Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuklara kitabı sevdirmek gerek

Kocaeli’de okumayı yeni öğrenen çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için bir etkinlik düzenlendi. Önce Halk Kütüphanesi’ni gezen minikler, ardından SEKA Kâğıt Fabrikası’nda kâğıt yapımının aşamalarını öğrendi.
Çocuklara kitabı sevdirmek gerek
30 Eylül 2019 13:32:00
Kocaeli’de okumayı yeni öğrenen çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için bir etkinlik düzenlendi. Önce Halk Kütüphanesi’ni gezen minikler, ardından SEKA Kâğıt Fabrikası’nda kâğıt yapımının aşamalarını öğrendi.

Başiskele Gübretaş İlkokulu, Gölcük Saraylı, Şirinköy ve Başiskele Yuvacık Aydınkent İlkokulu 2. sınıf öğrencileri, SEKA Kâğıt Müzesi’ni gezdi ve ardından müze önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Halk Kütüphanesi’ne giden 2. Sınıf öğrencileri burada bir süre beğendikleri masal kitaplarını ellerine alarak okudu.

Minikler, etkinliğin son bölümünde kağıt yapım aşamasına bizzat dahil oldu.

KİTAP okumak öyle basit bir iş değildir… Bence kitap okumak “boş vakitleri değerlendirme” gailesi de değildir… Kitap okumak başlı başına bir emek ister… Onu anlamak, özümsemek için… Bu açıdan çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırırken dikkatli olmak gerek.

Bir kere her kitap okunmaz arkadaş… Herkesin yazdığı kitap da okunmaz… Bana soracak olursanız, Nobel Ödülü verilen Orhan Pamuk’un kitaplarını hiç okumam… Bir kere okumaya teşebbüs ettim. 10 sayfayı bulmadan kitabı attım… Verdiğim paraya yazık oldu…

Nasıl Nobel aldı!

Hâlâ Orhan Pamuk’a nasıl bu ödül verildi şaşar dururum. Niyetim polemik konusu açmak falan da değil… Baktınız, elinize aldığınız kitap sizi tatmin etmiyor, zorlamayın boşuna kendinizi, bırakın onu. Başka bir kitaba geçin.

Çocuklar okumalı

Çocuklar okumalı… Evet okumalı ama nasıl okumalı… Onlara bu alışkanlık nasıl kazandırılmalı. Önce çocuklarımıza bizim milli ve manevi değerlerimizi vurgu yapan masal kitaplarını okuması alıştırılmalı… Ardından aynı minvalde hikayeler, ardından romanlar… Gerisini zaten kendisi getirecektir.

Çok ilgiliydiler

Okumayı yeni öğrenin çocuklara kitapları sevdirmek için Kocaeli’de bir etkinlik düzenlendi geçtiğimiz günlerde. Büyükşehir Belediyesi Halk Kütüphanesi’ni gezen çocuklar, burada çocuk kitapları okudu ardından Seka Kâğıt Müzesi’nde kâğıdın üretimini atölye çalışmasıyla deneyimledi. Okumayı yeni öğrenen Başiskele Gübretaş İlkokulu, Gölcük Saraylı, Şirinköy ve Başiskele Yuvacık Aydınkent İlkokulu 2. sınıf öğrencileri, burada kitabın ham maddesi kâğıdın yapım aşamasını gördü. Miniklerin kitaplara olan ilgisi doğrusu görülmeye değerdi.

***

İnceğiz Kanyonu

Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? Bence ikisini çok yapan daha çok bilir… Bu seferki tatilde daha önce gitmediğim yerlere gittim. Bunlardan birisi de Denizli’nin Kale ilçesindeki İnceğiz Kanyonu… Adını duymuştum ama görünce müthiş beğendim. Norveç fiyordlarını andıran görüntüsüyle İnceğiz Kanyonu muhteşem bir yer… Uçurumlar, yarlar, yeşillik, temiz hava ve adrenalin yüklü bir gezinti... Eğer yolunuz Denizli Kale civarına düşürse bir tatil vakti… İnceğiz Kanyonu’nu mutlaka görün derim. Pişman olmayacaksınız emin olun...

***

İşyerinde çekilen bir hatıra fotoğrafı!

AŞAĞIDAKİ Fotoğrafı facebook’ta gördüm. Hayli GARABET geldi bana. Son zamanlarda cenaze törenlerinde resim çektirmek gibi acayip bir moda salgını başladı farkındaysanız… İşte bu fotoğraf o moda salgının tavan yapmış hali… Hani bir çoğumuz işyerinden foto paylaşırız ya facebook’ta, instagram’da veya Twitter’da… Bu imam kardeşimiz de, “Ben de işyerinden bir foto paylaşayım” demek istemiş herhalde! Bir imamın tabuta dirseğini dayayarak yanındaki dalkavuğu ile beraber hem de hafiften gülümseyerek çektirdiği bu kare bana “Allah herkese akıl fikir versin” dedirtti.

***

Bırak ve Rahatla

HERKESİN bir korkusu (fobi) vardır… Bu korkunun kaynağı, çocuklukta yaşanan acı bir olaydan veya başından geçen korkunç bir hadiseden veya şahit olduğu acı bir durumdan kaynaklanabilir. İşte bu yüzden çoğu kimse duygularını yönetmekte zorlanır ve hatta yönetemez…

Peki nedir bunun çaresi… Psikolog, psikiyatrist, hacı hoca… Türbe, yatır… Muska, dua…

ADEM Güneş, TİMAŞ yayınlarından çıkan “Bırak ve Rahatla” isimli kitabında “insanın korkularından kurtulma yolları”nı anlatıyor… Şayet bir tür fobiniz varsa ve bundan kurtulmakta zorlanıyorsanız, Adem Gümüş’ün bu kitabını okumakta fayda var derim.

***

Çubuk’taki linç girişimi senaryo mu?

Cumhuriyet Halk Partisi 21 Nisan 2019 tarihinde Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir şehit cenazesi töreninde Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı, kendi bünyesinde bir araştırma komisyonu kurarak incelemiş ve bunu bir kitap haline getirmiş. Lütfedip bana da göndermişler…

Ne var ki, olayların akışı anlatılırken, öyle bir üslup kullanılmış ki, sanki Çubuk’ta Kemal Bey’e organize bir saldırı planlanmış. Bunda jandarmanın, polisin, emniyet’in ve hatta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın haberi varmış gibi bir algı veriliyor. CHP, bu kitapta bazı kurumlara ve bazı kişilere suç isnat etmekte. Elinde belge olmadan suç isnat etmek de suçtur bence…

Oysa olayı tarafsız bir şekilde ele alıp kitaplaştırsalardı daha etkili olabilirdi… Zira kitapta ifadeleri alınan şahısların sözlerinde herhangi bir organize senaryoya iştirak ettiklerine dair bir bilgi yok. İfadeler bile CHP’yi yalanlıyor… Hem de CHP’nin hazırladığı kitapta…