Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çipras: Türkler bizi anladı

Aleksis Çipras'a göre Türkler, yaşadıkları ekonomik kriz hala hafızalarında olduğundan komşunun halinden daha iyi anladı.
Çipras: Türkler bizi anladı
17 Eylül 2015 09:59:00
Aleksis Çipras'a göre Türkler, yaşadıkları ekonomik kriz hala hafızalarında olduğundan komşunun halinden daha iyi anladı.

Yunanistan'da pazar günü yapılacak erken genel seçimler öncesi, eski gücünden uzak olsa da anketlerde merkez sağcı Yeni Demokrasi'nin az farkla önünde giden Radikal Sol Koalisyon'un (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki'ye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Çipras, "Annemin babası yani dedem İstanbul'da Fener'de doğdu. Anneannem ise Babaeski (Kırklareli) doğumlu" dedi. Çipras, Türkiye ile Yunanistan'ın soğuk savaş gerginliği ortamında yaşamalarına hiç gerek olmadığını belirterek, seçimleri kazanması halinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Çipras, 7 aylık başbakanlık döneminde Avrupa medyasından aşağılayıcı ve hakaret içerikli sözler işitmiş, ancak Türk basını daha objektif bir yaklaşım göstermişti. Bunu değerlendiren Çipras, "Türkiye'nin, Türk halkının hafızasında, dünyadaki para impatorluğunun kabul edilmez tavrı hala taze. Bunun ötesinde komşuya haksızlık edilmesinin yarattığı duygu da var. Bu da sanırım önemli bir şey." dedi.

8 AYDA ÜÇÜNCÜ KEZ SANDIK BAŞINDALAR

Yunan halkı 8 ayda üçüncü kez sandık başına gidecek. Çipras, 25 Ocak seçimlerinin kazandıktan sonra, 5 Temmuz'da da kreditörlerin sunduğu bir anlaşma taslağı için referanduma gitmişti. Çipras'ın 20 Eylül'de yeniden erken seçime gitme kararının başlıca nedeni SYRİZA ile koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) hükümetinin parlamentodaki çoğunluğu kaybetmesi.

Çipras kreditörler ile 86 milyar euro'luk "3. Kurtarma Anlaşması" için anlaşınca SYRİZA parçalandı. 300 üyeli Yunan parlamentosunda 149 milletvekili olan SYRİZA'nın, anlaşmadan sonra sandalye sayısı 118'e düştü. Çipras ayrıca, daha büyük oy kaybına uğramamak için seçime gitme kararı aldı. Yunanistan'da 8 ay öncesindeki gibi "SYRİZA çılgınlığı" yok. Halk ekonomik durumun değişemeyeceğinin bilincinde, ama Çipras sempatisi sürüyor.

ANKETLERDE SON DURUM

25 Ocak seçimlerinde yüzde 36.3 oranında oy alan SYRİZA'nın son anketlerde oyu yüzde 25-27 olarak gösterildi. Merkez sağcı Yeni Demokrasi ise yüzde 24-27 oranında destek buluyor. Yunanistan'da anket şirketlerinin 5 Temmuz'daki referandum ile ilgili tahminleri fiyasko ile sonuçlanmıştı. Referandumda anketlerde oylar başa baş giderken sandıkta 'Hayır' oyları yüzde 60'ı geçmişti.