Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dört dilde mevlid programı

Avrupa’da bir ilk gerçeklești. Almanya’nın Bremen șehrinde, 24 Aralık Pazartesi günü, Hz. Peygamber’i anmak ve anlamak üzere dört dilde bir mevlid programı düzenlendi ve binlerce Müslüman tarafından büyük ilgi gördü.
Dört dilde mevlid programı
28 Aralık 2018 16:06:00
Avrupa’da bir ilk gerçeklești. Almanya’nın Bremen șehrinde, 24 Aralık Pazartesi günü, Hz. Peygamber’i anmak ve anlamak üzere dört dilde bir mevlid programı düzenlendi ve binlerce Müslüman tarafından büyük ilgi gördü.

Muhammed TUNÇ

Farklı dernekleri ve cemaatleri bir çatı altında bulușturan program, hayli renkli geçti. Ülkede yașayan Türklerin, Arapların, Kürtlerin ve Zazaların yanısıra, Arnavut, Farisi, Fransız, Yunan, Portekiz, İngiliz, Pakistanlı ve Bulgar Müslümanların da katıldığı gözlendi. Alman Müslümanların yoğunluğu dikkat çekiciydi. Bay-bayan yaklașık üç bin kiși katıldı. Büyük çoğunluğu gençler olușturdu.

Șeyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin talebelerinin, İlim ve İrfan Dergisi ve Bremen İslam Kültürünü Yașatma Derneği olarak düzenlemiș oldukları programa, Almanya’nın her yerinden ilgi duyuldu. Yirmi üç hocaefendinin katıldığı programda, Hz. Muhammed (sas) hakkında Türkçe, Almanca, Arapça ve Kürtçe konușmalar yapıldı. Türkçe konușmayı Alman bir hocanın yapması ilgi çekiciydi.

Kardeșliğin ve muhabbetin özellikle vurgulandığı programda, Hz. Peygamber’in öğretileri ve ahlakı hakkında önemli mesajlar verildi. Açılıș konușmasında programın gayesi ifade edilirken, „Bizleri buraya toplayan, Allah Resulü aleyhisselam’a karșı sevgimiz, saygımız, vefamız ve hasretimizdir. Her fırsatta Efendimizi ve öğretilerini konușmak, bizler için elzem bir ihtiyaçtır. Peygamber Efendimize karșı gönül bağımızı, bilincimizi ve heyecanımızı artırmak için buradayız. Ve bunu ancak, iman kardeșlerimiz ile yürekten kucaklașarak bașarabiliriz. Dolayısızla bu program, Hz. Peygamber’in öğretileriyle ve o kutlu öğretilerin bereketiyle kardeșlerimiz ile kucaklașma programıdır. Zira kardeșlik, namaz gibi farzdır. Fikir ve kültür farkına, mezhep, ırk ve dil farkına rağmen gönülden kucaklașmak zorundayız. Dünya Müslümanları olarak en büyük ve en acil ihtiyacımız muhabbettir. Hem muhabbet șifadır. Hem de İslam, öncelikle muhabbet ve ilim dinidir. Yüreklerimiz imanî muhabbet ile öylesine dolmalı ki, bir güneș misali, çevremizi, bütün toplumu aydınlatmalı ve ısıtmalıyız. Bütün insanlık için rahmet olarak gönderilen Peygamberin, ancak o zaman ümmeti oluruz.“ șeklinde açıklandı.

Konușmalar arasında okunan Arapça, Türkçe ve Kürtçe ilahilerle duygulu anlar yașandı. Programın sonuna doğru Șeyh Muhammed Muta’ Haznevi’den gelen selam ve dua, kalabalığı heyecanlandırdı. Çocukların da pek sevindiği program, yemek ikramı ile son buldu.