Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2441.59
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Terörün finansmanına büyük darbe

Diyarbakır ve Bingöl illerinde jandarma birimlerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonu, terörün finansmanına bir darbe daha indirdi.
Terörün finansmanına büyük darbe
27 Ağustos 2023 15:19:17
Diyarbakır ve Bingöl illerinde jandarma birimlerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonu, terörün finansmanına bir darbe daha indirdi.

Jandarma Genel Komutanlığının sosyal medya hesabından Diyarbakır ve Bingöl'de düzenlenen operasyonla ilişkin yapılan paylaşımda, “24-25 Ağustos tarihlerinde 104 bin kök kenevir, 44 kilo kubar esrar, 1 adet tabanca ve çok sayıda suça konu malzeme ele geçirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Terörizm ihtiyaç duyduğu maddi kaynaklara daha çok yasa dışı faaliyetleri ve dış yardımlar ile ulaşır. Bu gelir kaynakları şu şekilde özetlenebilir:

Vergi

Dış yardımlar

Uyuşturucu ticareti

İnsan kaçakçılığı

Büyük çaplı soygunlar

Haraçlar

Zorunlu bağışlar

Bağışlar

Diğer her türlü kaçakçılık

Diğer gönüllü katkılar

jandarma_a98bd8e5e9af9b08a4940ecd9c9925cb.jpg

Terörizm, terör ya da yıldırıcılık, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim. Hükûmetlere veya kuruluşlara göre değişmekle birlikte, terör uygulayan organize çeşitli gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist ya da yıldırıcı denilmektedir. Bununla birlikte bu ifade oldukça tartışmalı bir kavram olup üzerinde akademik ya da uluslararası fikir birliği yoktur. Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi kapsamında, savaş suçları ya da insan hakları ihlalleri nedeniyle bu kavramla yargılanabilmektedir. Buna benzer olarak; devlet organlarını direkt olarak kullanmayıp, iktidarlardaki grubun veya partinin desteklediği örgütlere verilen desteği tanımlayan devlet destekli terörizm sonucu da benzer yargılamalar olabilmektedir.Birçok akademisyen çeşitli hükûmetlerin eylemlerinin de "terörizm" olarak damgalanabileceğini belirtmiştir.Bir ülkede veya bölgede gücü elinden bulunduran iktidarlar veya hükûmetler gerçekleşen bir direniş hareketini "terörizm" ile etiketleyebilir.

Terörizm teriminin yasal farklılıklarındaki geçerliliğine rağmen, şimdiki zamana kadarki tanımı belirsizliğini hâlen korumaktadır. Bu tanımlamadaki sorun, terörizm tanımının pek çok kişi, kuruluş veya ülke tarafından özgürlük savaşçıları olarak tanımlanan grupların eylemleri ile nasıl sınırlandırılacağıdır.

Uluslararası terörizm

Terörün sınır aşan bir hal alması halinde uluslararası terörizm ile karşı karşıya kalınır. Ancak son dönemde 'uluslararası terörizm' kavramı daha çok birden fazla ülkeyi hedef alan veya birden fazla ülkede aynı anda birbirine yakın eylemlerde bulunan terörizmi anlatmak için kullanılmaktadır.