Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2435.89
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Darbeye darbe vuruluyor

Mısır cuntasına karşı direniş sürerken, yapılan darbeye en sert tepki Türkiye'den gelmeye devam ediyor. Dostluk Yardımlaşma ve Dayanışma Cemiyeti Genel Başkanı Ali Yüksel, darbe sonrasındaki gelişmelerin üzücü olduğunu söyledi.SDE de, Mısır'ın meşruiyet zeminine yeniden sönmesi için izlenmesi gereken yol haritasını çıkardı.
Darbeye darbe vuruluyor
16 Temmuz 2013 00:00:00
Mısır cuntasına karşı direniş sürerken, yapılan darbeye en sert tepki Türkiye'den gelmeye devam ediyor. Dostluk Yardımlaşma ve Dayanışma Cemiyeti Genel Başkanı Ali Yüksel, darbe sonrasındaki gelişmelerin üzücü olduğunu söyledi.SDE de, Mısır'ın meşruiyet zeminine yeniden sönmesi için izlenmesi gereken yol haritasını çıkardı.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Mısır cuntasına karşı direniş sürerken, yapılan darbeye en sert tepki Türkiye'den gelmeye devam ediyor. Yapılan açıklamalarda darbenin hiçbir hukuki temeli olmadığına, milletin iradesine açıkça çekiç vurulduğuna dikkat çekildi. Dostluk Yardımlaşma ve Dayanışma Cemiyeti Genel Başkanı Ali Yüksel Ramazan ayını idrak ederken Mısır'da yapılan darbe sonrasındaki gelişmelerin üzücü olduğunu söyledi.

Emperyalistler çıkar peşinde

Bu darbe girişiminin, İslam ülkeleri, Afrika ve Arap dünyası için adeta bir şok etkisi yaptığını ifade eden Yüksel, "ABD ve Batılı ülkeler, Çin ve Rusya'nın darbe karşısındaki tavırları ve darbeye darbe bile diyememeleri ilkeleri ile çıkarları arasındaki bir tercihte çıkarlarını tercih ettiklerini göstermiştir" dedi.

Mazlumun ahı çıkacak bir gün

Arap dünyasından bazı ülkelerin darbeye destek vermesini şaşırtıcı ve üzücü olarak nitelendiren Yüksel, "Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerin darbecilere destek vermesi olmuştur. "Haksızlıklar karşısında susanlar dilsiz şeytanlar olduğu" gibi "Zulme rıza zulümdür" ve "zulüm ile abad olunmaz". "Zalimlere yardım etmeyin, sonra ateş size de dokunur" denmiştir." Onun içindir ki, "Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste" diye bir atasözümüz de vardır" diye konuştu.

Katil İsrail'in korkusu

Öyle anlaşılıyor ki, Suriye olayları ve Mısırdaki darbe İsrail'in kuşatılmışlık korkusu ile başlayan ve kendi lobisinin batı üzerinde oluşturduğu emrivaki ile bu gün ki noktaya gelmiştir ve Suriye sorununun çözülememesinin asıl sebebi de yine aynı korkuya dayalı siyasetin sonucudur. Maalesef Suriye'de hala kan akmaya devam etmektedir. Bu sorunun bir an çözümü için dua ediyoruz.

SDE'den Mısır'a yol haritası

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), seçilmiş bir yönetime karşı askeri darbenin kabul edilemez olduğunu ve bu darbenin behemehal geri çekilmesi gerektiğini belirterek, bu aşamaya gelmiş olan Mısır'daki krizden çıkmanın tek yolunun meşruiyet çizgisine geri dönüş olduğu açıklaması yapıldı. SDE Mısır'ın kurtulması için yol haritasını maddeler ile belirledi:

- Yakın zamanda yapılacak parlamento veya erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gereken anayasa değişiklikleri üzerinde görüşülebilir.

- Bu aşamada Mısır'ın meşru tek temsilcisi olarak Muhammed Mursi'nin bizzat kendisinin tayin ettiği görevlilerce gözaltında tutuluyor olması kabul edilemez, Tutuklu olanların hemen serbest bırakılması gerekiyor.

- Darbeye ve katliama seyirci kalan Batı'nın durumu ibretle kaydedilmektedir. Bu tavırlar demokrasi ve insan hakları söylemi konusunda İslam dünyasına batılıların öğretecek hiçbir şeylerinin olmadığının resmidir.

- Bu konuda Türkiye'nin sergilediği ilkeli ve ahlaku00ee tutum takdir ve teşekkürü hak etmektedir.

- Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve yönetimine karşı yapılmış Askeri Darbe, Mısır halkının demokratik iradesine, seçimine ve tercihine, Mısır'daki demokratik devrime ve Arap Baharı'na karşı yapılmış dışarıdan destekli, ahlaksız ve antidemokratik bir müdahaledir. Hiçbir mazeretle bu kaba saldırı mazur görülemez ve gösterilemez. Sandık, demokrasinin en önemli sembolüdür ve onun sonucunu başka hiçbir şey geçersiz kılamaz.

- Mısır halkının demokratik iradesine, özgürlüğüne, onuruna ve Arap Baharı'na karşı yapılan kanlı darbeye insan hakları ve demokrasi bağlamında karşı çıkmak ve Mısır halkının asil demokratik direnişine destek vermek insani bir sorumluluktur.