ekiplerince Çerkeş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar, yapılan müdahalenin ardından Çankırı Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Yola saçılan tuğla parçaları, Karayolları ekipleri tarafından temizlendikten sonra trafik tekrar normale döndü.

Araç takip mesafesi nedir?

Ülkemizde her sene 1 milyonu aşkın trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların birçoğu sadece maddi kayıpla sonuçlanırken, birçoğu da can kaybı ve yaralanma ile sonuçlanmaktadır. Bu kazaların meydana gelmesinde birçok sebep vardır. Gerek dikkatsizlik, gerek yol durumu, gereksiz trafik kurallarına uymamak bunlardan birkaçıdır. Yapılan araştırmalarda yaşanan trafik kazalarında en büyük sebebin araç takip mesafesine uymamak olduğu tespit edilmiştir. Araç takip mesafesi, trafikte seyir halinde bulunan iki araç arasındaki mesafeye denilmektedir. Araç takip mesafesine uyulmazsa ve önümüzdeki araca çok yaklaşırsak ani bir fren durumunda duramayabilir ve öndeki araca çarpabiliriz. Bu yüzden trafikte güvenli bir sürüş için araç takip mesafesine uymak şarttır. Peki araç takip mesafesi ne kadardır?

Araç takip mesafesi kaçtır, kaç metredir, ne kadardır?

İki araç arasındaki takip mesafesi, kendi araçlarının kilometre cinsinden en az yarısı kadar metre mesafesinde olmalıdır. Örnek olarak saatte 120 km hızla seyrediyorsanız önünüzdeki araçla aranızda en az 60 metre bulunmalıdır. Araç takip mesafesi aynı zamanda aracınızın 2 saniyede kat edebileceği yol uzunluğu kadardır. Aşağıda verdiğimiz tabloda araç takip mesafesi ne kadar olmalıdır rahatlıkla görebilirsiniz.

HIZ TAKİP MESAFESİ

50 km/saat 25 metre

60 km/saat 30 metre

70 km/saat 35 metre

80 km/saat 40 metre

90 km/saat 45 metre

Araç güvenli takip mesafesi emniyetli bir sürüş için muhakkak uymanız gereken bir trafik kuralıdır. Vermiş olduğumuz takip mesafesi yol durumunun iyi ve görüşün açık olduğu durumlarda geçerlidir. Ancak yağmurlu, karlı ve sisli havalarda bu araç takip mesafesini daha da arttırmanız gerekmektedir. Tablodaki araç takip mesafesi motosiklet veya araçlar için şehir içinde, otoyolda, otobanda fark etmeksizin geçerli olan takip mesafesidir. Sizler de araç takip mesafesi hesaplamak için hızınızı yarıya bölerek metre cinsinden yazdığınızda araç takip mesafenizin ne olması gerektiğini bulabilirsiniz.

Tehlikeli, yanıcı madde taşıyan araçların araç takip mesafesi nedir?

Tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri için araç takip mesafesi daha farklıdır. Bu sürücüler için hız gözetmeksizin yani hangi hızda giderlerse gitsin yerleşim yerleri dışında diğer araçlara 50 metreden daha az yaklaşamazlar. Yani diğer araçlarla aralarında en az 50 metre mesafe koymalıdırlar.

Araç takip mesafesi nasıl ayarlanır hesaplanır?

Araç takip mesafesi hesaplamaTrafikte seyir halindeyken öndeki araçla mesafemizi yani araç takip mesafesini ayarlamak bir hayli zor olabilmektedir. Ancak araç takip mesafesini ayarlamak için oldukça pratik ve basit yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de 88/89 kuralı. Normal bir hızla 88 89 diye saydığımızda tam 2 saniye geçmiş olur. İçinizden 88 89 diye saymaya başladıktan sonra önceki araçla aynı noktada iseniz araç takip mesafesine uygun olarak ilerliyorsunuz demektir.

Araç takip mesafesini hesaplamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem kenar taşlarıdır. Düz yollarda bulunan kenar taşları 50 metre ara ile dizilir. Seyir halinde ilerlerken öndeki araç ile olan mesafenizi kaç kenar taşı mesafe var diye hesaplayarak öğrenebilirsiniz.

Tüm bu saydığımız metotlar ile araç takip mesafesini ayarlayabilirsiniz. Tabi bunlara ek olarak yük durumunuz, aracınızın cinsi gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Araç takip mesafesine uyarak öndeki araca arkadan çarpma olasılığınızı oldukça düşürebileceksiniz.

Tabi tüm bunların yanında araç takip mesafesine uymamanın bir de cezası bulunmaktadır. Aşağıdaki bağlantıdan güncel ceza miktarını öğrenebilirsiniz.

İSTANBUL'DA ELEKTRİK KESİNTİSİ