Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

CIA'nın savaştaki gizli rolü ortaya Çıktı:

NYT haberine göre: CIA'nın Rusya - Ukrayna savaşında 14 gizli üs kurup ekipman ve istihbarat desteği sağladığı ortaya çıktı.
CIA'nın savaştaki gizli rolü ortaya Çıktı:
29 Şubat 2024 07:06:49
NYT haberine göre: CIA'nın Rusya - Ukrayna savaşında 14 gizli üs kurup ekipman ve istihbarat desteği sağladığı ortaya çıktı.

"New York Times (NYT) Gazetesi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Ukrayna'daki 14 Gizli Üs ve İstihbarat Desteğini Ortaya Koydu"

NYT'nin haberine göre, Ukraynalı ve Amerikalı üst düzey istihbarat görevlilerine dayanarak yapılan incelemede, iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinin savaş öncesine kadar uzandığı belirtildi. Haberde, Washington'ın personelini tahliye etmesine rağmen CIA'nın casuslarını bıraktığına dikkat çekildi.

CIA'nın uzun yıllardır Ukrayna istihbarat birimlerine eğitim, ekipman ve istihbarat desteği sağladığı, 14 gizli üs kurduğu ve 2022'deki savaşın başlamasıyla Ukrayna'nın savunmasına önemli katkılar sağladığı ifade edildi.

Ayrıca, CIA'nın Rus istihbaratının şifreleme sistemlerini kırabilmesi ve Rus insansız hava araçlarını ele geçirebilmesi için Ukraynalı özel kuvvetleri eğittiği ve Rusya'nın saldırmayı planladığı yerlere dair kritik bilgileri paylaştığı belirtildi.

CIA, işbirliği kapsamında Ukrayna'daki istihbarat personelinin eğitimine de destek verirken, CIA direktörü William J. Burns'ün savaşın başlangıcından bu yana 10 kez Ukrayna'yı ziyaret ettiği vurgulandı.

Ayrıca, CIA'nın Ukrayna istihbaratıyla olan işbirliğinin Rusya'nın tepkisini çekebileceği endişesiyle başlangıçta çekingen olduğu ancak zamanla işbirliğinin arttığına dikkat çekildi.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte ABD Başkanı Joe Biden'ın istihbarat ekiplerine Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırılarında destek sağlanması talimatı verdiği ve CIA'nın bu doğrultuda faaliyet gösterdiği kaydedildi.

CIA'nın, Ukrayna'nın Rus saldırılarına karşı savunma pozisyonunu güçlendirmek için ekipman ve istihbarat sağladığı, bunun da Ukrayna'ya olan bağlılığını gösterdiği belirtildi.

VF kat sağ