Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuklara bağımlılık uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yeni eğitim öğretim döneminde tüm alileri ve çocukları zararlı madde bağımlılıklarına karşı uyararak, “Türkiye''de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 21,6''sı merak, yüzde 29,1''i arkadaş etkisi ve 29,7''si özentiyi gerekçe gösteriyor” dedi.
Çocuklara bağımlılık uyarısı
18 Eylül 2018 14:25:00
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yeni eğitim öğretim döneminde tüm alileri ve çocukları zararlı madde bağımlılıklarına karşı uyararak, “Türkiye''de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 21,6''sı merak, yüzde 29,1''i arkadaş etkisi ve 29,7''si özentiyi gerekçe gösteriyor” dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yeni eğitim öğretim döneminde çocuklara ve anne babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Öztürk, okul, sınıf ve yaşın getirdiği bazı değişimlerin okulun ilk günlerinde öğrencilere riskli bir süreç yaşattığına değinerek Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 21,6'sı merak, yüzde 29,1'i arkadaş etkisi ve 29,7'si özentiyi gerekçe gösterdiğini vurguladı. Okulların açıldığı günler sosyalleşme baskısı nedeniyle öğrencilerde duygusal değişimlerin yoğun olduğuna dikkatleri çeken Öztürk, “Bu yüzden anne babaların çocuklarını okula başladıkları ilk günlerde biraz daha yakından takip etmelerini ve izlemelerini öneriyoruz. Çocuklar ancak bu sayede riskli dönemi güvenli bir şekilde aşabilirler” diye konuştu.

Tüm çocuklara ulaşılacak

“Benim Kulübüm Yeşilay” projesiyle okullarda tekrar Yeşilay kolunu ve kulüpleri canlandırmak istediklerini söyleyen Öztürk, “Çocukların kulüp kapsamında hem kendilerine hem de arkadaşlarına bağımlılıklardan korunma ile ilgili kazanımlar oluşturmasını ve nitelikli, verimli çalışmalar yapılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz eğitim yılıyla birlikte projemizi hayata geçirdik. Proje kapsamında yetiştirdiğimiz gönüllü Genç Yeşilay liderleri ile birlikte bugüne kadar 31 şehirdeki 9 bin öğrenciye ulaştık. Bu eğitim yılıyla birlikte projemizi tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Aile tarafından verilen ilk ve doğru bilgiler ile çocuğa edindireceği becerilerin çocuğun dışarıdaki tehlikeye karşı büyük oranda karşı koymasını sağlayacağını belirten Öztürk, “Kendine güvenme, hayır diyebilme, problem çözme, stresle baş edebilme, öfke kontrolü ve arkadaş seçimi gibi yaşam becerileri savunma sisteminin birer parçalarıdır. İşte bu sistem dışarıdaki tehlikelere karşı çocuğu koruyandır” ifadesini kullandı.

Bağımlılığın önü alınacak

Öztürk, yeni eğitim-öğretim yılı ile birlikte tüm Türkiye'de hayata geçirilecek olan “Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı” hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Rehberlik öğretmenlerine, risk grubundaki öğrencileri tespit etme ve müdahale yetkinliği kazandırılarak, alkol, tütün ve maddeyle tanışmış çocuk ve ergenlerde, bu zararlı alışkanlıkların bağımlılığa dönüşmeden müdahale edilmesini amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da pilot uygulaması yapılarak önleyici müdahale alanında Türkiye'de hayata geçirilen ilk uygulama özelliğini taşıyor. Rehber öğretmenlerin uyuşturucu madde kullanıcısı durumunda olan öğrencileri kanunen bildirme yükümlülüğü Yeşilay'ın girişimi ile kaldırılarak programın uygulanmasının önü açıldı. Program kapsamında rehber öğretmenlere, öğrencinin madde kullanma durumunun nasıl tespit edileceği, öğrenci ile nasıl konuşulması gerektiği, riskli durumdan ailesinin desteğiyle nasıl kurtulabileceği gibi eğitimler verilecek.”