Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.06
Gram Altın
2475.20
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Darbe anayasası tasfiye edilmeli

Dünyada ve Türkiye'de Darbe Yargılamaları Uluslararası Sempozyumu'nun basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AK Parti Milletvekili Av. Cahit Özkan, "İnsan hakları ihlalleri açısından darbe anayasalarının ve hukukunun tasfiyesi en büyük hedefimizdir" dedi.
Darbe anayasası tasfiye edilmeli
19 Şubat 2016 15:05:00
Dünyada ve Türkiye'de Darbe Yargılamaları Uluslararası Sempozyumu'nun basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AK Parti Milletvekili Av. Cahit Özkan, "İnsan hakları ihlalleri açısından darbe anayasalarının ve hukukunun tasfiyesi en büyük hedefimizdir" dedi.

HABER: Özlem DOĞAN

27-28 Şubat tarihlerinde yapılacak olan Dünya ve Türkiye'de Darbe Yargılamaları Uluslararası Sempozyumu'nun basın toplantısı İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleşti. Hukukçular Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan sempozyumun basın toplantısına hukukçuların yanı sıra AK Parti Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan ve siyasetçi Ufuk Uras da katıldı. Toplantıda konuşan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Sarı darbe olgusunun yakın zaman kadar dünyada bir realite olarak her zaman tehlikeli varlığını hissettirdiğini ifade ederek, "Türkiye'de güçlü bir sivil iktidar dönemi yaşanmasına rağmen darbe yapan ve darbe girişiminde bulunanların yargılanmasına yönelik çalışmaların sağlıklı bir şekilde yapıldığını söylemek güç. Darbe dönemi anlamında, 28 Şubat ve 12 Eylül darbe girişimlerine yönelik yargılamalardan etkili sonuçlar alınamamıştır. Darbelerin ülkelere yaşattığı sorunların genel bir bakış açısı ile ele alınacağı Darbeler Sempozyumu, Türkiye demokrasi serüveni açısından önemli bir çalışmaya örneklik teşkil edecektir" dedi.

Darbe süreçlerinin sonuna gelindi

Türkiye'nin hukuki süreç ve anayasal rejimlerini belirleyen darbe süreçlerinin sonuna gelindiğini ifade eden AK Parti Milletvekili Av. Cahit Özkan, "Darbenin en büyük ürünlerinden biri gayri meşru anayasalardır. Bu darbeyi gerçekleştirenler her türlü cezai müeyyidelerden uzak ve yargısal süreçlerden koruyucu bir zırhla tecrit edilmişlerdir. Bugün insan hakları ihlalleri açısından bu darbe anayasalarının ve hukukunun tasfiyesi en büyük hedefimizdir" diye konuştu.

Darbeciler yargılanmalı

Yeni sivil bir anayasanın darbecilerle mücadelenin en önemli ayaklarından biri olduğunu vurgulayan Özkan, "Anayasayı değiştirerek ve darbecileri yargılayarak sivil, katılımcı ve özgürlükçü bir anayasayla istikrar sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Darbe ve terör birbiriyle bağlantılı

Darbelerle terörün birbiriyle bağlantısı olduğunu ifade eden Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Av. Cavit Tatlı, "Darbeler terörü, terör darbeleri doğurmaktadır. Terör ve darbe içerden ve dışardan idare edilen argümanlardır. Darbeler sadece bizde yaşanmadı. Darbeyi yaşayan ülkeler darbe yargılamalarını nasıl neticelendirmişler? Gerçekleşecek olan Uluslararası Darbe Yargılamaları Sempozyumu'nda bu sorulara cevap alacağız" şeklinde konuştu.

Değerlerimizi korumalıyız

Darbenin ne olduğuna ilişkin yeni neslin hafızasında bir şeyler canlandırmak adına gerçekleşecek olan sempozyumun önemli olduğuna dikkat çeken Siyasetçi Ufuk Uras, "Darbelerin artık bu ülkede olmaması gerekiyor. Bazı değerlerin kıymeti kaybedilince anlaşılıyor. Biz ise bu değerleri kaybetmeden önce korumalıyız" dedi.