Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2431.91
BIST 100
9974.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuklar ezberden kurtuluyor

Eğitimciler açıklanan yeni eğitim sistemini olumlu buldu; ''''Öğrenciler bol ödevli, bol dersli, ezbere dayalı ve sınav odaklı klasik eğitimden kurtuluyor.
Çocuklar ezberden kurtuluyor
01 Haziran 2019 10:44:00
Eğitimciler açıklanan yeni eğitim sistemini olumlu buldu; ''''Öğrenciler bol ödevli, bol dersli, ezbere dayalı ve sınav odaklı klasik eğitimden kurtuluyor.

GÜLDEN AĞ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde duyurduğu Yeni Ortaöğretim Modeli, öğrencilerin üstün körü bir eğitim almasından ziyade belirli alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olmalarını amaçlıyor. Öğrencilerin ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda planlanacak olan yeni sistem, ders sayılarının azalmasını ve derslerin derinlemesine öğrenilmesini getiriyor.

Öğrencinin yeteneği ve ilgi alanı doğrultusunda belirlenen seçmeli dersler üzerinden çeşitli karalama kampanyasına girişenler, özellikle matematik dersinin seçmeli olacağı yalanını ortaya atarak algı operasyonuna girişiyor. Hâlbuki yeni sistemde matematik bilmeyen bir öğrenci mezun olamayacak ve matematik öğrenmeyi tercih eden öğrenciler ise bu alanda derinlemesine bilgi sahibi olacak.

Mevcut sistem yetersiz

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitimin içinden gelen, meseleye vakıf biri olduğunu söyleyen eğitimciler, çok ciddi emeklerin verildiği bir model olarak yeni sistemi değerlendirdi. Türkiye’deki mevcut eğitim sistemin çocukların gerisinden geldiğini dile getiren Eğitim Uzmanı Ufuk Coşkun, “Bol ödevli, bol dersli, ezbere dayalı ve sınav odaklı klasik eğitim anlayışı bu. Ziya Hoca ve ekibi yeni bir model koydu” dedi.

Matematik almadan sınıf geçilmiyor

Matematik dersinin seçmeli olduğuna ilişkin iddiaları değerlendiren Coşkun, “Yeni modele göre; ortak dersler grubu, seçmeli ders grubu, ikinci seçmeli ders grubu var ve tüm bunların hepsi, kendi içerisinde bir bütünlük taşıyor. Matematik dersinin bırakın kaldırılmasını yeni modelde hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Ayrışık değil bütünsel bir model

Yeni sistemi değerlendiren Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise eğitimdeki yeni reformda ihtisas alanlarına bir yönelim söz konusu olduğunu ve bütünleşik bir uygulamanın başlatılacağını aktardı. Din dersinin zorunlu olmasını eleştirenlere tepki gösteren Selvi, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 12 Eylül 1982 anayasasıyla teminat altına alındı. Okullar İmam Hatiplere dönüşüyor gibi bir yorum saldırgan bir güruhun yaklaşımıdır. Din dersi, dinin kültürünü ifade eder” diye konuştu.

Yeni sistemin avantajları

Yeni sistemde ders sayısı azalacak. Liselere Kariyer Ofisleri açılacak. Kariyer Ofisleri 9. sınıftan itibaren çocukların kendini tanıyarak kariyer profili oluşturmasını sağlayacak. İş ve meslek tanıma yolları, kaynakları öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerin kariyer gelişimleri takip edilecek. Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek. Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak. 12. sınıfta yenilikçi dersler olacak. Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Derinlemesine eğitim

Yeni eğitim sisteminde liselerde haftalık 40 saatlik bir ders zamanı planlandı. Bu 40 dersin 35’i Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinden 5 tanesi ise Hayal, Etkinlik, Yaşam (HEY) içinden olacak. Tarih dersi, AGEP içinde yer alan derslerden biri olarak yer alırken sosyal bilimler dersleri çatısı altında yer alan seçmeli derslerden bir tanesi olacak. Yalnızca 12. sınıfta İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu dersler arasında yer alacak.

Tarih dersi kaldırılmadı

Tarih dersinin liselerden kaldırıldığını söyleyenlerin iddialarının tersine tarih dersi yeni sistemde de daha ayrıntılı şekilde yer alıyor. Tarih dersi 9. sınıfta Sosyal Bilimler Deneyimi ve Sosyal Bilimler Çalışmaları bünyesinde, 10. 11. ve 12. sınıfta Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu bünyesinde yer alacak. Ancak Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıfta zorunlu olacak.