Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
35.06
Gram Altın
2465.72
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Dijital dönüşüm endeksi nedir?

​Dijital dönüşüm endeksi nedir?
12 Ocak 2021 13:56:00

Dijital teknolojilerin sorunların çözümü için kullanılmasını ifade eden dijital dönüşüm, hangi sektörde faaliyet gösterdiği fark etmeksizin tüm şirketler için değer oluşturmanın anahtarı rolünü üstleniyor. Bu yazımızda dijital dönüşümün nabzını tutuyoruz.

Yeni nesil teknoloji kullanımı ifadesi dijital dönüşüm nedir sorusunu yanıtlamak için yetersiz kalıyor. Dijital dönüşüm bütüncül bir süreci ifade ediyor. Kilit noktasını sadece dijitale geçmek değil, işletmeye değer katmak oluşturuyor. Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak bilinen günümüz sanayi dönüşümüyle tetiklenen dijital dönüşüm süreci, işletmeleri yeniden yapılandırıyor.

Dijital teknolojilerin araştırılmasında tanınan Lankshear ve Konebe dijital dönüşümü üç seviyeli modelle açıklıyor. İlk seviye dijital yetenek teknolojileri kullanabilme yeteneğini; ikinci seviye dijital kullanım teknolojik araçların en uygun şekilde kullanılmasını; üçüncü seviye dijital dönüşüm, dijitalleşmenin insanlara ve sosyal çevreye etkisini ifade ediyor. Değişim hem bireysel hem toplum hem de organizasyon bazında gerçekleşebiliyor. Dijital dönüşümün yarattığı fırsatlara ve tehditlere uyum sağlayabilenler rekabet avantajı elde edebiliyor.

Dünyada dijital dönüşüm

Yeni dünya düzeninin olmazsa olmaz bir parçası olan dijital dönüşüm, her ülkede her şirket için farklılık gösterebilen bir süreç olmakla birlikte ortak bir amaca yönelik olarak gerçekleştiriliyor: Eski tekniklerinden kurtulup teknolojiyi süreçlerde kullanarak verimliliği ve karlılığı artırmak. Ticaret merkezi konumunda olan, yenilikçi devlet politikaları bulunan, start-up ların çok olduğu ve inovatif kültürün benimsendiği ülkeler dijital dönüşüme hızlıca uyum sağlayabiliyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından bir vizyon olarak ele alınan dijital dönüşüm, büyüme hedeflerini belirleyen 2020 planında 7 hayati maddeden biri olarak kabul ediliyor. Dünyada dijital dönüşüm değerinin yaklaşık 30 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Türkiyede dijital dönüşüm

Kalkınma Bakanlığı tarafından 2018-2020 yılları için hazırlanmış Orta Vadeli Program da dijital dönüşümü, katmanlı üretim, robotik, nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik teknolojilerinin etkin kullanımı ve bunların yerli üretimi yol haritası tamamlanması hedefi yer alıyor. Bunun yanı sıra OSB lerde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kurulması ve sanayi ve teknoloji geliştirme bölgeleri; teknolojik donanım, teknoloji geliştirme kapasiteleri ve teknoloji kullanım düzeyleri analiz edilerek yeniden yapılandırılması da hedefleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmalara göre hanelerin yüzde 88,3’ünün evden internete erişebiliyor ve her iki kişiden biri e-devlet kapısı hizmetini kullanıyor. Bu oranlar Türkiye nin dijital çağa entegrasyonu konusunda ipucu veriyor. Endüstri 4.0 teknolojilerinin uygulanmasıyla endüstriyel üretimde yıllık yüzde 3 artış ve Türkiye nin GSMHsında yüzde 1 lik artış bekleniyor.

Dijital Dönüşüm Endeski

Dijital dönüşüm şirketlerin karlılığını artırmasını, rekabet ortamında öne çıkmasını ve büyümesini sağlamakla birlikte ülke için katma değer sağlıyor. Bu nedenle dijital dönüşümün ölçülebilmesi için analizler, değerlendirmeler yapılıyor. Bu sayede şirketlerin ve ülkenin dijital dönüşümün faydaları konusunda ne kadar bilinçli olduğu, ne ölçüde yol katettiği ortaya çıkıyor. Dijital Dönüşüm Endeksi, Türkiye nin dijital dönüşümdeki hızını ölçebilmeyi sağlıyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından açıklanan Dijital Dönüşüm Endeksi, Ekosistem Bileşeni, Yeterlilik Bileşeni, Kullanım Bileşeni ve Dönüşüm Bileşeni ni odak noktasına alıyor. Rapora göre 2019 yılında 2,94 olan Dijital Dönüşüm Endeksi notunun 2020'de 3,06'ya yükselmesi dijital dönüşümde ilerleme olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte globale kıyasla yetersiz kalıyoruz.

Şirket kurmak için gereken gün sayısında, sözleşmeleri uygulama maliyetinde ve sosyal medya kullanımında öne çıkıyoruz. BİT alanındaki patent başvuruları, BİT alanındaki hizmet ihracatı ve cep telefonu aboneliğinde zayıf kalıyoruz. TÜBİSAD'a göre dijital dönüşümün artması için dijitalleşme politikalarının hem kamu hem ülke için tasarlanması, sektörel farklılıklara ve uluslararası standartlara göre düzenleme yapılması, kamu projelerinde bütünlük sağlanması ve internet erişiminde özgürlük sağlanması gerekiyor.

Daha fazlası için Dijitaldonusum.com'u ziyaret edin

Dünya dijital dönüşüm çevresinde gelişiyor ve değişiyor. Dijital dönüşüm konulu içerikler sayesinde rasyonel bir bakış açısı kazanarak ufkunuzu genişletebilirsiniz. Dijital Olgunluk Seviye Tespit anketi ile yeni dünyaya uyum sağlama yeterliliğinizi ölçebilir, iş süreçleri ve teknolojinin bütüncül dönüşümü için yol haritası belirleyebilirsiniz. Yapay zekadan robotik endüstriye, e-dönüşümden e-ticaret, girişimcilikten yeni nesil İK yönetimine yeni teknolojilerle değişen iş dünyasını yansıtan içerikleri platformumuzda bulabilirsiniz. https://dijitaldonusum.com