Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuk icrasına son

Boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslim edilmesi işlemleri vicdanları yaralıyor. Yeni Yargı Reform Paketinin hayata geçmesiyle bu olumsuzluk Çocuk Teslim Merkezleri ile son bulacak.
Çocuk icrasına son
25 Haziran 2019 00:02:00
Boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslim edilmesi işlemleri vicdanları yaralıyor. Yeni Yargı Reform Paketinin hayata geçmesiyle bu olumsuzluk Çocuk Teslim Merkezleri ile son bulacak.

Yürekli burkan birçok sahnenin yaşandığı çocuk icra ve teslim süreçleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni Yargı Reform Paketi’yle çözüme kavuşturuluyor. Haciz gibi mal ve eşyalar için uygulanan bir yöntemin geleceğimizin teminatı çocuklar için de uygulanması olumsuz manzaralara neden oluyor. İnsanın bir mal olmadığını ve haczedilemeyeceğini söyleyen hukukçular, yeni yargı paketiyle bu sorunun çözüleceğini kaydetti.

Sorunlara anında müdahale

Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Avukat Öznur Kızılkaya Uslu, paketin hayata geçmesiyle Çocuk Teslim Merkezleri’nin kurulacağını söyledi. Boşanmadan sonra çocukların eşler arasındaki tesliminin bu merkezlerde gerçekleştirileceğini dile getiren Uslu, düzenleme ile icra memuru ve polisin görevinin de ortadan kalkacağını, hukukçu, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı ve eğitimcilerin artık çocuk tesliminde görev alacağını kaydetti.

Rehabilitasyon hizmeti verilecek

Uslu, “Mevcut uygulamada çocuk bazen babaya gitmek istemeyip sorun çıkarmaktadır. Teslim sırasında böyle bir durum yaşanırsa uzmanlar tarafından durumun tespiti anında yapılıp, devamında çocuğun babayla görüşmek istememe nedenleri irdelenebilecek ve anne-baba-çocuğa bu sorunu çözmek için rehabilitasyon uygulanabilecektir” dedi.

Travmalar yaşanmayacak

Yaşanılan aksaklıkların yeni sistemle kökten çözüleceğini belirten Uslu, “Hakkın kötüye kullanıldığı bu gibi durumlar yeni uygulamayla ortadan kalkacak. Çocuk, diğer tarafı beklerken oyun oynayabilecek, yaşıtlarıyla zaman geçirebilecek. Bu sayede çocuk sevinerek diğer tarafı görmeye gidecek. Çocuğun teslimi sırasında yaşanan gerginlikler de yaşanmayacak. Böyle bir ihtilaf yaşansa bile görevlilerin gözü önünde olacağı için ileride yargıya taşınması halinde haklı ve haksızı ayırmak daha kolay olacak” diye konuştu.

Uluslararası sözleşmeler var

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Özlem Yıldız ise kurulacak merkezlerle çirkin tabloların önüne geçilmiş olacağının altını çizdi. Boşanma ile yıkıma uğrayan ve ebeveynleri arasındaki çatışmaya maruz kalan çocuğun fiziksel, duygusal, zihinsel, kişisel, sosyal, ahlaki problemler yaşadığına değinen Yıldız, bu sorunların okul başarısını da olumsuz etkilediğini kaydetti. En kötüsünün de parçalanmış aile çocuklarının suça yönelme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Yıldız, “Çocuğu icra ve polis memurlarıyla muhatap etmemeden ebeveynlerle ve memurlarla görüşerek teslim gerçekleşecek. Çocuk psikolojik olarak hayata hazırlanacak” ifadelerini kullandı.