Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Doğum Lekesi ve Damar Beni Olarak da Bilinen: Hemanjiom

Küçük kan damarları normal şartlarda artış göstermeyen ve miktarı sabit kalan yapılardır. Hemanjiom ise bu küçük kan damarlarının aşırı miktarda artış göstermesi ve bir kist oluşturduğu durumlarda görülmektedir. Hemanjiom genellikle tek bir bölgede oluşum gösterse de nadiren de olsa birden fazla bölgede görülebilmektedir.
​Doğum Lekesi ve Damar Beni Olarak da Bilinen: Hemanjiom
31 Ocak 2021 19:59:51
Küçük kan damarları normal şartlarda artış göstermeyen ve miktarı sabit kalan yapılardır. Hemanjiom ise bu küçük kan damarlarının aşırı miktarda artış göstermesi ve bir kist oluşturduğu durumlarda görülmektedir. Hemanjiom genellikle tek bir bölgede oluşum gösterse de nadiren de olsa birden fazla bölgede görülebilmektedir.

Hemanjiom kan damarı üreten hücrelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı çoğalması ve sonucunda da iyi huylu kistlerin oluşumudur. Hemanjiom tablosu genel olarak cildin hemen altında veya deri yüzeyinde görülür. Vücudun her bölgesinde çıkabilen bu durum yüz, kafa, göğüs ve boyunlarda daha yaygın görülür. Oluşan bu hemanjiomların şekli ve boyutu tutulan organlara göre farklılık gösterebilmektedir.

Hemanjiom aşırı çoğalan hücrelerden meydana geldiği ve büyüdüğü için tümör olarak sınıflandırılabilir ancak kanserli hücreler değildir. Çünkü çoğalan bu hücreler başka dokulara yayılım göstermezler. Hemanjiomlar vücudun farklı yerlerinde görüldüğü için oluşturduğu tipler de farklılık göstermektedir. En sık görülen hemanjiom türleri ise infantil ve konjenital hemanjiomlarıdır.

Eğer oluşan bu hemanjiomlar farklı dokulara veya organlara zarar vermiyorsa tıbbi müdahale yapmaya gerek yoktur. Yalnız bazı durumlarda bu iyi huylu tümörler çok fazla büyüyebilmekte ve şekil bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu durumda kişiler estetik kaygılardan dolayı tedavi olmak isteyebilmektedirler.

Hemanjiomlar birçok dokuda ve organda meydana geldiği için oluşan iyi huylu tümörler de farklı şekillerde görülmektedir.

Konjenital hemanjiomlar doğuştan meydana gelen hemanjiomlardır. Bunlar doğumdan sonra oluşan hemanjiomlara göre farklılık gösterek doğum esnasında oluşurlar. Büyüme göstermeyen bu hemanjiomlar hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçse de www.uzmandoktor.net görüşüne göre nadiren de olsa büyümeler görülebilmektedir.

7ba778c0-963c-4c59-8128-7776852349cc_bb4d4d0d4cfb3eb0265318c334b52745.jpg

İnfanital hemanjiomlar çilek görünümüne sahip oldukları için çilek lekeleri olarak da adlandırılmaktadır. Erken yaşlarda en yaygın görülen iyi huylu tümörlerdir ve kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülürler. Yaygın olarak 1-2 aylık bebeklerin derisinde görülürler ve kısa sürede önce büyüyüp sonra küçülmeye başlarlar.

Hemanjiomların Nedenleri Nelerdir ?

Tıp dünyası hemanjiomların halen neden görüldüğü hakkında görüş birliğine varamamıştır ancak hemanjiom türlerinin oluşum bölgesiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Örnek verecek olursak infantil hemanjiomlar çocuğun rahim içerisindeki gelişimi esnasında görülen kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarından dolayı oluşmaktadır. Ancak buna rağmen hemanjiomlara asıl olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir.

Bazı hemanjiom türleri herhangi bir travma sonucunda görülebilmektedir ancak hangi yaralanmaların neden olduğu hala bilinmemektedir. Bazı hemanjiomlar genetik yatkınlık ile oluşabilirken bazı türler ise gebelik esnasında görülmektedir.

Meslek gruplarının hemanjiomlar açısından risk oluşturup oluşturmadığı halen bilinmemekle beraber beslenme alışkanlıklarının da bir etkisinin olup olmadığı bilinmemektedir.

e297e676-c2b8-42a9-a3dd-2c58a3d23c53_f1b7bfc0b8f6105f53f0aa2d63e3a1fa.jpg

Hemanjiomun Belirtileri Nelerdir ?

Hemanjiomlar ağrısız olarak seyreden, başta dudak ve ağız içi olmak üzere ciltte kırmızı lezyonlara neden olan oluşumlardır. Dokunulduğunda yumuşak olan hemanjiomlar eğer yüzeye yakın bir yere oluşmuş ise çarpmalarda ve yaralanmalarda kolaylıkla kanayabilir.

Hemanjiomlar oluştuktan sonra genellikle ilk birkaç ay hızla büyür ve sonrasında yavaş yavaş küçülmeye başlar. Eğer bu oluşumlar vücuttaki görme veya soluk alıp verme gibi hayati fonksiyonları etkiliyorsa veya ülserlere dönüşüyorsa tedavi ihtiyacı doğabilir.

Eğer hemanjiomlar kasın içerisinde oluşuyorsa hareket ile birlikte artış gösteren ağrılar oluşabilir. Bunun yanı sıra kemik hemanjiomları da kemik ağrısına neden olabilmektedir. Bazı hastalarda baş ağrısı ve baş dönmesi, yürüme bozukluğu, kusma ve bulantı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Hemanjiomların Tedavisi Nasıldır ?

Hemanjiyomların halen kesin bir tedavisi bulunmasa da genel cerrahi hastaneleri doktorları tarafından lezyonların oluştuğu bölgeye ve büyüklüğüne göre tedavi planlamaları yapılmaktadır. Bu tedaviler tüm hemanjiom hastalarında gerekmemektedir. Ancak görme veya soluk alıp verme gibi hayati işlevlere engel oluyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmesi gereken hemanjiomlarda cerrahi yöntemler, lazer tedavileri ve skleroterapi yöntemleri kullanılır.

Skleroterapi yöntemi ile damarlar kimyasal maddeler kullanılarak kapatılırken lazer tedavisinde ise tümörlerin ortadan kaldırılmasında tümörlerin küçültülmesi için yardım amaçlı kullanılır.