Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2430.28
BIST 100
10183.69
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doç. Dr. Kırık ''Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü''nü anlattı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Eğitim Bilimleri Okulları Kocasinan Kampüsü öğrencileriyle bir araya gelerek “Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü” konulu konferansı verdi.
Doç. Dr. Kırık ''Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü''nü anlattı
07 Aralık 2018 18:32:00
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Eğitim Bilimleri Okulları Kocasinan Kampüsü öğrencileriyle bir araya gelerek “Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü” konulu konferansı verdi.

Sosyal medya bağımlılığı ve sosyal paylaşım ağlarının zararlı etkilerine dikkat çekmek adına Kocasinan Eğitim Bilimleri Anadolu Lisesi’nde Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık tarafından “Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü” konulu konferans verildi. Öğrencilerin yoğun ilgisine sahne olan konferansta sosyal medyanın etkileşimli yapısına dikkat çekildi. Sosyal medyanın bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Kırık; sosyal medyanın temel özelliklerini açıklayarak Türkiye’de sosyal medya kullanımına dair son istatistikleri paylaştı.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık; sahte kimlikler, sosyal ağlarda mahremiyet, kandırılma, suiistimal ve cinsel istismar gibi konularda öğrencilere bilgi vererek YouTuber’lığın bilinmeyen yüzünü örnekler eşliğinde aktardı. Sosyal medyada paylaşılan hiçbir içeriğin silinmediğini ifade eden Kırık; “Ergenler ve gençler bazen beğenilmek veya farklı olmak için çevresinden farklı görünmek istiyor olabilir. Bu nedenle sosyal paylaşım ağlarında arkadaşlarıyla çok samimi, açık, çıplak ya da kendini teşhir eden fotoğraflar paylaşabilir. Bu fotoğraflar ciddi sorunları da beraberinde getirir. Çünkü yarın bunlar önünüze çıkabilir, tehdit ve şantajlar gerçekleştirilebilir. Dijital iz silinmez…” dedi.

Sosyal medyanın obeziteye yol açtığını ve asosyalleştirdiğini ifade eden Doç. Dr. Kırık, “Konuşmayan sadece yazan bir gençlik meydana geldi. Okuyun, yazın, ailenizle, arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin, sosyal medya kullanım sürelerinizi sınırlayın.” diyerek öğrencileri uyardı. Velilerle de bir araya gelen Kırık, sosyal medya okuryazarlığı konusuna dikkat çekerek, önerilerde bulundu. Ailelerin çocuklarıyla gerektiği ölçüde ilgilenmesi gerektiğini belirten Kırık, “İlk eğitim ailede başlar. İnternet ve sosyal medyayı önce sizler iyi bilmelisiniz, eğitim almalısınız.” açıklamasında bulundu. Yasaklarla bir noktaya varılamadığını belirten Kırık; “Sosyal medyayı yasaklamak çözüm değil. Onlarla birlikte oturun, konuşun, sohbet edin, gezin. Böylece onları motive edin” dedi.

Sosyal medyadaki algı operasyonlarına da dikkat çeken sosyal medya araştırmacısı Doç. Dr. Kırık konferans sonunda öğrencilere bilgi yarışması yaptı. Yarışmada dereceye giren öğrencilere “Sosyal Medya ve İnternet Ortamında Viral Reklamcılık” kitabını hediye eden Kırık’a okul müdürü Fatih Demir tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Öğrencilerin sorularıyla sona eren konferans toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.