Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dede Korkut kültürümüzün ışığıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dede Korkut kitabının tanıtım toplantısında tarihten gelen zenginliğimize ve kültürümüzün çeşitliliğine dikkat çekti.
Dede Korkut kültürümüzün ışığıdır
11 Mart 2015 13:16:00
Başbakan Ahmet Davutoğlu Dede Korkut kitabının tanıtım toplantısında tarihten gelen zenginliğimize ve kültürümüzün çeşitliliğine dikkat çekti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Dede Korkut kitabının tanıtım toplantısında "Ben Anadolunun Türkmen lehçesine yerleşen Dedem Korkut'ın dili ile o kadar doğal şekilde hissettim ki anaannem ile karşılıklı otururlar, "Horasandır bizim ilimiz" der ve konuşurlrdı. İsfahan ve tarih bir yolculuktur, bir kapıdan girer diğer kapıdan çıkarsınız. Asırlar geçmiş mert ve namert birbirine karışmış." açıklamasında bulundu.
Yunus Emre bir meczup değil, bilgedir
Davutoğlu, "Yüzlerce sürünün içinde binlerce koyun ve keçinin kendine ait dilleri vardı. "Sordum sarı çiçeğe" derken Yunus Emre bir meczup değil, doğanın dilinden anlayan bir bilgenin dilidir. Kayaya "Kıple" diyerek, fizik ile metafiziği birleştiren bir bilgeliğin diline şahit oluruz..." ifadelerine yer verdi.
Kültürün tarihten geleceğe sirayet ettiğine dikkat çeken Davutoğlu, "çocuklarımıza verdiğimiz isimlerimiz de tarihin süzgecinden gelen bir bilincin tezahürüdür, Dedem Kurkut'ta da bu vardır"
Kitapların tarihin serüvenini ve damıtılmış ürünleri olduğunu vurgulayan Davutoğlu konuşmasına akademik olarak nasıl değerli olduğuna ise şu sözlerle yer verdi. "Doktora tezlerimde "Tarih ve " geçiş dönemlerinin analizini ve Yunan Felsefesinin mitolojik ve tarih ötesi analizi en kritik geçişini anlatır. Paganizm den dinler arası geçişlere bakıldığı zaman ince bir ayrıntı dikkat çeker. Bizim tarihimize baktığınız da da tarihin dokusunu ve milli kültürümüzü anlamak isteyenlere bu eserler ışık tutar. Bu izlere gözünüzü kapattığınız zaman anlayışınız eksik kalır. İslamiyet ve İran'dan geçip Anadoluya geçen tarihimizin süzgecinde Dedem Korkut ve
Hoca Ahmet Yesevi kültürlerinin anlaşılması gerekiyor. bunlar tarihimin ana unsurlarını oluşturur. Dile baktığınızda Dedem Korkut'ta bütün dillerin Türkçesini anlamış olursunuz. Kutatgu Bilig ve Nağmeler eserleri kendi kültürümüzün izlerini yansıtır. İslamda Dedem Korkut eserlerine dair pek çok ipucu taşır. " "Ağız açıp över olsam, Tanrı güzel, Tanrı dostun din ulusu Muhammed güzel. Muhammed'in sağ yanında namaz kılan Ebu00fbbekir Sıddık güzel. u00c2hir otuzuncu cüz başıdır Amme güzel. Hecesince düz okunsa Yasin güzel. Kılıç çaldı, din açtı erlerin şahı Ali güzel. Hasan ile Hüseyin iki kardeş beraber güzel. Yazılıp düzülüp gökten indi, Tanrı ilmi Kur'an güzel. O Kur'an'ı yazdı düzdü, ulemalar öğreninceye kadar bekledi biçti, alimler sultanı Osman Affanoğlu güzel. Çukur yerde yapılmıştır Tanrı evi Mekke güzel. O Mekke'ye sağ varsa, esen gelse u00eemanı bütün hacı güzel. Hesap gününde Cuma güzel. Cuma günü okuyunca hutbe güzel. Kulak verip dinleyince ümmet güzel. Minareden ezan okuyunca müezzin güzel. Dizini bastırıp oturunca helalı güzel. Şakağından ağarsa baba güzel. Ak sütünü doya doya emzirse ana güzel. Yanaşıp yola girince kara erkek deve güzel. Sevgili kardeş güzel. Yan tarafta, ev yanında dikilse gelin odası güzel, uzunca çadır ipi güzel. Oğul güzel. Hiç birine benzemedi cümle alemleri yaratan Allah Tanrı güzel." destanına baktığımız zaman gönlü yüce bir bilgenin izlerini görürüz..." ifadelerine yer veren Davutoğlu, devletin değerini ve niye olması gerektiğini de yine Dede Korkut'tan öğrendiğimizi ve Batı'dan ziyade kendi kültürümüzün bize ışık tuttuğunu sözlerine ekledi.