Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2394.41
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çinli taykonot ekibi ikinci uzay yürüyüşünü yaptı

Çin'in Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'nda görev yapan Şıncou-17 taykonot ekibi, ikinci uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.
Çinli taykonot ekibi ikinci uzay yürüyüşünü yaptı
02 Mart 2024 12:24:41
Çin'in Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'nda görev yapan Şıncou-17 taykonot ekibi, ikinci uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Taykonotlar Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin, yer ekiplerinin desteğiyle istasyon dışındaki faaliyetlerini tamamladılar.

Yaklaşık 8 saat süren uzay yürüyüşünde, ekip Tienhı'nın güneş panelinin tamiri ve diğer bakım işlemlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Bu, istasyonda gerçekleştirilen 13'üncü uzay yürüyüşü ve Şıncou-17 görevi kapsamında gerçekleştirilen ikinci araç dışı etkinlik oldu.

6 ay boyunca uzay bilimi deneyi yapacaklar

Şıncou-17 taykonot ekibi, 26 Ekim'de istasyona gönderilmişti ve 6 ay boyunca uzay bilimi deneyleri, teknik testler ve araç dışı modüllerin kurulumu gibi görevleri yerine getirecekler.

Çin'in kendi uzay istasyonunu inşa etmesinin nedeni, ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesidir.

Tiengong Uzay İstasyonu, Rusya'nın Mir Uzay İstasyonu'nu örnek alınarak inşa edildi ve çekirdek modülü "Tienhı (Göksel Uyum)", ilk laboratuvar modülü "Vıntien (Gökleri Aramak)" ve ikinci laboratuvar modülü "Mıngtien (Gökleri Düşlemek)" şeklinde üç bölümden oluşuyor.

İstasyonun tamamlanmasıyla birlikte, "Şüntien (Gökleri Dolaşmak)" adı verilen uzay teleskobu modülünün eklenmesi planlanıyor.

Taykonot ekibi dönüşümlü olarak görev yapıyor ve Şıncou (Kutsal Gemi) ve Tiencou (Gök Gemisi) mekikleriyle istasyona personel ve ikmal malzemeleri taşınıyor.