Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dışa bağımlılıktan kurtaracak ortaklık

Birçok alanda kullanılan karbon siyahı alanında Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarma hedefiyle ortaklık yapan OYAK ve TCC iş birliğini büyüttü. "Bu anlaşma sonucunda ülkemize yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacaktır" diyen OYAK Genel Müdürü Erdem, ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Dışa bağımlılıktan  kurtaracak ortaklık
28 Kasım 2023 16:53:46
Birçok alanda kullanılan karbon siyahı alanında Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarma hedefiyle ortaklık yapan OYAK ve TCC iş birliğini büyüttü. "Bu anlaşma sonucunda ülkemize yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacaktır" diyen OYAK Genel Müdürü Erdem, ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

2018 yılında Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation (TCC) ile ortaklık kuran OYAK, o dönemin en büyük yabancı yatırımını Türkiye’ye getirerek çimente sektöründe tarihi bir adımı gerçekleştirdi. Vakit kaybetmeden stratejik iş planlarını devreye almayan başlayan OYAK ve TCC, dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi konumundaki Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. (CSRC) iş birliğiyle İskenderun’da karbon siyahı üretim tesisi kurma konusunda yatırım kararı aldı.

Uluslararası güvenin göstergesi

Türkiye'de araç lastiği başta olmak üzere birçok alanda kullanılan karbon siyahı yatırımıyla, 300 milyon dolar pazar büyüklüğü ile Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyüğü konumunda olan Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarması, cari açığı azaltması, ihracat potansiyeliyle de ülke ekonomisine ve dış ticarete katma değer sağlamasına ve önemli miktarda dövizin ülkede kalmasına vesile olması hedefleniyor. Türkiye’ye olan uluslararası güvenin bir göstergesi olarak TCC, şimdi de OYAK Çimento’daki payını artırıyor.

oyak_5858953dd6937c6229481e7b99fd57e8.jpg

Ön mutabakata varıldı

Yapılan görüşmeler kapsamında iki şirket;

- Cimpor Portugal Holdings hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 800 milyon Euro bedelle OYAK’ın yüzde 60 oranındaki hisselerinin satışı ve

- Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş.’nin hakim ortağı konumundaki OYAK Denizli Çimento hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 1 milyar 300 milyon Euro bedel ile OYAK’ın OYAK Denizli Çimento’da sahip olduğu yüzde 60 oranında hissenin yüzde 20’sinin satışı konularında ön mutabakata vardılar.

NET-ZERO taahhüdü veren ilk çimento şirketi

Dünyanın ilk kalsine kil entegrasyonuna sahip çimento fabrikalarını kuran OYAK Çimento, ortaklık kapsamında, dünyanın en düşük karbonu ile yaptığı üretimle Türkiye’nin Net-Zero taahhüdü veren ilk çimento şirketi sıfatını taşıyor. Ayrıca dünyanın önde gelen elektrikli batarya üreticisi Molicell’in de sahibi olan TCC, 2021 yılında enerji depolama işkolunda dünya markası olan Engie EPS’nin hisselerini satın alarak Molicell’de sahip olduğu batarya konusundaki yetkinliğini enerji depolama alanında da uluslararası ölçekte arttırmak için önemli bir adım attı.

Elektrikli batarya yatırımı da gelebilir

“Doğru alana doğru yatırım stratejisi çerçevesinde yatırım portföyünü sürekli olarak gözden geçiren OYAK olarak ülkemizin geleceği ve ekonomisi için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diyen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “OYAK Çimento’daki uluslararası ortağımız TCC ile ön mutabakata vardığımız anlaşma sonucunda ülkemize yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacaktır. TCC ile elektrikli batarya ve enerji depolama konusunda Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi.

TCC ve OYAK ortaklığı öncüdür

Türkiye gibi yüksek stratejik öneme ve potansiyele sahip bir ülkede, OYAK’ın gücü ve vizyonerliği sayesinde beraberce inovatif ve sağlam adımlar atmaya devam edeceklerini belirten TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Chang de şunları söyledi: “TCC ve OYAK ortaklığı, dünya çimento sektöründe karbon emisyonlarının azaltılması konusunda öncüdür. OYAK’la beraber Türkiye’de karbon emisyon indirgeme teknolojileri, elektrikli batarya ve enerji depolama alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz.”

VF kat sağ