Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2424.80
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dijitalleşmeye açız!

Türkiye'nin, dijitalleşmede çok hızlı gelişen ve her konuda çözümler üretebilen iyi bir pazar olduğunu söyleyen Turkcell Genel Müdürü Erkan, "Türkiye'de gerek KOBİ'ler olsun gerek bireyler olsun dijitalleşmede çok açlar. Örneğin, yaşı tuttuğu halde bankada hesabı olmayan 20 milyon kişi var. Bu kişileri de dijital ekonomiye katmak çok değerli" dedi.
Dijitalleşmeye açız!
20 Ağustos 2022 00:00:00
Türkiye'nin, dijitalleşmede çok hızlı gelişen ve her konuda çözümler üretebilen iyi bir pazar olduğunu söyleyen Turkcell Genel Müdürü Erkan, "Türkiye'de gerek KOBİ'ler olsun gerek bireyler olsun dijitalleşmede çok açlar. Örneğin, yaşı tuttuğu halde bankada hesabı olmayan 20 milyon kişi var. Bu kişileri de dijital ekonomiye katmak çok değerli" dedi.

Haber: Fırat İpek

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında 2022 yılının ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Turkcell, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 46,0 artışla 12,5 milyar TL gelir elde etti. Şirketin finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Yılın ilk 6 ayında 1,2 milyon yeni müşteriye ulaşarak, ‘her yıl 1 milyon yeni müşteri’ hedefimizin üzerine çıkmayı başardık” diye konuştu.

muraterkan_264a5cc1900662948e64d5f0a6bd0b26.jpg

Murat Erkan

3 ayda 840 yeni proje

Türkiye’yi son sürat dijitalleştirmeye devam ettiklerini söyleyen Erkan, “Turkcell Dijital İş Servisleri gelirini yıllık bazda yüzde 85 artırarak 1,1 milyar TL’ye ulaştırdı. Bu çeyrekte 840 yeni projeye imza atan Dijital İş Servisleri, gelire dönüşecek 1,7 milyar TL kontrat değerine sahip. Dijitalleşme ve bulut depolama hizmetleri alanlarındaki yüksek talep nedeniyle Gebze veri merkezinde ilave 1.000 metrekare yeni alan açtık” beyanında bulundu.

Türkiye’nin techfin alanında iki yaklaşımı var

Türkiye’nin ve Turkcell’in dijital ekonomisiyle ilgili bir soruya da cevap veren Erkan, “7 milyon kullanıcısı ve 199 milyon TL geliriyle Paycell, techfin alanında ülkemizin en önemli girişimlerinden biri. Bu kapsamda Türkiye’nin techfin alanında iki tane yaklaşımı var. Birincisi bankacılık sistemine dahil olmamış kitlelerin dahil olduğu çözümler, diğeri de bankacılık sisteminde olanlar için geliştirilen dijitalleşen ticaret sistemi çözümleri içeriyor” dedi.

Fırsatlar ve çözümler çok fazla

“Türkiye’nin avantajı nedir?” diyen Erkan, “Biz de bankacılık sistemi çok gelişmiş. Buna rağmen yaşı tutan 20 milyona yakın kişinin bankada hesabı yok. Bunları da dijital ekonomiye katmak çok değerli. Türkiye’de gerek KOBİ’ler olsun gerek bireyler olsun dijitalleşmede çok açlar. Ve hızlıca kendilerini adapte edebiliyorlar. Fırsatlar ve çözümler çok fazla. Bu yüzden Türkiye iyi bir pazar. Bizim de techfin çözümlerimiz İsviçre çakısı gibi” ifadesini kullandı.

Rakamlarla Turkcell’in ikinci çeyrek sonuçları

turkcell_e6a7b5d9e0a41be190abaf56cef2516f.jpg

- Yüzde 46,0 artışla 12,5 milyar TL.

- FAVÖK grup bazında yüzde 45,1 artışla 5,0 milyar TL.

- 579 bin yeni müşteriye daha ulaşarak, 1,2 milyon yeni müşteri kazandı.

- 284 bin yeni hane erişimiyle toplam fiber hane erişimini 5 milyona ulaştı.

- 2 milyon fiber müşteri.

- TV+, Lifebox ve fizy gibi önemli markaları çatısı altında bulunduran Turkcell’in Dijital OTT servis gelirleri yıldan yıla %56 büyüdü

- Dijital servislerin ücretli kullanıcı sayısı ise 1,1 milyon artışla 4,5 milyona ulaştı.

- Turkcell Dijital İş Servisleri, gelirini yıllık bazda yüzde 85 artırarak 1,1 milyar TL’ye ulaştı. 804 yeni projeye imza atıldı.

- Gebze veri merkezinde ilave 1.000 metrekare yeni alan açtı.

- Kullanıcı sayısı 7 milyona ulaşan Paycell’in toplam işlem hacmi yıllık bazda 3 katına çıkarak 8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Togg, standartların üzerinde bir teknolojiyle gelecek

‘Tek Numara ve Çoklu Cihaz’ teknolojileri şu an aktif kullanılıyor mu? ve Togg satışa çıktığında bu teknolojiye entegre olacak mı? soruyla ilgili açıklamalarda bulunan Erkan şöyle konuştu: “Artık akıllı saatlerle de telefon işlemi görüyor. Aynı mumara saatinizle de çalışıyor. Örneğin; Koşuya çıktınız, saatinizi yanınıza almak istemediniz ya da unuttunuz. Siz bu saat vasıtasıyla çağrılara ve mesajlara cevap verebiliyorsunuz. Bildiğim kadarıyla Apple Watch’danda sadece Turkcell müşterileri faydalanabiliyor.”

togg-icmekan_d6cd10cba141ea6251d21aa3315c2aaa.jpg

Dijital ödeme sistemleri üzerinde de çalışılıyor

Erkan, “Togg adına cevap vermeyeyim fakat bu teknolojinin çok daha ilerisini kullanacağız. Togg bizim gözbebeğimiz. Yapay zeka teknolojileri olsun, OTT teknolojileri olsun, e-SIM teknolojileri olsun Togg, dünya standartlarının üzerinde bir teknolojiyle gelecek. e-SIM zaten cepte olan bir şey ama biz resme daha büyük bakıyoruz. Yapay zekayı ve diğer çözümleri entegre etmek için tabi ki Togg’un kendi ekibi çalışıyor ama biz de destek oluyoruz. Dijital ödeme sistemleri de dahil” değerlendirmesinde bulundu.