Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Derin CHP' partiyi ele geçirdi

CHP Elazığ eski İl Başkanı Namık Kemal Şirinocak, 1989 yılında partinin Ergenekon tarafından ele geçirildiğini, Baykal'ın 10 Mayıs 2010 tarihindeki istifasının ardından yeni bir sürecin başladığını öne sürdü. Şirinocak, partideki dengelerin Ergenekon lehine çevrildiğini söyledi.
'Derin CHP' partiyi ele geçirdi
28 Nisan 2013 00:00:00
CHP Elazığ eski İl Başkanı Namık Kemal Şirinocak, 1989 yılında partinin Ergenekon tarafından ele geçirildiğini, Baykal'ın 10 Mayıs 2010 tarihindeki istifasının ardından yeni bir sürecin başladığını öne sürdü. Şirinocak, partideki dengelerin Ergenekon lehine çevrildiğini söyledi.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

1989 yılında Ahmet Türk, Mahmut Alınak, Adnan Ekmen, Mehmet Ali Eren, Salih Sümer, İsmail Hakkı Önal ve Kenan Sönmez'in partiden derin solcular tarafından ihraç edilmesiyle birlikte, örgüte yakın bir partinin oluşmasına ön ayak olduklarını açıklayan CHP Elazığ eski İl Başkanı Namık Kemal Şirinocak, "Aslında bu bir projeydi ve bunu parti içerisindeki Ergenekoncular hayata geçirdi. Ve bir şekilde Türkiye siyaseti içerisinde dışlanan Kürt siyasetçilerin marjinalleşmesi, partileşmesi sağlandı. O isimlerde örgütün siyasetçileri oldu" dedi.

Ergenekon'a teslim oldular

Benzer bir sürecin bugün yaşanması için derin CHP'lilerin çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Şirinocak, "Çözüm süreci başlamadan çok önce Kemal Kılıçdaroğlu ile parti genel merkezinde görüştüm. Yıllardır Kürtlerin yok sayıldığını, asimilasyon politikaları uygulandığını söyledim. CHP'nin de bu süreçte geçmişinin karanlık olduğunu ifade ettim. Artık yeni bir CHP için fırsat yakalandığını, özgürlükçü bir anlayışın tüm Türkiye açısından büyük bir kazanç olduğunu vurguladım. Bu sözlerimin hiçbirine Kılıçdaroğlu şerh koymadı. Hatta çoğuna destek verdi ve süreç başlamadan çok daha ileri söylemler geliştirdi. 'Af', dedi 'yüzleşme' dediu2026 Ancak bu çok uzun sürmedi. Derin CHP, ona geri adım attırdı. Baskıya dayanamadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ettikten sonra, Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin binlerce yıllık birikimle zenginleşmiş aklı ve milletin derin irfanını acilen devreye sokmak mecburiyetindeyiz. Bu amaçla ziyaret ettim" diyerek, Ergenekon'a teslim olduğunu ilan etti. Çözüm sürecine karşı olduğunu, eski devlet zulümlerinden yana olduğunu açıklamasının ardından partideki ulusalcılar Kürt vekillerini hedef almaya başladı. 1989 yılında yaşanan bir ayrışmanın benzeri için düğmeye bastılar. Bugün CHP içinde Kürt asıllı vekillerin hepsi hedefte ve 1989'da yaşanan olaylarının tekrar etmesi an meselesi" diye konuştu.

O CHP'lilere sahip çıkılmalı

CHP'nin sürece destek vermesi gerekirken aksi bir tutum içerisine girmesinin asıl nedeninin ulusalcıların takındıkları derin tutum olduğunu sözlerine ekleyen Şirinocak, "CHP'den yana umudum yok. Kuşatma altında olan bir partiden beklentimiz de olamaz. Ama kamuoyu CHP içindeki sürece destek veren isimlere sahip çıkmalıdır. CHP'de birileri çözümün önünü tıkamak için mücadele ederken, aksini sergileyenler onları engellemek adına direnç gösteriyorlar" dedi.