Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2430.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Datça ve Çeşme yangınlarıyla mücadele devam ediyor

13 Temmuz 2022 21:44:08
Geçen ay Marmaris yangınıyla sarsılan Muğla'nın bu kez Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Alevler, Mesudiye Mahallesi'ndeki bazı yerleşimlere kadar ulaştı. İzmir Çeşme'de de makilik alanda çıkan yangın otoyola kadar yayıldı. Ekipler, alevleri kontrol altına almak için seferber oldu.

Muğla Datça'daki yangın öğle saatlerinde Kocadağ sırtlarında başladı. İlk müdahale 14 dakikada yapıldı.

10 uçak, 16 helikopterle sarp arazideki yangına havadan müdahale edildi.

107 arazöz ve çok sayıda iş makinesiyle yaklaşık 600 personel de yerleşim bölgelerine ilerleyen alevleri durdurmaya çalıştı.

Aydın, Denizli ve Manisa'dan takviye ekipler Datça'ya gönderildi. Bazı evler tedbir amacıyla tahliye edildi.

Bölgedeki kuvvetli rüzgar ekiplerin işini güçleştiriyor.

Çeşme'deki yangınla ilgili 7 kişi gözaltına alındı

Datça'da alevlerle mücadele sürerken, İzmir Çeşme'den de yangın ihbarı geldi.

Makilik alanda çıkan yangın, rüzgar türbinlerinin bulunduğu alanlara ve İzmir-Çeşme otoyolunun kıyısına kadar ulaştı. Otoyol, Uzunkuyu Mahallesi mevkiinden itibaren ilçe yönüne, araç trafiğine kapatıldı.

Ekipler, yangının ormana ve rüzgar türbinlerinin bulunduğu alanlara sıçramaması için büyük çaba harcıyor.

İlk belirlemelere göre, ilçedeki bir çiftlikteki işçilerin kaynak yaptığı sırada çıkan kıvılcımlar yangına neden oldu. 7 kişi gözaltına alındı.

Alaçatı Mahallesi Kutlu Aktaş Barajı yanındaki makilik alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 4 uçak, 6 helikopter, 30 arazöz, 6 dozer ile İzmir Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye araçlarıyla yangına müdahale ediliyor.

Ekipler, rüzgar türbinlerinin olduğu alanda da etkili olan yangının ormanlık alana sıçramaması için çalışmasını sürdürüyor.

Ovacık Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın bölgelerde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yangının evlere sıçramaması için önlem aldı.

Yangın işçilerin hayvan barınağı inşaatı sırasında başlamış

İzmir Valiliği, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, eski İzmir yolu kenarında Taşlıtepe Devlet Ormanı'nda Orman Genel Müdürlüğüne ve şahsa ait yaklaşık 2 hektar makilik arazide meydana gelen yangının can kaybı ve yaralanmaya yol açmadığını bildirdi.

Yangının bir sivil toplum kuruluşu tarafından çalışmaları sürdürülen hayvan barınağında çalışan işçilerin kaynak makinesi kıvılcımlarından çıktığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, "Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine olayla ilgili 7 inşaat işçisi yakalanmış ve haklarında tahkikat başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Yangın bölgesinde emniyeti sağlamak, trafik akışını düzenlemek ve yangın söndürme faaliyetlerini desteklemek için İzmir Jandarma Komutanlığı komutasında 2 jandarma asayiş komando timi, 2 jandarma Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), 5 polis TOMA, 10 jandarma asayiş timi, 11 jandarma trafik timi, 1 istihbarat ve 1 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile 1 olay yeri inceleme timinin görev yaptığı kaydedildi.

OGM: Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) sosyal medya hesabından yangınlara ilişkin açıklama yapıldı.

Datça'daki yangına 10 uçak, 2 idari helikopter, 18 su atar helikopter, 151 arazöz, 26 iş makinesi ve 811 personel ile müdahale edildiği belirtildi.

Çeşme'deki yangında ise 2 uçak, 6 helikopter, 47 arazöz, 11 iş makinesi ve 330 personelin görev yaptığı duyuruldu.

Bakan Koca: Datça'da toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir

Twitter hesabı üzerinden Datça'daki yangına ilişkin paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede 16 ambulans ve 9 UMKE Timi ile toplam 76 sağlık personelinin görevlendirildiğini açıkladı:

"Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz."

Bakan Yanık: Acil ihtiyaçlar için 500 bin lira kaynak gönderiyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yangın sebebiyle tahliye edilen hanelere 3 bin lira nakdi destek ödemelerini başlattıklarını söyledi.

Bakan Yanık, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500 bin lira kaynak gönderiyoruz" dedi.