Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Doğuştan görme engelli Ressam

GEÇEN gün internette gezinirken, ceotudent.com isimli bir sitede Elif Özçakmak hanımefendinin Engelli Ressam Eşref Armağan'a dair yazdığı makalesini okudum. Çok ilginç bilgilere rastladım ve size de aktarmak istedim.
​Doğuştan görme  engelli Ressam
26 Aralık 2020 18:32:48
GEÇEN gün internette gezinirken, ceotudent.com isimli bir sitede Elif Özçakmak hanımefendinin Engelli Ressam Eşref Armağan'a dair yazdığı makalesini okudum. Çok ilginç bilgilere rastladım ve size de aktarmak istedim.

SÜLEYMAN KARAKULLUK

EŞREF ARMAĞAN... 1953 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Halen 63 yaşında... Doğuştan görme engelli ama o bir ressam. Hem de dünya çapında hatırı sayılır bir ressam.

Hiç görmeden çizmek!

Erşef Armağan, hayatı boyunca hiç görmediği nesnelerin maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak, onların resimlerini yapabiliyor. İnanamadınız değil mi? Ama gerçek bu...

Dilerseniz, Elif Özçakmak'ın makalesinden Eşref Bey'i daha yakından tanıyalım.

"Eşref Armağan, dünyayı merak eden, eline aldığı her cismi inceleyen, çevresindekilere sorular sorarak keşfeden bir çocuktu.Görmezliğinin düzelmeyeceğini bildiği için, dünyayı görmeden keşfetmeyi öğreniyordu."

6 yaşında kalemle kâğıt üzerine bir şeyler çizmeye başladığında ailesi bile inanamadı buna. "18 yaşında parmaklarıyla kâğıt üzerine, daha sonra kartona yağlı boya ile yaptığı resimleri, çok beğeniliyordu. İnsanlara “Gölge ne renk? Işık nasıl eklenir?” gibi sorular sorduğunda karanlığı siyah, aydınlığı ise beyaz ile göstermesi gerektiğini; ışığın geldiği tarafın aydınlık olması gerektiğini söylediler."

Marmara Üniversitesi'nden bir resim öğretmeninden dersler aldı. Orada resimle ilgili bilgilerini geliştirdi. Eşref Armağan’ın resimleri, Amerika, Çin, İtalya gibi birçok ülkede sergilendi. Discovery Channel’da ödüllü bir belgesele konu oldu.

"Discovery Channel, Eşref Armağan’ı Floransa Meydanı’na götürmüş, Felipo Brunoleci’nin imzasını taşıyan San Giovanni vaftizhanesinin küçük bir maketini vererek onun, yukardan ve önden görünüşünü çizmesini istediler. Çizerken, herkes sessiz kalmıştı, Eşref Armağan başarısız olduğunu düşündü ama sonra herkes alkışlamaya başladı. 600 sene sonra, üç kaçışlı perspektifi çizen ilk kişi olmuştu."

vaftiz

"Harvard Üniversitesi nöroloji bilim dalındaki profesörler beynini incelediler: Normal gören insanların bir şeye baktığında beyninde hareketlenme olan kısmında, Eşref Armağan’ın parmaklarıyla bir şeye dokunduğunda hareketlenme olduğunu tespit ettiler."

"Gözleri görmeden, hiç sanat eğitimi almadan, renkler, boyut ve perspektifi kullanarak resim çizen Eşref Armağan, bu özelliğiyle adı tarihe geçmiş bir ressam. Aynı zamanda, kendinize gerçekten inanırsanız, imkansız diye bir şey olmadığının en güzel kanıtlarından biri…"