Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2408.64
BIST 100
10285.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Devlet desteğiyle 'süper meyve' bahçesi kurdu

Ziraat mühendisi Esra Cahyir Evrensel, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Uzman Eller Projesi'ne başvurarak hibe desteği kazandı. Bu destekle Erzincan'da 10 dönüm arazi üzerine 'süper meyve' olarak bilinen aronya bahçesi kurdu
Devlet desteğiyle 'süper meyve' bahçesi kurdu
29 Ağustos 2023 15:55:26
Ziraat mühendisi Esra Cahyir Evrensel, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Uzman Eller Projesi'ne başvurarak hibe desteği kazandı. Bu destekle Erzincan'da 10 dönüm arazi üzerine 'süper meyve' olarak bilinen aronya bahçesi kurdu

Devletten aldığı 100 bin lira hibe desteğiyle il merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Yaylabaşı Mahallesi'ndeki bahçesine 3 bin aronya fidanı diken Evrensel, günün büyük bölümünü bahçesinde geçiriyor.

İlk hasat gelecek yıl

Arazi aracıyla bahçeye gidip çapa, yabani otlarla mücadele ve sulama yapan Evrensel, genelde ilaç sanayinde kullanılan meyvenin ilk hasadını gelecek yıl yapmayı planlıyor.

Ziraat mühendisi Esra Cahyir Evrensel, COVID-19 salgını döneminde ziraat mühendisi bir arkadaşının aronya ile ilgili konuşmasından sonra üretim kararı aldığını anlattı.

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile antioksidan değerinin yüksekliğinden dolayı "süper meyve" olarak anılan aronyayı tercih ettiğini söyleyen Evrensel, aldığı destekle tarlasını değerlendirdiğini dile getirdi.

erzincan_80deccc32af03a99b02ddc12ad5b92bf.jpg

Suyu seven bir bitki

Evli ve 3 kızının olduğunu, gün içerisinde çocuklarının ve evin ihtiyaçlarını tamamladıktan sonra tarlaya gittiğini belirten Evrensel, şöyle konuştu:

"Aronyayı diktiğimizde ilk oluşum aşamasında bayağı zorluklar yaşadık. Sabah kalkıp ev işleri falan derken daha sonra hemen gelip aronyalarımızla ilgilendik. Özellikle ilk üç sene yabancı otla savaş çok önemli, bu nedenden dolayı sürekli çapa yapmak zorunda kaldık. İnşallah sonuç çok güzel olacak diye düşünüyorum. Bunda da emek çok önemli. Genelde sabah saatlerinde otla mücadele yapıyoruz. Sulamayı sabah ya da akşam yapıyoruz. Suyu seven bir bitki olduğu için günaşırı özellikle de sıcak dönemde sulanması gerekiyor."

Aronya bitkisi nedir?

Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir. Cinsin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul edilir.

2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış, olumlu sonuç alınmıştır. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

motor_f446e07a29897a157ba1fa80baae8861.jpg

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) nedir?

Türkiye'deki varlık amacı Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.