Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran'ın operasyonu Batı'nın iki yüzlülüğünü teyit etti

İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarına dünyadan tepki yağarken Batılı devletlerin işgalci İsrail'e açıktan destek mesajları iki yüzlülüklerini gözler önüne serdi.
İran'ın operasyonu Batı'nın iki yüzlülüğünü teyit etti
14 Nisan 2024 13:20:48
İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarına dünyadan tepki yağarken Batılı devletlerin işgalci İsrail'e açıktan destek mesajları iki yüzlülüklerini gözler önüne serdi.

İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarının ardından birçok ülke ve uluslararası kuruluştan tepkiler art arda geldi.

ABD Başkanı Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını belirterek, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya destek mesajı iletti ve G-7 liderlerini toplayarak İran'a diplomatik tepki verilmesi için girişimde bulunacağını duyurdu.

Joe Biden, yaptığı açıklamada, "İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak'taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail'deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum." dedi.

bm-2_db4c5a535ef79dd418fa21eb0fc3ead4.jpg

BM'den İran'a saldırganlığa son ver çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınayarak bölgede saldırganlığın son bulması çağrısında bulundu.

AB'den kınama

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınayarak tüm aktörlerin gerilimi azaltması gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Scholz, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadı ve bölgede geniş kapsamlı bir yangın riski oluşturduğunu ifade etti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, "Şansölye Olaf Scholz, Tahran'daki rejimin bu gece İsrail topraklarına başlattığı ağır hava saldırılarını şiddetle kınadı. Bu sorumsuz ve hiçbir şekilde haklı çıkarılmayacak saldırıyla İran bölgede geniş kapsamlı yangını riske ediyor." ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) başlattığı kapsamlı saldırının ardından Orta Doğu'daki gelişmeleri dikkat ve endişeyle izlediklerini bildirdi.

Malta

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg, İran'ın İsrail'e İHA'larla saldırı başlatmasından derin endişe duyduklarını ve tüm tarafları itidalli olmaya çağırdıklarını belirtti.

Belçika

AB Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de saldırıyı kınadıklarını ifade ederek, "Bu büyük bir gerilimdir ve bölgesel istikrara yönelik bir tehlikedir. Bu saldırı halkı tehlikeye atıyor ve bizi barıştan daha da uzaklaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda

Hollanda hükümeti, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Orta Doğu'daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran'a İsrail'e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu.

Avusturya

Avusturya ve Çekya yönetimi, İran'ın İsrail'e İHA'larla düzenlediği saldırıyı kınadı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en sert şekilde kınıyorum." ifadesini kullandı.

Çekya

Çekya Başbakanı Petr Fiala, X'ten yaptığı paylaşımda, kararlı bir şekilde destekledikleri İsrail'in, kendini savunma hakkının bulunduğunu kaydetti.

Çekya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İran'a tepki gösterilerek, "İsrail'e saldırmaya karar veren İran ve yandaşlarının istikrarı bozucu davranışlarını sert bir şekilde kınıyor, İsrail'in meşru müdafaa hakkını yineliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Norveç

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide de İran'ın İsrail'e yönelik "hukuka aykırı" ve "tehlikeli" saldırısını kınadığını bildirdi.

Danimarka

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Rasmussen, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, taraflara itidalli davranma ve gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

Polonya

Polonya, İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırıları şiddetle kınadığını bildirdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İran ve müttefiklerine itidalli davranma ve saldırıları acilen durdurma çağrısında bulundu.

Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Orta Doğu'da gerginliğin daha da tırmanmasının son derece tehlikeli olduğunu belirtti.

Yunanistan

Yunanistan hükümetinin, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını şiddetle kınadığı bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, düşmanca tavırların daha fazla yayılmasından kesinlikle kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar (1)

ZÜLKARNEYN
Merak etme Ey dünya acemoğlunun yeni oyununu izlediniz hemde abd gözetiminde.
3 ay, 1 hafta önce Yanıtla
VF kat sağ