Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2383.32
BIST 100
10252.2
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çözüm süreci devlet ile halkı barıştırdı

Çözüm Süreci, Kürt meselesine demokrasi ile çözüm aranmak amacıyla insani, vicdani ve rasyonel ilk adımdır diyen Ercan Ezgin, "Bölgede tüm tahrik ve çağrılara rağmen halk sokağa çıkmıyorsa, bu çözüm sürecindeki devletin insani ve vicdani yaklaşımından kaynaklanıyor" dedi.
Çözüm süreci devlet ile halkı barıştırdı
05 Ocak 2016 10:28:00
Çözüm Süreci, Kürt meselesine demokrasi ile çözüm aranmak amacıyla insani, vicdani ve rasyonel ilk adımdır diyen Ercan Ezgin, "Bölgede tüm tahrik ve çağrılara rağmen halk sokağa çıkmıyorsa, bu çözüm sürecindeki devletin insani ve vicdani yaklaşımından kaynaklanıyor" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

Terör örgütü PKK'nın açtığı hendeklerin kapatılmasının ve halkın huzurunun sağlanması için Doğu ve Güneydoğuda operasyonlar devam ediyor. Terör örgütünün halkı evlerinden sokağa attığı, okulları yaktığı, hastanelere ve ambulanslara silahlar sıktığı dönemde, halk devletin yanında yer aldı. Yapılan operasyonlara destek verdi. Terörün artık Kürtlere zarar verdiğini yüksek sesle söylemeye başladı. Halkın verdiği desteğin çözüm sürecinde halkla devletin bütünleşmesi ile ortaya çıktı.

Demokrasi ve insanlık projesi

Çözüm Sürecinin geçmişini, bugünün ve geleceğini Diyarbakır merkezli Çözüm-Der Genel Başkanı Av. Ercan Ezgin değerlendirdi. Çözüm Sürecinin tarihi önemine vurgu yapan Ezgin, "Çözüm Süreci Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kürt meselesinde kavgasız, ölümsüz ve demokrasi ile bulmak amacıyla atılmış insani, vicdani ve rasyonel bir yol olmuştur. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük demokrasi ve insanlık projesiydi. Kısa sürede meyvelerini vermişti, toplumda büyük rahatlama sağlanmıştı. Hükümetin insani ve vicdani olarak ele aldığı büyük sosyal ve siyasi risk idi ancak bir o kadar da tarihi bir iyi niyet adımıydı. Bugün eğer bölgede tüm kışkırtma, tahrik ve çağrılara rağmen binler sokağa çıkmıyorsa, anarşi ve kargaşaya alet olmuyorsa bu çözüm sürecindeki devletin insani ve vicdani yaklaşımından kaynaklanıyor" dedi.

Muhatapların çokluğu yöntemi uygulanmalı

Çözüm-Der olarak yeni sürecin halka endekslenmesi gerektiğine dikkat çeken Ezgin, "Çözüm sürecinde PKK'nın silahsızlanması ile silah dışındaki Kürt sorununun siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözüm yollarının ve muhataplığının birbirinden ayrılması gerekir. Silah bırakma meselesi dışındaki diğer siyasi, sosyal ve ekonomik sorunların HDP ve PKK çevresi dışındaki özerklikle İslami camialar ve diğer bütün STK ve kanaat önderleri ile istişare edilmesi ve sürece dahil edilmesi gerekirdi. Yeni süreçte yani muhataplığın tekliği uygulamasından ziyade muhatapların çokluğu yöntemi uygulanmalıdır. O zaman halkın kendisi verdiği tarihi misyon ve sorumluluğu algılamayıp siyasi çözüme katkı sunmamaya ve tarih önünde sorumlu olmayı kabul etmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

Kürtler, Türklerle yaşamak istiyor

Bölgedeki en acil hususları Ezgin, "Güvenliğin olmadığı yerde özgürlükte işlevselliğini yitirir. Demokrasi ve özgürlükler konusunda atılacak en küçük adımlar bile bölge halkında büyük umutlar yeşertecek, devlete olan aidiyet duygusunu daha da pekiştirecektir. Kürtlerin büyük ekseriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nde, anayasal eşit ve özgür vatandaş olarak, aynı bayrak altında, bin yıllık Türk kardeşleri ile beraber yaşamak arzusundadır. Herkes hesabını ona göre yapsın ve siyasetini buna göre şekillendirmelidir" sözleriyle ifade etti.

Kesin çözüm yeni anayasada

Çözüm Sürecinde kesin çözümün darbe ürünü anayasadan kurtulmaktan geçtiğini vurgulayan Ezgin, "Demokratik Türkiye'nin yükselişinin önündeki en büyük engel, vesayetçi 82 Anayasanın yerine, toplumsal uzlaşı ve barışı güçlendirecek sivil, demokratik ve toplumun tümünü kucaklayıcı yeni bir anayasa yapılmasından geçiyor. Yeni Anayasa'da, 66.maddesinde 'vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür' şeklindeki vatandaşlık tamının bütün etnik ve dini kimlikleri kapsayacak şekilde olması gerekir" şeklinde konuştu.

Toplum büyük bir travma yaşıyor

Çözüm Sürecinin durmasından sonra bölgedeki mevcut durumu analiz eden Ezgin, Bölge savaş alanı gibi, sokaklar kan ve ölüm kusuyor. Hendekler kazılıyor, mesela Sur'da hendek sayısı 225 olmuş ve hemen hepsine bomba düzeneği kurulmuş. Barikatlar yükseliyor, evler işgal ediliyor ve duvarlar deliniyor, siviller canlı kalkan yapılıyor. Haftalar süren sokağa çıkma yasakları halkta adeta açık cezaevinde hissi oluşturdu. Devlet ile terör örgütü arasında sıkışmış yöre halkı, PKK tarafından dayatılan 'Demokratik özerklik ve hendek siyaseti' arasında yaşanmaz hale gelmiş durumda. Toplum büyük bir travma yaşıyor, iş yok aş yok, esnaf iflas aşamasında" dedi.